לקראת האפשרות של בחירות במרץ 2021 - שנראית כרגע קרובה מתמיד – הגישו בליכוד הצעת חוק שמטרתה לשנות באופן דרמטי את התנהלות ההצבעה בישראל. מסמך של ועדת הבחירות המרכזית שאנחנו חושפים לראשונה מזהיר מפני החוק שמנסה להעביר את הסמכויות מידי הוועדה - הגוף הבלתי תלוי שאמור לפקח על ההליך הדמוקרטי - לידי הפוליטיקאים. הסיפור המלא, ובו גם פרטים חדשים מתוך הצעת החוק, מתפרסם הבוקר (יום ו') במוסף לשבת של "ידיעות אחרונות".
את ההצעה הגישו חברי הכנסת הנמנים על תומכיו המובהקים של נתניהו – שלמה קרעי, אוסנת מארק, מאי גולן, אריאל קלנר ועוד. כותרתה: "הצעת חוק הבחירות לכנסת - תיקון ושינויים בפעילות ועדת הבחירות המרכזית והרכבה".
3 צפייה בגלריה
שלמה קרעי אוסנת מארק מאי גולן אריאל קלנר
שלמה קרעי אוסנת מארק מאי גולן אריאל קלנר
משמאל למעלה, בכיוון השעון: שלמה קרעי, אוסנת מארק, אריאל קלנר ומאי גולן
(צילום: אבי מועלם, יואב דודקביץ', ערוץ הכנסת)

בהצעה נכתב בגלוי: "אנו מציעים שינויים מהותיים, כמו חיזוק מעמדם של חברי ועדת הבחירות המרכזית הנבחרים אל מול פקידי הוועדה".
שני פוליטיקאים בכירים פנו לוועדת הבחירות המרכזית וביקשו חוות דעת מקצועית על הצעת החוק. הוועדה הכינה את אותו מסמך נפיץ, המזהיר מפני זיהום ההליך הדמוקרטי.
כך, למשל, בסעיפים 13 ו־19 מציעים הח"כים מהליכוד למנות מעל הוועדה גוף פוליטי מפקח. על כך נאמר במסמך: "פוליטיזציה מוחלטת של הוועדה והצרת סמכויות וצעדי הצוות המקצועי, שהוא הגורם המאזן למניעת כניסת מוטיבים פוליטיים בפעילות הוועדה".
החוק מציע גישה בלתי מוגבלת של הפוליטיקאים לכל הליכי קליטת הקלפיות לקראת ספירת הקולות, שליטה של הפוליטיקאים במינוי מזכירי ועדות הקלפי וביטול הסעיף שמונע מחברי מפלגה להתמנות למזכירי קלפי. על פי המסמך, המשמעות של השינויים הללו היא אחת: "פוליטיזציה של התפקיד היחיד הניטרלי בקלפי".
3 צפייה בגלריה
סימון בדיו את האצבעות של הבחורים בשלב האחרון בהודו
סימון בדיו את האצבעות של הבחורים בשלב האחרון בהודו
סימון בדיו על ידו של מצביע בהודו
(צילום: EPA)
3 צפייה בגלריה
ספירת המעטפות הכפולות הועדת הבחירות במהלך הלילה
ספירת המעטפות הכפולות הועדת הבחירות במהלך הלילה
ספירת קולות. ארכיון
(צילום: אלכס גמבורג)
את עיקר תשומת הלב צפוי למשוך החלק בהצעת החוק שעוסק בתיעוד ואף סימון מצביעים. לצד החזרתו לחיים של "חוק המצלמות", מוצע כעת לצייד מזכירי קלפי במצלמת גוף אשר תפעל לאורך כל יום הבחירות, "לרבות לאורך ספירות הקולות".
ואם זה לא מספיק, בהצעה גם נכתב כי יש לאמץ את המודל ההודי למלחמה בזיופים: "יותקן מנגנון ביומטרי 'טיפש' (זיהוי קולי או זיהוי באמצעות טביעת אצבע) לזיהוי הצבעה כפולה; המנגנון לא יזהה את המצביע, אלא רק את העובדה שהוא לא הצביע עד כה במערכת או קיבל סימון של חותמת על היד (דיו או אולטרה סגולה), כפי שנהוג בהודו. הליך זה נועד למנוע הצבעות חוזרות עם תעודת זהות של אדם אחר".
במערכת הפוליטית הגיבו על הפרסום. יו"ר סיעת יש עתיד תל"ם ומרכז האופוזיציה, ח"כ מאיר כהן, אמר: "זאת חציית קו אדום נוספת בניסיונות להכפיף את מוסדות הסדר והחוק לשלטון. אחרי המאבקים ביועץ המשפטי, בתי המשפט, התקשורת והמשטרה, הגיע תור ועדת הבחירות. היעלה על הדעת שמפלגת שלטון תטען לקיפוח? בחסות הטענה של טוהר הבחירות, מעלה הליכוד הצעת חוק שבאופן מובהק, מנסה לבטל את העצמאות של ועדת הבחירות. ניאבק בהצעה בכל הכוח".
יו"ר מרצ ח"כ ניצן הורוביץ אמר: "כמה מזוטרי הליכוד, בשליחות נתניהו, מנסים לאפשר השתלטות פוליטית על ועדת הבחירות המרכזית במטרה לזהם את הליכי הבחירות ולהשפיע על התוצאות. יש למנוע כל ניסיון להרתיע מצביעים, לפגוע בחשאיות הבחירות ולהעניק לפוליטיקאים את היכולת להתערב בתוצאות ולהטות את הבחירות".
ח"כ שלמה קרעי האשים כי ועדת הבחירות המרכזית, ואמר: "הכתבה היום ב'ידיעות אחרונות' היא הדלפה בוטה, חסרת אחריות, לעיתים מעוותת, של פקידי ועדת הבחירות המרכזית. מסמך שהכינו נגד הצעת החוק שלי ולא טרחו להעביר אליי. מישהו שם מפחד מאוד מהשינויים שאני רוצה להכניס כבר תקופה ארוכה. על ראש הגנב בוער הכובע. שלא יפחידו אתכם, אין שום מעורבות פוליטית, מדובר על פיקוח ושקיפות שעד היום לא היו קיימים. כולנו נשלטנו על ידי חבורה קטנה של פקידים מטעם עצמם שמחליטים מה להוציא, איך להוציא, מתי וכמה. נגמר הסיפור".
הסיפור המלא: היום במוסף לשבת של "ידיעות אחרונות"