מצרים מנהלת מגעים עם ישראל במטרה לפתוח מחדש את מעבר רפיח ולהגדיל את כמות הסיוע ההומניטרי הנכנסת לרצועת עזה. כך מסרו גורמים ערביים לעיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל", שבמקביל דיווח בסוף השבוע שמשלחת מצרית ביקרה השבוע בארץ, חרף ההכחשות הישראליות.
בצל המגעים המתנהלים, תוכנית המזון העולמית של האו"ם (WFP), המפעילה את המאפיות ברצועה, טענה אמש כי יש מחסור באספקת הקמח - ואף הודיעה על סגירתן. אך בניגוד מוחלט להצהרות - המאפיות ממשיכות לעבוד. בישראל עוקבים אחר האירוע, ודוחים את הטענות על הסף: "לא מהווים צוואר בקבוק להעברת הקמח והתספוקת ההומניטרית למאפיות".
התוכנית החדשה, שתאפשר את פתיחת מעבר רפיח שנסגר לפני כחצי שנה, מנסה לנצל את המומנטום שנוצר בעקבות הסכם הפסקת האש בין ישראל ללבנון. על-פי הדיווח, ייתכן שהמעבר ייפתח כבר מחר (ראשון) והוא ינוהל בצד הפלסטיני על-ידי הרשות הפלסטינית. ישראל תשמור על זכותה לאשר את שמותיהם של כל החוצים במעבר, ובשלב ההתחלתי יעברו 200 משאיות סיוע בכל יום. גורם בכיר ברשות הפלסטינית הדגיש כי "שום דבר עדיין לא אושר".
הגורמים הערביים ששוחחו עם ה"ג'ורנל", הוסיפו כי במקביל נעשים מאמצים מול חמאס במטרה להשיג הסכם לשחרור חטופים ולהפסקת אש גם בעזה. נציגים מארגון הטרור הגיעו היום לקהיר, שם ייפגשו עם ראש שירות המודיעין הכללי של מצרים חסן רשאד וגורמים נוספים הנוגעים למשא ומתן מול ישראל. אתמול הגיעו חברי משלחת פתח, שאותה מוביל נשיא המועצה הלאומית הפלסטינית רווחי פתוח. העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח שהיום תגיע למצרים גם משלחת של הג'יהאד האיסלאמי.
בעזה טוענים למחסור חמור בקמח וסגירת מאפיות - התמונות מראות אחרת
לצד המאמצים המצריים להגדלת הסיוע, תוכנית המזון העולמית של האו"ם (WFP) הודיעה אתמול כאמור כי סגרה את 12 המאפיות שהיא מפעילה ברצועה. לטענתה, המאפיות נסגרו בעקבות מחסור חמור באספקת הקמח. התוכנית פרסמה ברשת X כי "לחם הוא חבל הצלה עבור משפחות רבות, לעיתים קרובות זה המזון היחיד שהן יכולות לגשת אליו. עכשיו, אפילו זה חומק מהישג יד. תוכנית המזון העולמית (WFP) ממשיכה בקריאה לגישה בטוחה ומאובטחת של הסיוע לרצועה".
קרל סקאו, בכיר בתוכנית, אמר בריאיון לרשת סקיי ניוז כי "אנחנו הולכים לקראת רעב. ביוני וביולי הצלחנו לייצב את המצב והייתה גישה למוצרי מזון בסיסיים, אבל ב-8-6 השבועות האחרונים חלה הידרדרות מסיבית".
בישראל הכחישו את הטענות, ותיעוד שפורסם ברשתות החברתיות העלה כי כלל המאפיות נפתחו ברצועה כבשגרה - שמונה במרכזה וארבע בצפון - ופלסטינים המתינו בתורים ארוכים שהתפרסו על פני האזור. בנוסף, בקבוצות פנימיות של תושבי הרצועה הופנתה אצבע מאשימה לארגון על המצב בתפעול התספוקת למאפיות. "הארגון אחראי למצב בשל סירובו להפיץ כמויות גדולות של קמח הנמצאות במחסניו לטובת חוסים ותושבים, דבר שיכול היה לפתור את משבר הקמח והלחם".
במתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) התעקשו שכ-800 משאיות סיוע ממתינות בצד העזתי לחלוקה על-ידי הארגונים השונים באו"ם. כמו כן, ציינו כי מתבצע מעקב מתמיד אחר המצב, לצד קשר רציף עם הארגון והאו"ם באמצעות אנשי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בראשות אלוף רסאן עליאן. השיח והפגישות המשותפות מתקיימים במסגרת הקשר השוטף מול ארגוני הסיוע והקהילה הבינלאומית, לשם מתן תספוקת הומניטרית הכוללת קמח ודלקים להפעלת המאפיות, לצד עמידה על המלאים והמחסנים של הארגון בעזה.
גורמים ביטחוניים הדגישו כי "ישראל אינה מהווה צוואר בקבוק בהעברת הקמח והתספוקת ההומניטרית לתפעול המאפיות ברצועת עזה. פרסומים חוזרים ונשנים על-ידי גורמי או"ם, לא הופכים את הטענות לנכונות". לדבריהם, "מדי יום מתקיימות שיחות משותפות עם השחקנים והארגונים הבינלאומיים לטובת העמידה על המלאים והצרכים - ככל שיידרש מתבצעת הכנסה מדי יום ללא מגבלה כמותית".
עוד הבהירו הגורמים כי "ישראל נוקטת מגוון נרחב של צעדים ופעולות על מנת לאפשר לארגונים הבינלאומיים, ובראשם האו"ם, הכנסה וחלוקה של הסיוע ההומניטרי. עם זאת, האיסוף והפצת הסיוע הם מלאכתם של הארגונים הבינלאומיים, כאשר עדיין אנו עדים למחזות בצד הפלסטיני במעברים של תכולת מאות משאיות סיוע, ביניהן אף קמח לטובת תספוקת המאפיות, הממתינות לאו"ם לאיסוף וחלוקה".