ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי צוות המשא ומתן בדוחא פועל למצות כל אופציה - כולל האפשרות לשחרור כל החטופים, כחלק מסיום הלחימה בעזה - אבל דקות לאחר מכן הדגישו גורמים בישראל כי אין חדש בהודעת לשכתו, והמשלחת דנה על מתווה וויטקוף המקורי.
יומיים אחרי מה שכינו בצה"ל "מהלכי הפתיחה למבצע מרכבות גדעון", ובזמן יממה שיכולה להכריע אם פני ישראל להחרפת הלחימה או לעסקת חטופים, נמסרה מלשכת ראש הממשלה הודעה בנוגע למגעים בקטאר.
מייה שם חושפת על הבמה את הטראומה מהשבי שהציף בה האונס: "הגבתי באימה"
(צילום: satview)
לפי ההודעה, "בהנחיית ראש הממשלה, גם בשעה זו פועל צוות המשא ומתן בדוחא כדי למצות כל סיכוי לעסקה - בין אם לפי מתווה וויטקוף ובין אם במסגרת סיום הלחימה, שתכלול את שחרור כל החטופים, הגליית מחבלי החמאס ופירוז הרצועה מנשק".
אבל מעט לאחר מכן גורמים בישראל אמרו שאין חידוש באותה הודעה. לדבריהם, "אם חמאס יסכים פתאום לכניעה בתנאים שהצבנו, מן הסתם שנלך על סיום המלחמה. אמרנו את זה אין ספור פעמים". אבל חמאס מתנגד כמובן, והמתווה שעל השולחן הוא מתווה וויטקוף, שכולל שחרור 10 חטופים. לפני ההבהרה הזו, תקף השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר: "מתווה לסיום המלחמה ללא הכרעת חמאס - לא יקום ולא יהיה".
המגעים העקיפים בין ישראל לחמאס בדוחא חודשו אתמול, וצל של הסלמה צבאית מרחף מעליהם. בעוד בישראל מאיימים להרחיב את מבצע "מרכבות גדעון" עד לשליטה מלאה ברצועה, גובר בעולם הלחץ על ממשלת נתניהו להימנע מהסלמה לנוכח הדיווחים מעזה – ולהגיע להסכם שישיב את החטופים ויביא לסיום הלחימה.
דיווח דרמטי שאמינותו לא ברורה התפרסם לקראת חצות בסקיי ניוז בערבית, שלפיו גורם פלסטיני אמר לערוץ כי "חמאס מסכים לשחרור חצי מהחטופים החיים, וגם חטופים מתים, עבור חודשיים של הפסקת אש". גורמים בישראל הכחישו זאת, אך לא בקולם. אם הדברים נכונים, הרי שמדובר בהתקדמות משמעותית של ארגון הטרור אל עבר מתווה וויטקוף - שאותו דורשת ישראל כדי לעצור את מבצע "מרכבות גדעון".
"מתווה וויטקוף המעודכן" שמונח על שולחן השיחות כולל שחרור של 10 חטופים חיים תמורת הפסקת אש בת 40 עד 50 ימים. ביום העשירי להפסקת האש אמורה להימסר רשימה שמית עם מצבם של יתר החטופים, ובמקביל ייערך מו"מ על סיום המלחמה והשבת יתר החטופים, החיים והחללים.
לצד זאת, המחלוקת המרכזית במגעים לסיום המלחמה נוגעת לסוגיית פירוק חמאס מנשקו: ישראל דורשת פירוק מהיר ומלא, ארצות הברית מוכנה להסדר מדורג - ואילו חמאס דוחה כל תהליך כזה בשלב זה. בינתיים, הלחצים הכבדים על שני הצדדים נמשכים תחת תחושה של קיפאון - ובישראל נערכים הלילה לניסיון אחרון להבנות לפני תחילת השלב הקרקעי של מבצע "מרכבות גדעון".
עינב צנגאוקר, משה אור ומרב סבירסקי בהפגנות בכיכר החטופים, הבימה ודרך בגין
(צילום: קובי קואנקס, satview)
חברים בקבינט אמרו אמש כי ישראל ניצבת בפני "יממה דרמטית", והבהירו ש"הפעם זה לא משחק או הצגה - מנסים לתת לזה הזדמנות אמיתית". לדברי אותם גורמים, הקבינט יתכנס היום אחר הצהריים, והדיון בו יהווה חלון זמנים קריטי לקבלת החלטה - "לכאן או לכאן". הגורמים ציינו כי ישראל מחויבת למתווה וויטקוף שכבר אושר, ומוכנה לדון רק ב"שינויים מינוריים, לא מהותיים", והבהירו: "לא ניתן להם למרוח זמן".
מצד המתווכות נמשכים הניסיונות לגבש מתווה שיאפשר התקדמות, כולל הצעות לשחרור פחות מעשרה חטופים בשלב הראשון - אך חמאס דוחה כאמור את ההצעות ומתעקש על ערבויות מוצקות לסיום הלחימה. "לא קרובים להפסקת אש, אין פריצת דרך", אמר גורם ישראלי ל-ynet.
בישראל גם דחו את טענות המתווכות לפיהן המשלחת הישראלית בדוחא הגיעה ללא מנדט מספק מרה"מ נתניהו. גורמים בירושלים אמרו כי "אין כל התקדמות ממשית בדוחא - יש רק את מתווה וויטקוף, שאושר על-ידי ישראל, ואין כרגע שום הצעה רלוונטית אחרת". לטענתם, אין צורך במנדט נוסף למשלחת בשלב זה, משום ש"חמאס לא הסכים אפילו להתייחס למתווה כבסיס למו"מ".