2 צפייה בגלריה
הכור בדימונה
הכור בדימונה
הכור בדימונה
(צילום: גטי אימג'בנק)
ישראל מרחיבה את הקריה למחקר גרעיני בדימונה, המתקן העוסק בין היתר בייצור רכיבים לנשק גרעיני. כך עולה מדיווח של הפאנל הבינלאומי לחומר בקיע (IPFM), ארגון מומחים לאנרגיה גרעינית שפועל להפחתת ייצור האורניום המועשר ברחבי העולם.
לפי הדיווח של הארגון, העבודות מתרכזות מדרום וממערב לכור - ובאתר האינטרנט שלו פורסמו תמונות לוויין שמשוות את הכור לפני ואחרי תחילת העבודות לכאורה. החוקר פבל פודוויג מאוניברסיטת פרינסטון, אמר כי לפי המידע שידוע עד כה העבודות נמשכות קרוב לשנתיים. בדיווח כתב ה"גרדיאן" הבריטי בוושינגטון צוין כי השגרירות הישראלית בארצות הברית לא הגיבה על התמונות שפורסמו.
2 צפייה בגלריה
הכור הגרעיני תמונת לוויין
הכור הגרעיני תמונת לוויין
(צילום: SpaceWill, Google Maps)
חוקר מדיניות הגרעין הישראלית אבנר כהן אמר ל"גרדיאן" כי התמונות שפורסמו "מטרידות", כלשונו, והדגיש כי במשך עשרות שנים לא בוצע שום שינוי בכור הדרומי.
ישראל שמרה מאז ומעולם על עמימות גרעינית - כלומר לא מאשרת או מכחישה שבידיה נשק בלתי קונבציונלי. בפעם הראשונה שהמידע על כך נחשף היה זה מרדכי ואנונו, טכנאי שעבר בקריה למחקר גרעיני, שהדליף מידע מסווג לעיתון הבריטי "סאנדיי טיימס".
בדו"ח שפורסם ב-2015 על-ידי המכון האמריקני למדע ולביטחון לאומי, נטען כי לישראל יש כ-115 ראשי נפץ גרעיניים, וכ-660 ק"ג פלוטוניום. "מספר כלי הנשק הגרעיניים של ישראל הוא סוד שמור היטב", הסביר אז דייוויד אולברייט, ראש המכון. "לישראל יש מגוון רחב של פלטפורמות להרכיב עליהן נשק גרעיני. עם תמיכה צרפתית בשנות ה-60, ישראל פיתחה את הטיל הבליסטי יריחו. מאז שיפרה אותו לכדי מספר טילים יותר מתקדמים, ובידיה טילי שיוט שיכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים. היא מחזיקה במטוסים שיכולים לשגר נשק גרעיני וייתכן שהיא גם יכולה לשגר טילי שיוט מהצוללות שלה".
פורסם לראשונה: 23:00, 19.02.21