לרגל פתיחת אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, נערך אמש (שבת) מפגש מיוחד תחת השם "זיכרון בסלון אחרי האסון" שחיבר השנה בין יום השואה לבין אירועי ה-7 באוקטובר בהשתתפות משפחות שכולות, אישי ציבור ואומנים.
זיכרון בסלון בצל האסון
(צילום: שמוליק דודפור)

באירוע, שנערך על הגג בביתו של היועץ האסטרטגי משה קלוגהפט, השתתפו בין השאר שר החינוך לשעבר שי פירון, ראש המוסד לשעבר יוסי כהן, ח"כ לשעבר חיים ילין מבארי, מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשייך, ראש לשכת עו"ד עמית בכר, מייסדת זיכרון בסלון עדי אלטשולר, אודי אנג'ל, יסמין לוקץ', השפית רותי רוסו, מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן, אורית מרק וראש עיריית גבעת שמואל יוסי ברודני.
בחלק האומנותי נטלו חלק לי בירן, אליענה תדהר, גיא מזיג, אוהד חיטמן, האחיות כרכוקלי ויונתן רזאל. באירוע הודלקו 6 נרות - נר אנטישמיות, שנאת אדם, שגרת החיים בצל המלחמה, גבורה והתקוממות, חיים יהודיים בצל ההשמדה, השורדים, הקמת המדינה, לקחים ומסקנות.
ראש המוסד לשעבר יוסי כהן, הדליק את נר הגבורה וההתקוממות, והקדיש אותו "לזכרה של אם שהגנה על בנה, ולגבורת הילד, שחרף נפשו להשביע רעבונם של אבא ואמא, סבא וסבתא, לכבודם של מורדים בגטאות ובמחנות שנלחמו, מתי מעט מול המונים, למלחמת התרבות של האומנים והיוצרים, שלא ויתרו על רוח יהודית אנושית".
שי פירון, שהוביל את הערב אמר כי "ברגעים של מוות תפקידנו ללכת לחפש את האור, לחפש את החיים, זה מה שעלינו לקחת מהשואה וזה נכון גם לימים קשים אלה".
4 צפייה בגלריה
ערב זיכרון בסלון בהשתתפות שר החינוך לשעבר שי פירון ו חיים ילין
ערב זיכרון בסלון בהשתתפות שר החינוך לשעבר שי פירון ו חיים ילין
שי פירון. "לחפש את האור ואת החיים"
(צילום: שמוליק דודפור)
חיים ילין, תושב בארי, אמר בסוף הערב כי "אם יש לכם ביטוי יותר טוב בעברית למה שעברנו מאשר שואה – בבקשה תציעו לי". אורית מרק, אחות שכולה שאיבדה את אביה ואת שני אחיה, הדליקה נר באירוע ואמרה כי "מאז ה-7/10 שירת התקווה קשה לי, הערב הזה חיזק אצלי את האמונה בצדקת דרכנו, עוד לא אבדה תקוותנו".
משה קלוגהפט, שאירח את האירוע בביתו, סיפר כי "במרד גטו וורשה היו שני ארגונים יהודיים, רוויזיוניסטים וסוציאליסטים, שלא הצליחו להגיע להסכמה ונלחמו בנפרד. אסור שהמריבות של היום יראו בעתיד פתטיות כמו המחלוקת בתוך גטו וורשה. אסור שההיסטוריה תחזור על עצמה".

הקשר בין יום השואה, יום הזיכרון ו-7 באוקטובר

האובדן בסיפור היהודי לאורך 80 שנה שזור בתוך אותה משפחה: "לסבא שלי, יצחק בראון מצ׳נסטוחובה פולין, היו 7 ילדים", מספרת אופירה עזריאלי. "עשרות בני משפחת בראון נספו בשואה, פרט לשניים מילדיו שעזבו את פולין כאשר עלה היטלר לשילטון ורוח הנאציזם נשבה באירופה. חנה ובעלה עזבו לארה״ב ומשה ופולה עם שלושת ילדיהם עזבו לארץ ישראל״.
עזריאלי, דור שני לשני שורדי אושוויץ, לקחה על עצמה כשליחות חייה לדבר שואה בכל יום בשנה, ומעבירה הרצאות על השואה בארץ ובעולם.
"הנכד של סבא יצחק בראון, שנקרא בדיוק כמוהו, יצחק בראון, נהרג בגיל 19 במלחמת השחרור, בקרב על קיבוץ חולתה. הנינה של סבא יצחק בראון, יובל בר-און (שם המשפחה עוברת מבראון), נרצחה בגיל 25, ב-7 באוקטובר, במסיבת נובה ליד קיבוץ רעים. 80 שנה של ההיסטוריה היהודית שלנו, של כאב ואובדן, צועדות בד בבד לצד ההיסטוריה המשפחתית שלנו".
4 צפייה בגלריה
סבא יצחק בראון
סבא יצחק בראון
סבא יצחק בראון
4 צפייה בגלריה
יצחק בראון, מתוך אתר "יזכור"
יצחק בראון, מתוך אתר "יזכור"
הנכד יצחק בראון, מתוך אתר "יזכור"
4 צפייה בגלריה
יובל בר-און ז"ל שנרצחה בנובה
יובל בר-און ז"ל שנרצחה בנובה
הנינה יובל בר-און ז"ל שנרצחה בנובה