בכ-30 מקרים כבר הוגשו תלונות במדינות זרות ואף החלו הליכים פליליים נגד קצינים ולוחמים בצה"ל שהשתתפו בלחימה ברצועה ותכננו לטוס לחו"ל, אחרים שפעלו בעזה והתכוונו לצאת מגבולות המדינה נדרשו על-ידי צה"ל להימנע מכך. בצל החשש מ"אפקט האג" אחרי החלטת בית הדין הבינלאומי הפלילי להוציא צווי מעצר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון הקודם יואב גלנט - קצינים בסיכון גבוה יותר להיעצר.
איך חיילים משוחררים צריכים לנהוג בחו"ל? ומה לעשות אם יעצרו אתכם בחו״ל? עו"ד ניק קאופמן, סנגור בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, עונה על השאלות שמטרידות מאות אלפי ישראלים. ynet עם כל השאלות והתשובות.
סרטוני חיילים שפורסמו בוושינגטון פוסט, שעלולים לסבכם בהאג
(מתוך אתר הוושינגטון פוסט)

אם אני חייל ששירת בעזה, כמה מסוכן עבורי לטוס לחו"ל?  הסכנה הנשקפת לחיילי צה״ל נובעת מיישום עיקרון הנקרא "הסמכות האוניברסלית" שלפיו מדינות מסוימות בעולם יכולות לעצור, לחקור ולהעמיד לדין אנשים החשודים בעבירות חמורות, בהן פשעי מלחמה, פשעים נגד אנושות והסתה לרצח עם.
האם לצה"ל יש "רשימה שחורה" של חיילים שניתן לבדוק האם אתה מופיע בה?  הגוף הצה"לי האמון על הטיפול באיום של "הסמכות האוניברסלית" הוא מחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית. המחלקה הזו נותנת ייעוץ למפקדי צה"ל, בין היתר, בדבר השימוש החוקי בנשק בשדה הקרב במיוחד כדי להימנע מתביעות בינלאומיות בהמשך. המחלקה הזו, עם סגן היועמ"שית לממשלה לעניינים בינלאומיים, מתמודדת בימים אלה גם עם הבעיה של "הסמכות האוניברסלית" ולא קיימת "רשימה שחורה".
לאילו מדינות עדיף להימנע להגיע כרגע?  רשימת המדינות המיישמות "הסמכות האוניברסלית" משתנה מפעם לפעם. העיקרון יושם בעבר אפילו במדינות ידידותיות כמו אנגליה, צרפת וספרד. אולם הכללים ליישום העיקרון, אף הם, משתנים ממדינה למדינה. לפעמים די בתלונה במשטרה כדי להביא למעצר ובמקרים אחרים יש צורך באישור של גורם מקומי בכיר כמו היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה. 
איך אני יכול לבדוק לפני נסיעה אם ביעד יש היערכות בנושא?  יש דוחות רבים באינטרנט של ארגוני זכויות אדם המפרטים את היישום של "הסמכות האוניברסלית" במדינות שונות.
מה מומלץ לעשות לפני היציאה לחו"ל? מומלץ לא להעלות תמונות מהשירות הצבאי לרשת. מדובר בהפרה חמורה של ביטחון שדה ולפעמים עלול להביא לֹפגיעה בדימויה של מדינת ישראל. לאור הדיונים שיזמה דרום אפריקה בבית המשפט הבינלאומי בהאג, יש מדינות שישמחו להתייחס אפילו לתיעוד של חיילים שרים שירים גזעניים כהסתה לרצח עם. צה"ל הוא צבא מקצועי וכשיש צורך להרוס מבנים או לבצע פעולות אחרות יש לעשות זאת ביעילות, בשקט ומבלי לשתף ברשתות.
1 צפייה בגלריה
פעילות לוחמי צוות קרב חטיבת כפיר בג'באלייה
פעילות לוחמי צוות קרב חטיבת כפיר בג'באלייה
לוחמי צה"ל בג'באליה
(צילום: דובר צה"ל)
אם נחתתי במדינה מסוימת ונשאלתי על ידי הרשויות על הנושא, מה לענות?  מומלץ לשקול היטב אם לנסוע למדינה שפקידיה עלולים להציג שאלה בנושא. ברוב מדינות אירופה ידוע שכמעט כל אזרח ישראלי משרת בצה"ל. אסור לשקר בביקורת גבולו,ת שכן הדבר יכול להוות בסיס לסירוב כניסה לאותה מדינה.
אם הלחימה תסתיים יהיה יותר פשוט לטוס לחו"ל?  עוצמת האיום לא תפחת, והמצב עלול להיות נפיץ עוד יותר ככל שהלחימה ברצועת עזה תדעך והאזור ייפתח לסיורים של ארגוני זכויות אדם ועיתונאים זרים באופן חופשי.
האם חברות ביטוח יכולות לבטח במקרים כאלו? אני לא מכיר חברת ביטוח שמבטחת במקרה של מעצר בחו"ל עקב חשד למעשים פליליים. אם תקום יוזמה כזו, יש להניח שהפרמיה עבור הביטוח המבוקש יהיה גבוה במיוחד.
האם קצינים בסיכון גבוה יותר מחיילים? בפירוש כן, כי הם קרובים יותר למקבלי ההחלטות, למדיניות צה"ל בחירת מטרות ובניהול המלחמה.
האם יכולים לעצור אותי בחו"ל ולהעמיד אותי לדין על פעולות שנעשו בעזה? בכל מקרה יש צורך בראיות הקושרות חייל פשוט מן השורה למעשים לא חוקיים - עצם השירות בעזה אינו מספיק.