בערבה, אולי המקום הרגוע ביותר בישראל, המצב חם, חם מאוד, ובין השעות 11:00 בבוקר ל־16:00 אחר הצהריים קשה להימצא מחוץ לבריכת שחייה צוננת, לחלל ממוזג או לפחות לאזור מוצל. וצל, כידוע, הוא מצרך נדיר במדבר.
מה עושים? מכוונים את הפעילות לשעות הנוחות והצוננות יותר של היממה: השכם בבוקר, לפני "שהשמש מבשלת הכול", לקראת שעת השקיעה ואולי גם לערב ואפילו ללילה, ולא מעט דברים אפשר לעשות באזור הערבה מחוץ לשעות המאוד חמות. כל הפרטים כאן: aravanights.co.il, ומקצת מהאפשרויות לפניכם, מסודרות לפי יום של טיול בן 24 שעות.
16:00, חצבה: מיחדוש בסדנה
מה זה מיחדוש? המינוח הלועזי הוא UpCycling, והמשמעות היא לקחת מוצר ישן, חפץ, כלי שנשבר או שיצא משימוש, או מכשיר שהתקלקל, וליצור ממנו משהו אחר, תקין או לשימוש שונה, שימנע את הפיכתו לפסולת ויחסוך שימוש בחומרי גלם חדשים לצורך יצירת החפץ החדש. מיחדוש יכול להיות מחשב ישן שבעזרת החלפת כמה רכיבים הופך לחדש ונמרץ, ג'ינס ארוכים שהתרפטו ויכולים להפוך לקצרים וטרנדיים וגם הפיכת משטחי עץ שנזרקו לאשפה לפריטי ריהוט, כלי פלסטיק לעציצים צבעוניים ועוד, כיד הדמיון והיצירה.
10 צפייה בגלריה
מיחדוש בסטודיו Eco. קרשים ממוחזרים יוצרים נורה
מיחדוש בסטודיו Eco. קרשים ממוחזרים יוצרים נורה
מיחדוש בסטודיו Eco. קרשים ממוחזרים יוצרים נורה
(צילום: צביקה בורג)
שוקי וקובי עברי מפעילים את Eco, מתחם מיחדוש הממוקם במושב חצבה. אפשר להגיע בכל הרכב – מזוגות דרך משפחות (מגיל שמונה ומעלה) ועד קבוצות, לקבל כלי עבודה וחומרי גלם וליצור מגוון פריטים: ווי תלייה, מעמדי ספרים, שרפרפים, ספסלים ומדפים.
מחירים? בדרך כלל מ־150 שקל, תלוי במשך הפעילות. בתיאום מראש, טל': 052-3325367.
18:00, ספיר: פיצה ושחייה
"המרכז למצוינות בשחייה" ביישוב הקהילתי ספיר שבלב הערבה זכה לא מכבר בפרס רכטר לאדריכלות, בזכות קומפלקס הבריכות שבו שעוצבו בהשראת בורות מים מהעת העתיקה ואתרי מרחצאות מודרניים. כך, תמצאו בו בריכת שחייה גדולה ומקורה ולצידה בריכות לילדים, בריכות לפעוטות ולטיפולי מים, בריכות שכשוך ועוד. פרטים, טל': 052-3666418.
10 צפייה בגלריה
ספיר, המרכז לשחייה. פיצה אחרי הבריכה
ספיר, המרכז לשחייה. פיצה אחרי הבריכה
ספיר, המרכז לשחייה. פיצה אחרי הבריכה
(צילום: צביקה בורג)
טיפ: במתחם הבריכות לא לוותר על "גלינק'ה", בית קפה־פיצרייה, שמציע מאפים, כריכים, סלטים ופיצות.
20:00, "ארץ ערבה": שף וארוחה
בלב מתחם האירוח "ארץ ערבה", במבנה אבן מעוטר בקשתות ובמשרביות בהשראה מרוקאית, פועלת מסעדת "ארץ ערבה". במקום מגישים ארוחות בוקר המתבססות בעיקר על תוצרי החקלאות של הערבה והנגב, והמקום פתוח גם למי שאינם אורחי המקום (100 שקל לסועד, בכל בוקר, בין 9:00 ל־10:00).
אופציות נוספות לארוחת באזור:
מסעדת "פרם אורסולה", בכניסה ליישוב צוקים. טל': 053-4763730.
המעדנייה "כביש 90", בכניסה ליישוב צוקים. טל': 08-9398886.
