ה-SMS לא הגיע - והטלפון של יותר מ-144 אלף חולים מאומתים אוכן, ללא ידיעתם: בשל מה שהוגדר כ"תקלה טכנית" - ובניגוד לחוק - איכן משרד הבריאות במשך חודש את המכשירים הסלולריים של חולים מאומתים, מבלי שהם קיבלו כל מידע על כך. על פי נתוני משרד הבריאות בתקופה זו אובחנו 144,870 בני אדם כחיוביים לנגיף הקורונה.
2 צפייה בגלריה
אפליקציה
אפליקציה
במשך חודש הטלפונים אוכנו, בלי ידיעת החולים
(צילום: shutterstock)
התקלה החמורה, שנחשפת כאן לראשונה, התגלתה בעקבות דיווח של משרד הבריאות לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, דיווח שהועבר אתמול (יום ה'). "בשל תקלת מחשוב במשרד הבריאות שהתגלתה אתמול, מ-13 בדצמבר ועד 12 בינואר לא נמסרו לחולים - במסרון או בדרך אחרת - הודעות על כך שעקב אבחונם כחולים הועברו פרטיהם לבדיקה באמצעים טכנולוגיים בשירות לצורך איתור מי שבאו עמם במגע קרוב, כנדרש בחוק", לשון הדיווח.
עם זאת, במשרד הבריאות הבהירו כי "לתקלה לא הייתה השלכה אפידמיולוגית והיא נגעה כאמור להודעות ליידוע חולים על העברת פרטיהם לבדיקה טכנולוגית בשירות, בלבד".
רק החל מאתמול החל המשרד לשלוח רטרואקטיבית הודעות לחולים. יש לציין כי בשבועות האחרונים אירעו כמה תקלות טכניות במערכות המחשוב של משרד הבריאות שגרמו, בין היתר, לעיכוב בשחרור מבודדים מהבידוד. זאת, במקביל לעומסים הכבדים עמם מתמודד מוקד משרד הבריאות, ברקע העלייה החדה בשיעורי התחלואה.
בחוק שמסדיר את פעילות השב"כ בכל הנוגע לאיכון הטלפונים מצוין כי "משרד הבריאות יודיע לחולה שהבקשה לקבלת סיוע נוגעת אליו על כך שעקב אבחונו כחולה הועברו פרטיו לבדיקה באמצעים טכנולוגיים בשירות. הודעה כאמור תישלח בסמוך להעברת הבקשה לקבלת סיוע ותכלול גם מידע על מטרת הבדיקה ועל הדרך שבה יוכל החולה לברר פרטים נוספים בעניין זה".
כאמור, במשך קרוב לחודש לא נשלחו ההודעות הללו ובכך למעשה חולים מאומתים כלל לא ידעו שמתבצע איכון למכשיר הסלולרי שלהם. בכך גם נמנעה זכותם של החולים המאומתים לערער על איכון המכשיר שלהם, כפי שקובע החוק: "אדם שקיבל הודעה רשאי לפנות למשרד הבריאות בבקשה לבחינה חוזרת של הנתונים שעל בסיסם התקבלה ההודעה". בנוסף, ייתכן כי היעדר היכולת של החולים המאומתים החדשים לערער על איכון המכשיר שלהם גרם לשליחת הודעות מיותרות למי שכביכול שהו בקרבתם, וזאת ללא צורך ממשי בהכנסתם לבידוד.
2 צפייה בגלריה
צבי האוזר
צבי האוזר
צבי האוזר
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"לא ייתכן שבמשך חודש ימים המשרד לא ישים לב לפגיעה בציבור ולפגיעה בחוק", אמר יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ צבי האוזר. "זהו נושא בעל רגישות ציבורית עצומה שהופקד בידי משרד הבריאות. כל תקלה שכזו מעמיקה את משבר האמון אל מול הציבור. חבל שגם עניין זה מתנהל בברדק בלתי נתפס". האוזר פנה בנושא גם לשר הבריאות יולי אדלשטיין.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תוקנה תקלת מחשוב בשליחת מסרון עדכון על העברת הפרטים לאיכון טכנולוגי בלבד. אין לכך השלכות אפידמיולוגיות. כלומר, כל מי שנמצא מאומת עודכן על ידי מסרונים וכן כל המגעים עודכנו במסרונים על הבידוד - בהתאם לחקירות והמגעים".