מחדל רודף מחדל בפרשת קריסת הטריבונה באסון בגבעת זאב: דו"ח של פיקוד העורף, שנחשף הבוקר (ב') ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", חושף ליקויים חמורים בעבודת המשטרה. באסון, שהתרחש בערב שבועות, נהרגו מאיר גלוברמן (13) ומרדכי רובינשטיין (24) מביתר עילית ו-262 בני אדם נפצעו.
זמן קצר לאחר מכן התברר כי האירוע התקיים על אף שראש המועצה התריע בפני המשטרה כי מדובר במבנה מסוכן. המשטרה טענה מצידה כי עובדה זו הייתה ידועה לה, וכי הרשות היא האחראית על קיום האירוע. במסגרת חקירת הפרשה נעצרו שני בעלי תפקידים במועצה ונחקרו בחשד להמתה בקלות דעת.
1 צפייה בגלריה
טריבונה קרסה בגבעת זאב בירושלים
טריבונה קרסה בגבעת זאב בירושלים
הטריבונה שקרסה בגבעת זאב
(צילום: AP)
מסמך שחיבר רס"ן פנחס אזולאי מפיקוד העורף, המשמש כמפקד יחידת הקישור לרשות המקומית, קובע כי תפקוד המשטרה במהלך האסון היה לקוי ורשלני.
במסמך נכתב בין היתר כי המשטרה נעדרה מהחפ"ק שהקים פיקוד העורף בעת האירוע: "על פי חוק פקודת המשטרה, באסון המוני או באירוע חירום אזרחי, הפיקוד והשליטה באחריות משטרת ישראל עד להודעה אחרת. בפועל לא קוימו פיקוד ושליטה". לדבריו, המשטרה לא שיתפה פעולה עם פיקוד העורף למרות פניות חוזרות ונשנות לסגן מפקד התחנה מצד נציגי הצבא.


עוד נטען בדוח כי המשטרה הפקירה את הטיפול בצירי התנועה: "כוחות ההצלה התקשו להגיע לזירת האסון משום שהצירים היו גדושים בהולכי רגל ובכלי רכב". לדבריו, המשטרה פעלה אך ורק למנוע כניסת כלי רכב שאינם רכבי הצלה, אבל לא פינתה את הכבישים מהמכוניות שכבר היו שם.
בדו"ח נטען כי גם הרשות המקומית לא טיפלה באירוע כנדרש, וכי נוכחות נציגיה בחפ"ק שהקים פיקוד העורף הייתה מצומצמת. טענות נוספות: "במקום לפנות את ניצולי האירוע שאינם תושבי הסביבה למקום בטוח, בשעה שישראל הייתה נתונה תחת מטחי רקטות מהרצועה, פינתה אותם הרשות לפארק לא מוגן. מרכז החוסן לטיפול נפשי בנפגעי חרדה נפתח רק כשעתיים וחצי לאחר הקריסה".
ליקויים נוספים שצוינו בדו"ח: "היה מחסור בציוד לוגיסטי ובשל כך נעשה שימוש בציוד פרטי של עובדים; היה קושי ממשי במציאת הנעדרים ובחיבור בין בתי החולים למכון לרפואה משפטית באבו כביר, וכן בחיבור בין בתי החולים למשפחות הפצועים. כך, למשל, באחד מבתי החולים נקלט פצוע בטעות תחת שם אחר".
בפיקוד העורף החליטו לזמן את מפקד יחידת הקישור לרשות המקומית שחיבר הדו"ח לבירור - והבהירו שממצאי התחקיר לא עומדים בקנה אחד עם עמדת החיל. דובר צה"ל מסר כי "מדובר בתחקיר ראשוני שבוצע על ידי היקל"ר ולא עלה לאישור מפקד מחוז ירושלים או לדרג הבכיר יותר. בפיקוד העורף רואים את האירוע בחומרה. תפקידו של פיקוד העורף הינו לסייע לארגוני החירום במשברים לאומיים ונבהיר כי אין זה מסמכותו של היקל"ר להעביר ביקורת כזאת או אחרת על ארגונים אלה".
מהמשטרה נמסר: "צר לנו על ניסיון לייצר תמונה מטעה על בסיס חלקי דו"חות מטעם גורמים שונים. בניגוד לנטען, הפיקוד והשליטה באירוע בוצע בראשות המשטרה כבכל אירוע חירום. נדגיש כי מפקד המחוז שהגיע למקום פיקד על הכוחות וקיים הערכת מצב עם כלל גורמי החירום וההצלה, לרבות ניהול הסדרי התנועה לפתיחת ציר תנועה סטרילי לכוחות".
בתוך כך, מועצת גבעת זאב פנתה מצידה למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) באמצעות עו"ד יחיאל וינרוט, ודרשה לחקור את התנהלות המשטרה באירוע. "ביצוע החקירה בידי המשטרה, שלפי הטענות אחראית למחדל ולאסון, לא יעלה על הדעת", קבלו במועצה.
פורסם לראשונה: 06:46, 24.05.21