10 צפייה בגלריה
ארוחה בערבה. אצל השף יונתן דהן
ארוחה בערבה. אצל השף יונתן דהן
ארוחה בערבה. אצל השף יונתן דהן
(צילום: צביקה בורג)
אפשר גם ליצור קשר עם השף יונתן דהן, לשבעבר במסעדות "כתית", "רפאל", "המזללה" ואחרות. כעת הוא מתגורר בערבה ומדי פעם מארגן ארוחות שף מיוחדות וארחות פרטיות לזוגות או לקבוצות (טל': 054-7299800).
23:00, צוקים: רואים בכוכבים
חוויות לילה מדבריות מציע גם אלון גולדשטיין, שמתמקד בשמיים. בהסברים על הכוכבים שבשמי המדבר הנקיים מזיהום האור הקיים בערים הגדולות, הם נראים בבירור, וגולדשטיין מציע היכרות עם קבוצות כוכבים, תצפיות בעזרת טלסקופים ואיך לא – כיבוד של תה צמחים חם ותמרים.
מחיר: 110 שקל למשתתף מגיל שש. טל': 054-5234197.
10 צפייה בגלריה
תצפית בכוכבים. בשמי הערבה החשוכים הכוכבים הרבה יותר בהירים
תצפית בכוכבים. בשמי הערבה החשוכים הכוכבים הרבה יותר בהירים
תצפית בכוכבים. בשמי הערבה החשוכים הכוכבים הרבה יותר בהירים
(צילום: גיל פאר ניצן)
24:00, לילה טוב: "נוף צוקים"
עשרות אתרי אירוח, מחאנים בסיסיים ועד צימרים סופר־מפנקים ואפילו מלון ("מואה") ועוד אחד בהקמה, פזורים ביישובי הערבה התיכונה - עידן, חצבה, עין יהב, ספיר, צופר, צוקים ופארן. רבים מהם מציעים שילוב יוצא דופן של נוף ואווירת מדבר, פרטיות, אוויר יבש וצח ולילות חשוכים להפליא ושקטים למופת, סוג של אירוח שקשה למצוא בערים הגדולות.
"נוף צוקים", למשל, הוא דוגמה מצוינת לסגנון האירוח המדברי: יש בו 12 בקתות אבן מעוצבות ומאובזרות, לזוגות ולמשפחות, הפזורות על גבעה בפאתי היישוב צוקים, לצד שלוש וילות אירוח המתאימות למשפחה פלוס.
10 צפייה בגלריה
נוף צוקים. טבילה בבריכה היא אופציה טובה
נוף צוקים. טבילה בבריכה היא אופציה טובה
נוף צוקים. טבילה בבריכה היא אופציה טובה
(צילום: צביקה בורג)
בכל בקתה תמצאו מכונות קפה, מקרר, מטבחון וכלי אוכל, לצד בריכת שכשוך או ג'קוזי, פינת מנגל פרטית או אפשרות לבישול בפויקה וכמובן, נוף מדברי. ארוחות הבוקר מוגשות במבנה מרכזי, ויש אופציות לטיפולים, לסדנאות יוגה ולריטריטים. אפשר גם לקבל מידע על מסלולי הליכה, ריצה או רכיבה, ואפשר לקבל אופני הרים לשימוש חופשי או אפילו לארח את הסוסים הפרטיים שלכם באורווה המקומית, אם תביאו אותם איתכם.
טל': 08-6584748.
5:00, לפני זריחה: מיני־ספארי
בן ואורן פריטל, תושבי הערבה, מפעילים את "סיאל – מרכז מלאכות מדבר", פרויקט יוצא דופן שמציג ומלמד על חיי המדבר של בעלי החיים ובני האדם.
10 צפייה בגלריה
בן פריטל, "מרכז מלאכות מדבר". עקבות, תצפיות וללמוד להדליק אש במדבר
בן פריטל, "מרכז מלאכות מדבר". עקבות, תצפיות וללמוד להדליק אש במדבר
בן פריטל, "מרכז מלאכות מדבר". עקבות, תצפיות וללמוד להדליק אש במדבר
(צילום: צביקה בורג)
אפשר לצאת איתם ברכב או ברגל למיני־ספארי לילה או לסיור זריחה, לגשש אחר עקבות בעלי החיים ולחפש עקרבים לאור פנסי UV. אפשר גם ללמוד טריקים ושיטות של בני האדם בחיי המדבר, כמו למשל להדליק אש בעזרת מקלות עץ וגללי עיזים ולצפות בציפורים או בצבאים המחפשים מזון לפני שעות החום. הילדים יקטרו אולי בגלל ההשכמה המוקדמת בבוקר, אבל אחר כך ייהנו מכל רגע.
מחיר: מ־95 שקל לאדם, תלוי במסלול, טל': 053-6282481.
