אחרי כמעט 14 חודשי מלחמה, ברצועת עזה מתמודדים בפעם השנייה מאז טבח 7 באוקטובר עם איום נוסף: החורף, שנתן את אותותיו בשבועיים האחרונים. כש-90% מהאוכלוסייה ברחבי רצועת עזה, לפחות 1.9 מיליון בני אדם, נעקרו מבתיהם - באו"ם מזהירים: העזתים פשוט ירעדו מקור למוות.
רשת CNN פרסמה שורת עדויות של תושבי דיר אל-בלח שחוששים מהתקופה הקרובה, שאותה ייאלצו רובם לעבור תחת מחסות מאולתרים, בעוד הטמפרטורות צונחות - בכתבת העדויות הארוכה לא הוזכר כלל מצב החטופים שמוחזקים בשבי בעזה כבר 421 ימים. עיתונאי הרשת האמריקנית שהגיעו למחנה עקורים שהוקם ליד הים במרכז הרצועה, ציינו כי נחשפו למראות של ילדים מסתובבים יחפים בחופים, בזמן שהוריהם מנסים לבנות מחסום באמצעות החול - אך הגאות שטפה גם אותו. "באנו לכאן כי הים היה ההגנה היחידה שלנו. ועכשיו גם הוא תוקף אותנו", אמר אחד התושבים בתסכול.
בדיר אל-בלח, אתמול

3 צפייה בגלריה
דיר אל-בלח
דיר אל-בלח
בדיר אל-בלח, השבוע. "מזג האוויר עלול להרוג"
(צילום: Eyad BABA / AFP)
את האוהלים שהקימו שם המשפחות מחזיקים מוטות עץ, שרועדים בכל משב רוח. העונה הגשומה ברצועת עזה נמשכת בדרך כלל מנובמבר עד פברואר, כאשר ינואר הוא החודש הגשום ביותר. ללא סימן לסיום מתקרב של המלחמה בעזה, בעוד בלבנון הושגה הפסקת אש השבוע, ברצועת עזה ינסו לשרוד את החורף. "מה יחמם אותנו הלילה?", שאל מוחמד יונס, שהרים את בגדיו הספוגים במים.
הגשם שטף את האוהלים בדיר אל-בלח, השמיכות, השטיחים והציוד של העקורים נרטבו גם הם. יריעות פלסטיק גדולות ששימשו כמעין "רצפה" שקעו בחול הרטוב - ולא הותירו דבר שיפריד בין העקורים לאדמה הרטובה. אוהלים חדשים הוצבו רק לפני שלושה ימים בחופי דיר אל-בלח וחאן יונס, עבור משפחות שהאוהלים שלהן הוצפו, אך יונס כבר אובד עצות - ובשיחה עם CNN פרץ בבכי: "אנחנו כמו קבצנים מול העולם, ולאף אחד לא אכפת מאיתנו. אני לא יודע איפה אני אישן היום. בסופו של דבר אני אשן בים".
בזמן השיחה איתו, היריעה שמשמשת כגג נקרעה - והמים זרמו אל המחסה שלו. צוות CNN הגיע גם לאוהל מאולתר אחר, שבו ישבה משפחה עקורה בת 10 נפשות. הם נעקרו מרפיח לפני מספר חודשים, סיפרה אם המשפחה, ונאלצו למצוא מחסה בחוף. "אין לאן ללכת. אנחנו לכודים מכל הכיוונים. מהים, מתקיפות הישראלים, ממחסור בקורת גג ומרעב", אמרה.
הנציב הכללי של אונר"א, פיליפ לזריני, כתב השבוע כי "החורף מגיע לעזה - וזה אומר שאנשים ימותו לא רק בגלל תקיפות אוויריות, מחלות או רעב. החורף מגיע וזה אומר שיותר אנשים ירעדו למוות מקור, במיוחד בקרב האוכלוסיות הפגיעות ביותר - מבוגרים וילדים. העזתים צריכים הכול, אבל מעט מאוד סיוע נכנס".
3 צפייה בגלריה
גשם בדיר אל בלח ברצועת עזה
גשם בדיר אל בלח ברצועת עזה
"אנשים ירעדו למוות מקור"
( צילום: Bashar TALEB / AFP)
באוקטובר, נזכיר, כמות הסיוע ההומניטרי שנכנסה לעזה הגיעה לשפל מאז החלה המלחמה. כך עלה מנתוני האו"ם. מאז התקבלה החודש החלטה של הקבינט המדיני-ביטחוני להגביר את כמות הסיוע שנכנסת לרצועה. מתאם פעולות הממשלה בשטחים מסר כי "ישראל משתפת פעולה עם הקהילה הבינלאומית, ומקלה על כניסת אספקת חורף וציוד מחסה, כולל תנורי חימום, ביגוד חם, אוהלים ושמיכות".
