הנתונים המעודכנים שמראים - החיסון עובד: מנתוני משרד הבריאות שהגיעו לידי ynet עולה כי מבין 183 חולי הקורונה במצב קריטי מעל לגיל 60 – רק אחד מהם הוא מחוסן שחלפו יותר משבועיים מאז שקיבל את מנת החיסון השנייה.
עוד עולה מהנתונים כי מתוך 856 חולים במצב קשה מעל גיל 60 המאושפזים כעת בבתי החולים, 56 חוסנו וחלף יותר משבוע מאז שקיבלו את המנה השנייה – כמעט 6.5 אחוזים. בקרב 203 המאושפזים בבתי החולים במצב קשה וקריטי מתחת לגיל 60 - עשרה בלבד חוסנו וחלף יותר משבוע מקבלת מנת החיסון השנייה, ואחד בלבד התחסן במנת החיסון השנייה לפני יותר משבועיים.
5 צפייה בגלריה
מתחסנים בבית ה חולים איכילוב בתל אביב
מתחסנים בבית ה חולים איכילוב בתל אביב
מנת חיסון
(צילום: AP)


הנתונים לגבי חולי הקורונה שנפטרו מראים אף הם את חשיבות החיסון. מתוך 660 הנפטרים בתקופה שבה נלקחו הנתונים, ארבעה מהם היו מחוסנים (קיבלו שתי מנות חיסון, לפחות שבועיים לפני מותם). לעומת זאת, 546 מהנפטרים היו כאלה שלא חוסנו כלל או שקיבלו את מנת החיסון הראשונה עד שבועיים לפני מותם.
גם במספר הנדבקים עצמו חלה ירידה משמעותית. מתוך 13,075 נדבקים בני 60 ומעלה שלא אושפזו, 10,724 מהם לא חוסנו או שקיבלו ב-13 הימים האחרונים את המנה הראשונה. זאת, לעומת 271 בלבד שקיבלו את המנה השנייה לפני יותר משבועיים. בקרב קבוצת גיל זו, הרוב הגדול כבר חוסנו - ולכן נתונים אלו רק מראים שאכן החיסון עובד.
בבתי החולים מספרים כי המספרים הללו עולים בקנה אחד עם המצב במחלקות הקורונה: ירידה חדה בגיל המאושפזים וחולים צעירים יותר שכמעט ולא אושפזו במחלקות בעבר. "פעם כמעט ולא ראינו אנשים צעירים במחלקות שלנו", מספרת פרופ' עידית מטות, מנהלת מערך ההרדמה בבית החולים איכילוב. "היום אנחנו רואים יותר אנשים מתחת לגיל 60 מאשר מעל גיל 60".
5 צפייה בגלריה
פרופ' עידית מטות מתחסנת
פרופ' עידית מטות מתחסנת
פרופ' עידית מטות מתחסנת
(צילום: מוטי קמחי)
פרופ' מטות הוסיפה: "לאחרונה אנחנו רואים ממש צעירים, בשנות ה-30 לחייהם, שאינם מחוסנים. יש לנו מידע חיסוני לגבי כל מאושפז; רובם לא התחסנו ולא אחרי החיסון השני. כרגע פחות מ-20 אחוזים מהמאושפזים אצלנו הם מעל גיל 60 - בהם כאלה שאינם מחוסנים. זו מגמה שמתרחשת בשבועיים האחרונים ומתגברת. היום אנחנו רואים גם צעירים שמחוברים ל'אקמו' - דבר שכמעט לא ראינו בעבר. אנחנו עדים כאן לטרגדיות. אין שום דבר שיכול להסביר את השינוי הזה למעט החיסון".
גם בהדסה עין כרם, בית החולים שהתמודד עם העומס המצטבר הרב ביותר מאז התפרצות הנגיף, מצביעים על שינוי דרמטי. "יש אצלנו ירידה במספר המאושפזים. היא אמנם איטית - אבל ברורה כבר", אומר פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת קורונה ומחלקה פנימית בבית החולים.
5 צפייה בגלריה
פרופ' דרור מבורך
פרופ' דרור מבורך
פרופ' דרור מבורך
(צילום: אלי מנדלבאום, אורי דוידוביץ' ואסי)
5 צפייה בגלריה
ד"ר ארז ברנבוים
ד"ר ארז ברנבוים
ד"ר ארז ברנבוים
(צילום: דוברות אסותא אשדוד)
פרופ' מבורך המשיך ואמר: "ירדנו מתחת ל-100 מאושפזים כשהיינו מעל ל-140. זו מגמה יציבה כך שאני בהחלט יכול להגיד שיש ירידה. יש גם ירידה במספר המאושפזים בגיל 60 ומעלה. מנגד, יש עלייה במספר המאושפזים הצעירים ובהם כאלו שמאושפזים במצב קשה. התמונה משתפרת ובטיפול נמרץ לילדים מאושפז כעת ילד אחד ואולי נוכל לסגור את אחת המחלקות בשבוע הבא".
מנכ"ל בית החולים הציבורי אסותא אשדוד ד"ר ארז ברנבוים, אמר כי "מחלקות הקורונה בכלל בתי החולים מפנות את מקומם ממטופלים מבוגרים לצעירים. מאלו שהפנימו את המציאות, שומרים על הכללים ומתחסנים - לאלו שמתכחשים למציאות ומסכנים הלכה למעשה את עצמם ובני ביתם. אני קורא לאוכלוסייה הצעירה - מחלקות הקורונה מתמלאות באנשים שאמרו "זה לא יקרה'. לכו להתחסן ויפה שעה אחת קודם".
בתוך כך, מקופת החולים מכבי נמסר כי "נכון לשלב זה, פחות מ-0.1% ממקבלי מנת החיסון השנייה חלו בקורונה. יעילות החיסון בישראל עומדת כעת על 93%. נכון ליממה האחרונה, 544 אנשים בלבד נדבקו בקורונה מקרב כ-523,000 מחוסנים אשר חלף למעלה משבוע מאז קיבלו את מנת החיסון השנייה".
עוד מדווחת קופת החולים מכבי כי "מבדיקה שנערכה בקרב הנדבקים, רובם המוחלט סובלים מתסמינים קלים בלבד או כלל לא חווים תסמינים. מתוך 544 הנדבקים 15 מטופלים בלבד נזקקו לאשפוז בבית חולים, מתוכם 4 מוגדרים במצב קשה, 3 במצב בינוני ו-8 במצב קל. במקביל לנתונים על הנדבקים בקרב המתחסנים נערכה בדיקה בקרב קבוצת ביקורת בגודל של כ628,000 חברי מכבי, מפרופיל מגוון, שטרם התחסנו נגד קורונה ולא נדבקו בנגיף בעבר. בקרב קבוצה זו נמצאו באותה תקופת בדיקה 18,435 חולים מאומתים פעילים – המהווים 2.9%".