בסרטון יוצא דופן, פנתה שלשום (חמישי) שורדת השבי שרון אלוני-קוניו בערבית לחמאס וביקשה שיעבירו לה אות חיים בנוגע לבעלה דוד, שעדיין בשבי בעזה. "שמי שרון קוניו ובעלי דוד קוניו בעזה. אתם יודעים שבאיסלאם רואים בשבויים חלק מהקבוצות המוחלשות, מי שמגיעים להם חמלה, חסד ודאגה - כמו העני והיתום. יש להתייחס אליהם ביחס אנושי, לדאוג לזכויותיהם ולשמור על צלם אנוש. לכן אני מבקשת מכם סרטון של דוד, כדי לראות אותו", אמרה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו נתן אתמול "הנחיות להמשך" לצוות המשא ומתן, ובבית הלבן האשימו את חמאס בכך שאין עסקה - אבל עדיין מאמינים שאפשר להשיג אותה בעשרת הימים הקרובים, עד סיום תפקידו של ג'ו ביידן.
אתמול אחר הצהריים קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו הערכת מצב בנושא החטופים עם ראשי מערכת הביטחון. גורם מדיני אמר כי במהלך הערכת המצב התקבלו עדכונים מאנשי צוות המשא ומתן, וניתנו הנחיות להמשך. "המשא ומתן בדוחא נמשך באופן עצים ותחת איפול מלא", הוסיף הגורם.
אותה הערכת מצב התקיימה על רקע הניסיון האחרון של ביידן לקדם עסקה בכהונתו, והגעת שליחו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לדוחא. התקווה היא שהדבר יוביל לתפנית ולפריצת דרך, אבל עד עתה נושבת משם רוח פסימית למדי.
אמש, בתדרוך לעיתונאים, התייחס דובר המועצה לביטחון לאומי ג׳ון קירבי לדברי ביידן אמש על כך שהושגה "התקדמות אמיתית" במגעים לעסקת שחרור חטופים ואמר כי הסיבה לאופטימיות של הנשיא היא כי "אנחנו עובדים על זה מאוד קשה ואנחנו מאמינים שהשגנו התקדמות, אבל זה לא אומר שהעבודה הסתיימה".
בכיר הבית הלבן האשים מפורשות את חמאס: "הסיבה ששליחנו ברט מקגורק עדיין בדוחא והסיבה שאין עסקה היא חמאס. הארגון ממשיך להיות קשה בשולחן הדיונים. אין לנו עסקה בגללו כי הוא ממשיך להערים קשיים. זה לא אומר שאי אפשר להתגבר על זה, אבל הם הופכים את זה לקשה".
במקביל, מקור "בהתנגדות הפלסטינית" אמר הערב לעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" כי "המשא ומתן להפסקת האש מתקדם בצורה חיובית, וחמאס הציג מסר חדש שהניע את המצב". המקור ציין כי המסר של ארגון הטרור כולל את "דחיית הנקודות השנויות במחלוקת לשלבים הבאים, שיח על חזון מתוקן להסכם, כולל הקלות מצריות בנוגע לציר סלאח א-דין, והתחייבות מצרית, קטארית ואמריקנית להבטחת יישום ההוראות הזמניות של ההסכם". עוד טען המקור כי "המתווכים וחמאס ממתינים לתגובה ישראלית בתוך שעות לעמדת התנועה האחרונה".
גם ראש ה-CIA וויליאם ברנס הביע אופטימיות זהירה, בריאיון לרשת הרדיו הציבורית האמריקנית NPR: "למרות שלמדתי בדרך הקשה לא לעורר תקוות אני כן חושב שנותר סיכוי להשיג עסקה. נעבוד קשה מאוד על זה עד 20 בינואר. התיאום עם הממשל החדש בנושא הזה היה טוב אז אני חושב שיש סיכוי. והדבר שאני תמיד זוכר זה שמדובר בבני אדם, בחטופים המוחזקים בתנאי גיהינום. אני חושב על המשפחות שלהם שאיתן אני נפגש בקביעות ועל אזרחים עזתים שגם הם נמצאים בתנאי גיהינום, במיוחד בחורף הזה. אז יש כל סיבה למנהיגים פוליטיים להכיר בכך שדי, מספיק, שזה הזמן לעשות עסקה".
במקביל, היועץ לביטחון לאומי המיועד בממשל טראמפ, מייק וולץ, אמר כי הפוקוס שלו יהיה "השלב הבא בהסכמי אברהם, שאני מקווה שיהיה עם סעודיה בקרוב יחסית". בריאיון לכלי התקשורת הימני ברייטברט, הוסיף וולץ כי מטרתו היא "להוציא את האנשים שלנו מעזה, אבל אז גם לדאוג לאיך תיראה פוסט-עזה כדי שעוד מקרה של 7 באוקטובר לא יקרה שוב".
אתמול בבוקר צעדו ביישוב עומר חברי קיבוץ כיסופים בקריאה לשחרור החטופים ובהם חבר הקיבוץ שלמה מנצור, בן 86, החטוף המבוגר ביותר. "אנחנו צועדים בתקווה שמישהו יסתכל עלינו ויחזיר לנו את שלמה ואת כל החטופים הביתה. ככה מדינה לא צריכה להתנהל. המדינה צריכה להוביל את העם, ולא העם זה שצריך להוביל את המדינה ומשכנע אותו", אמרו בקריאה מטעמם.
אילנה קוריאל ויעל צ'כנובר השתתפו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 18:40, 10.01.25