ואולם, במוסדות האו"ם טוענים כי הסיוע הזה אינו מספיק. ישראל הציגה לא אחת עדויות כי הסיוע שמגיע לעזה פשוט נלקח על-ידי פעילי חמאס - שמשתלט על הציוד שמיועד לאזרחים. במקרים אחרים הציוד פשוט נתקע במעברי הגבול.
אתמול שלוש נשים, בהן ילדה, מתו כתוצאה מדוחק מול מאפיית אל-בנא בדיר אל-בלח, שם חולק אוכל לעקורים. השבוע נהרגו בסך הכול שש נשים מאותה סיבה. דוח של מועצת הפליטים הנורבגית שנערך לאחרונה העלה כי המשך המלחמה גורם לכך שלפחות ופחות פלסטינים יש אפשרויות למקלט השנה, בהשוואה לחורף הקודם - בראשית המלחמה.
"החורף הזה, השני במלחמה, ככל שפחות מבנים נותרו עומדים, פלסטינים רבים נאלצים לגור באוהלים ומחסות מאולתרים, שמספקים פחות הגנה באופן ניכר מפני רוחות קרות וגשם", נכתב בדוח. באו"ם ציינו במקביל כי קרוב למיליון בני אדם ברצועת עזה זקוקים ל"סיוע בחורף".
3 צפייה בגלריה
דיר אל בלח
דיר אל בלח
שוב ביקורת באו"ם על הסיוע, אך בכתבת העדויות - אף מילה על החטופים
(צילום: BASHAR TALEB / AFP)
עשרות אלפי עקורים פלסטינים מצאו מחסה באל-מוואסי שבדרום הרצועה, והוגדר כ"אזור הומניטרי" על-ידי צה"ל. האוהלים גם שם, לפי עדויות CNN, רעועים לאחר גשם כבד ורוחות עזות. כשהסערה האחרונה חלפה, חפציהם של העקורים היו זרוקים לאורך החוף - וחלקם נבלעו בים.
מוחמד אל-חטיב, סגן מנהל התוכניות לסיוע רפואי לפלסטינים (MAP) בעזה אמר שלסבלם של עקורים פלסטינים בעזה יש "פנים רבות". "רוב האוהלים והמחסות שהם מסתמכים עליהם היו בשימוש במשך חודשים וזקוקים להחלפה כדי לעמוד בתנאי חורף קשים", טען, "העקורים בקושי יכולים לשרוד מזג אוויר רגיל. יש להם מחסור בלבוש מתאים, שמיכות ואמצעי חימום בטוחים. המשמעות היא אחת - למשפחות כאן יהיה קר והן יהיו בסיכון במשך חודשים".
אחת העקורות בדיר אל-בלח שיתפה: "בכל רגע, הים עלול 'לבלוע' גם אותנו, כמו את החפצים שלנו. אנחנו לא יודעים מה נעשה", אמרה. קצינת חירום בכירה באונר"א אמרה ל-CNN אמש בעזה כי מזג האוויר מהווה את אחד הסיכונים הגדולים ביותר עבור הפלסטינים כיום - והוא "מרכיב נוסף להרוג אנשים". לדבריה, "הרוח והגשם מתגברים ואנשים חיים במבנים מאוד-מאוד מסוכנים ולא בטיחותיים. מזג האוויר הזה עלול להפיל מבנים על אנשים.
ברצועת עזה מוחזקים כעת גם 101 חטופים בשבי, ולפי ההערכה בישראל כמחצית מהם עדיין בחיים וניתן להצילם. מוקדם יותר החודש הזהיר בקבינט האלוף במיל' ניצן אלון, שאחראי על המאמץ המודיעיני של תחום השבויים והנעדרים בצה"ל, מפני מצב הולך ומידרדר של החטופים בעזה. "החורף בפתח והתנאים של החטופים הולכים ומידרדרים", אמר, כשברקע התפרסם דוח של מערך הבריאות של מטה החטופים, לקראת חורף קשה שצפוי לעבור עליהם בעזה: ההערכה היא כי החטופים חשופים יותר להיפותרמיה, כוויות קור, זיהומים, מחלות מידבקות, בעיות לבביות וגם לדיכאון ואובדנות.