משמרות המהפכה של איראן וצבא אזרבייג'ן פתחו אתמול (ראשון) בתרגיל משותף, שצפוי להימשך עד יום רביעי הקרוב. שתי המדינות מקיימות תרגילים צבאיים משותפים למרות היחסים המתוחים ביניהן, הנובעים מכמה סיבות, בהן שיתוף הפעולה הביטחוני ההדוק של אזרבייג'ן עם ישראל.
משמרות המהפכה באזרבייג'ן

התרגיל המשותף הנוכחי, המכונה "אראס 2025", מתקיים באזור קרבאך, שהיה נתון לסכסוכים רבים לפני שאזרבייג'ן השתלטה עליו סופית בשנת 2023. גם בנובמבר 2024 דווח על תרגיל דומה בין שתי המדינות. אתמול פרסמה סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים", המזוהה עם משמרות המהפכה, סרטון מהגעת הכוחות האיראניים למדינה ומפגישותיהם הראשונות עם בכירי צבא אזרבייג'ן. עם פתיחת התרגיל אמר בכיר ממשמרות המהפכה כי "התרגילים הם תחנה מרכזית בחיזוק ביטחון הגבולות ובהתמודדות עם איומים פוטנציאליים".
למרות היחסים של אזרבייג'ן עם איראן, לא מדובר במשחק סכום אפס. בעוד עם איראן היחסים מתוחים, עם ישראל היחסים קרובים הרבה יותר. ביטוי אחד לכך היה בגמר האירוויזיון שלשום, שבו העניקה אזרבייג'ן לישראל ולנציגתה יובל רפאל "דוז פואה".
2 צפייה בגלריה
כוחות ממשמרות המהפכה של איראן הגיעו לאזרבייג'ן כדי לקיים תרגיל יחד עם צבא אזרבייג'ן באזור קרבאך
כוחות ממשמרות המהפכה של איראן הגיעו לאזרבייג'ן כדי לקיים תרגיל יחד עם צבא אזרבייג'ן באזור קרבאך
חיילי צבא אזרבייג'ן ופעילי משמרות המהפכה יחד
שר הביטחון ישראל כ"ץ נפגש היום עם שר ההגנה של אזרבייג'ן, הגנרל זאקיר חסאנוב, ואמר כי הניקוד הגבוה שהעניקה מדינתו לישראל "הוא הוכחה אמיתית לידידות בין הממשלות ובין העמים". לפי משרד הביטחון, כ"ץ הודה בפגישה לחסאנוב על מאמצי התיווך עם טורקיה ועל התייצבותה של אזרבייג'ן לצד ישראל אחרי טבח 7 באוקטובר. השרים סיכמו על המשך שיתוף הפעולה הביטחוני והרחבת תחומי הפעולה המשותפים בעתיד.
באקו הפכה לגורם מרכזי בתיווך בין ישראל לטורקיה בכל הנוגע למתיחות בסוריה. כמי שנחשבת בעלת ברית של שתי המדינות, היא גם אירחה פגישות בנושא. היחסים בין ישראל לאזרבייג'ן נמצאים בנקודת שיא, אך במקביל היא לא מזניחה כלל את קשריה עם איראן.
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן ביקר בחודש שעבר בבאקו ונפגש עם מקבילו האזרבייג'ני, אילהם אלייב. באותו הביקור אמר פזשכיאן כי איראן תעשה מאמצים להבטיח כי יחסיה עם אזרבייג'ן יהיו אסטרטגיים בכל התחומים. "אנחנו יכולים לשתף פעולה זה עם זה בכל התחומים, המדעיים, התרבותיים, הכלכליים, הפוליטיים והביטחוניים. אנחנו יכולים לבסס שלום, שלווה וביטחון באזור ולפתור את הבעיות שלנו", אמר.
2 צפייה בגלריה
שר הביטחון ישראל כ"ץ ושר ההגנה של אזרבייג'ן
שר הביטחון ישראל כ"ץ ושר ההגנה של אזרבייג'ן
שר הביטחון כ"ץ ושר ההגנה של אזרבייג'ן
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
דני סיטרינוביץ', חוקר עמית בתוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ולשעבר ראש ענף איראן בחטיבת המחקר של אמ"ן, הסביר על מערכת היחסים המורכבת בין איראן לאזרבייג'ן: "איראן רואה את שיתוף הפעולה של אזרבייג'ן עם ישראל, אבל בסופו של דבר אין לשתיהן אינטרס להגיע למצב של הסלמה דרמטית. הן מעדיפות לשתף פעולה, אפילו ברמה האופרטיבית-טקטית. זה לא משנה את המתיחות או את האתגרים שיש במערכת היחסים הזאת, אך שתי המדינות מעדיפות להיות במצב של שמירה על מערכת היחסים בצורה מוסדרת ולהימנע ממצב בו המתיחות גוברת".
סיטרינוביץ' הוסיף כי "לפני כמה שנים הן הגיעו למצב של כמעט מלחמה, כשהאיראנים עשו תמרונים באזור הגבול עם האזרים. בנוסף, יש את המתיחות בין אזרבייג'ן לארמניה, מאחר שאיראן תומכת בארמנים. יש כמה היבטים משמעותיים במערכת היחסים שיוצרים מתיחויות, כולל הקשר של אזרבייג'ן עם ישראל, אבל אין לאיראנים או לאזרים אינטרס לקרוע את החבל. כבדהו וחשדהו. הרצון של שני הצדדים הוא להרגיע את המתיחות.
"האיראנים לא מתעלמים משיתוף הפעולה עם ישראל, במיוחד כששר ההגנה של אזרבייג'ן מבקר כאן, אבל עדיין הבחירה של שני הצדדים היא בשיתוף פעולה אפילו למראית עין, כאשר החשדנות עדיין קיימת". על היחסים בין ישראל לאזרבייג'ן אמר: "מדובר במערכת יחסים אסטרטגית עמוקה. האזרים לא שוכחים את התמיכה הישראלית. אני חושב שההערכה שלהם לישראל מאוד גבוהה, ומבחינת ישראל זו מערכת יחסים חסרת תקדים וחשובה".