10:00, צוקים: כפר אמנים
צוקים הוקם בשנת 2004 כיישוב קהילתי המתבסס על עסקי תיירות מדברית ואמנות. בכפר האמנים, שבכניסה ליישוב, תמצאו ריכוז של כ־25 גלריות, מרכזי סדנאות, עסקי מזון ועוד. כדאי לשוטט בין הגלריות השונות, לעצור לקפה ב"אסכולה" שהקים אור מור, שגם מציע תערובות קפה בעלי שמות מקוריים; ליהנות מארוחה ב־NANU, בית קפה־מסעדה־גלריה, שמציע ארוחות טעימות מתנובת חקלאי הערבה (פתוח שני-שישי, 14:30-9:00); ואולי אף להשתתף באחת מהסדנאות הרבות שמציעים במקום – יצירה, מוזיקה, יוגה ועוד.
10 צפייה בגלריה
אור מור ב"אסכולה", צוקים. קפה בטעמי מדבר
אור מור ב"אסכולה", צוקים. קפה בטעמי מדבר
אור מור ב"אסכולה", צוקים. קפה בטעמי מדבר
(צילום: צביקה בורג)
גלריות הכפר פעילות באופן חלקי בימים שני-חמישי, 14:00-9:00. בימי שישי, בין 10:00 ל־15:00, קיים סיכוי טוב בהרבה למצוא במקום גלריות וסדנאות הפתוחות למבקרים.
מידע אודות הכפר, הגלריות והסדנאות: zuqimartists.co.il
12:00, צופר: דרינק של תמרים
התמר, בעיקר זן המג'הול המבוקש בעולם כולו, הוא אחד הגידולים החקלאיים המרכזיים בערבה. התמרים האיכותיים נארזים ונשלחים לכל קצווי תבל, כמו גם לשוק הישראלי, אבל לעודפי גדיד התמרים לא היה כמעט ביקוש, עד שיצרני אלכוהול זיהו את הפוטנציאל שבפרי: יש בו המון סוכר, שבתהליך התסיסה והזיקוק הופך לאלכוהול איכותי, כזה שיכול לשמש כבסיס נהדר למשקאות שונים ובהם ג'ין, ליקריץ, ערק ועוד.
10 צפייה בגלריה
יון זרעוני, מזקקת ערבה. ג'ין, ערק וברנדי מתמרים
יון זרעוני, מזקקת ערבה. ג'ין, ערק וברנדי מתמרים
יון גרעיני, מזקקת ערבה. ג'ין, ערק וברנדי מתמרים
(צילום: צביקה בורג)
במזקקת "ערבה" במושב צופר, בין חווה למשתלה, משלבים בין מסורת זיקוק עתיקה לשיטות חדשות של הכנת משקאות: מג'ין מתובל בצמחי מדבר דרך ערק מג'הול ועד ברנדי תמרים. אפשר לפגוש כאן במזקק הבית, יון גרעיני, שיסביר איך מתבצע התהליך ויציע טעימות (75-50 שקל לאדם), ומומלץ לקנות מתוצרת המקום: ערק או ליקריץ ב־100-80 שקל, ג'ין ב־120-100, ברנדי תמרים ב־220-180 שקל.
מזקקת ערבה, צופר, הביקור בתיאום מראש, טל': 050-9808691.
ועוד בענייני אלכוהול: במרכז המבקרים של יקב מואה, שממוקם אף הוא במושב צופר, אפשר לבקר כל יום בין 12:00 ל־17:00, לטעום יינות (60-35 שקל) וליהנות מפלטות של נשנושים או גבינות (90-55 שקל). פרטים, טל': 052-8666108.
14:00, מואה: ארוחה לפרידה
כפר האירוח "מואה" שימש עד לא מכבר כמרכז לריטריטים ולחוויות נופש רוחני. לאחרונה שינה בעלות, מותג מחדש כ־MOA LIVING, והוא מקבל אורחים גם לחופשות רגילות, בלי היבטים רוחניים, אבל עם כל היתרונות האקולוגיים וחוויות האירוח המדברי שמציע המקום.
10 צפייה בגלריה
מואה LIVING. המסעדה פתוחה לכולם
מואה LIVING. המסעדה פתוחה לכולם
מואה LIVING. המסעדה פתוחה לכולם
(צילום: צביקה בורג)
מסעדת האתר פתוחה גם למי שאינם אורחי המלון, ומציעה ארוחות בוקר (10:30–8:00), צוהריים (17:00–13:00) וערב (21:00–19:00), המתבססות על מוצרי החקלאות של האזור (כשרות חלבית), ומפנקות גם בשייקים מדליקים ובתפריט ידידותי לצמחונים, טבעונים ונמנעים מגלוטן.
הזמנות ב"מואה", טל': 08-9496700.