ועידת המדינות החברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) הודיעה הערב (יום ראשון) רשמית כי התובע הכללי של בית הדין, קארים חאן, יצא לחופשה עד לתום החקירה נגדו בגין עבירות מין שביצע לכאורה בעובדת הכפופה לו. בהודעה מטעם נשיאות הוועידה נמסר "בנוגע להחלטתו של חאן לעזוב עד שהחקירה תסתיים" כי "אנו בטוחים שעבודת בית המשפט תימשך כרגיל וללא הפרעות, למען הצדק".
1 צפייה בגלריה
קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג
קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג
קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג
(צילום: Piroschka Van De Wouw, Reuters)
בהודעה הרשמית צוין כי החקירה נגד חאן נפתחה "לאחר בקשה של נשיאות הוועדה. החקירה מבוצעת כדי להבטיח תהליך עצמאי, הוגן וחסר פניות, בהתאם לתשתית החוקית של בית הדין הפלילי הבינלאומי ומתוך כבוד לזכויותיהם של כל הצדדים המעורבים. צוות החקירה העצמאי ידווח לנשיאות הוועדה עם תום החקירה, והממצאים יטופלו באופן שקוף, בהתאם לאמנת רומא ולתשתית החוקית של בית הדין".
בשנה שעברה, שבועות אחדים לפני שחאן הכריז על צווי המעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון דאז יואב גלנט, הוגשו נגד התובע הראשי שתי תלונות מתוך בית הדין שלפיהן הוא תקף מינית את אחת מעוזרותיו. חאן הכחיש מאז בתוקף את ההאשמות שהוא ניסה לכפות עליה מערכת יחסית מינית. כעת מתנהלת נגדו חקירה של האו"ם, ומאז הוא הואשם בניסיונות לנקום באנשי צוות שתמכו באישה.
הדיווח על יציאתו של חאן ל"חופשה" מעבודתו בבית הדין פורסם לראשונה שלשום בסוכנות הידיעות רויטרס, מפי גורמים ב-ICC. בישראל לא הופתעו מהדיווח על ה"חופשה" המתוכננת של חאן, שכן הפרשה גורמת לרעידת אדמה בבית הדין. בין היתר, פורסמו דיווחים כי שניים מהסגנים של חאן נכנסו למשרדו ודרשו שייצא לחופשה, אך הוא סירב וקרא להם להתפטר.
מוקדם יותר השבוע ישראל ביקשה משופטי בית הדין הבינלאומי לבטל את צווי המעצר, לאחר שבחנה את התחקירים והעדות המפורטת לתקיפות המיניות של חאן. גורם שבקיא במתרחש בבית הדין אמר שלשום כי קשה לדעת מה תהיה ההשפעה של הפרישה על התיק נגד ישראל, שכן חאן הוא לא הגורם היחיד המנהל את החקירה נגד המדינה. הגורם הדגיש כי חאן יצא לחופשה בגלל טענות המתלוננת ולא בגלל ישראל, אך הדבר בהחלט יכול לחזק את הדרישה הישראלית לבטל את צווי המעצר.
הצהרתו של חאן על צווי המעצר
(צילום: ICC )

ישראל טענה כל הזמן שחאן "שיחק איתה מלוכלך", ולמרות שנענה להזמנה להגיע לישראל וכבר שלח צוות חלוץ לארץ, הוא התהפך והגיש בקול תרועה את צווי המעצר. בישראל הביעו הלם מהתפנית החריגה, ולא הבינו את התנהגותו של חאן. עם זאת, אחרי שהתחילו להופיע הדיווחים על התלונות על הטרדה מינית ואחר כך על אונס, בישראל מצאו את ההסבר להתנהגותו של התובע.
בעדות מפורטת שפורסמה בוול סטריט ג'ורנל, המתלוננת תיארה כי בעת ששהתה עם חאן בניו יורק בתחילת דצמבר 2023, הוא הנחה אותה לבוא לסוויטה שלו במלון לאחר שביקשה לשוחח עמו בנוגע לביקורת שספג מצד גורמים אנטי-ישראלים. שם, היא העידה בפני אנשי האו"ם, חאן החל לגעת בה באופן מיני, דפוס שנמשך לדבריה חודשים. האישה, עו"ד ממלזיה בשנות ה-30 לחייה, נשואה ואם לילד, אמרה שניסתה לעזוב את החדר כמה פעמים, אבל חאן אחז בידה ולבסוף הביא אותה למיטה. שם הוא הוריד את מכנסיה וכפה עליה יחסי מין.
"הוא תמיד אוחז בי ומוביל אותי למיטה. זו תחושה של מלכודת", אמרה בעדותה, וסיפרה כי כשתקף אותה מינית חאן מעולם לא השתמש בקונדום. התקיפות נמשכו גם לאחר אותו מקרה בניו יורק. היא סיפרה כי באפריל 2024 בעת שהיו בקראקס שבוונצואלה, חאן דפק על דלת חדרה במלון בשעה 3 לפנות בוקר. היא העמידה פנים שהיא ישנה. יממה לאחר מכן, כשהיו כבר בבוגוטה שבקולומביה, היא התחמקה ממנו בטענה שאינה חשה בטוב. אבל חאן בכל זאת הגיע לחדרהּ, נשכב לצידה על המיטה ולפי עדותה המפורטת לחוקרי האו"ם הוא תקף אותה מינית. "לא זזתי סנטימטר אחד", אמרה.
לפי הכתבה, ועל בסיס הודעות טקסט ששלחה המתלוננת ועדותה בפני חוקרי האו"ם, לאחר העלאת הטענות נגדו חאן ניגש אליה כמה פעמים במשרד, ואמר לה בדמעות: "תגידי לי אם אני צריך להתפטר. תחשבי על צווי המעצר הפלסטיניים". בשיחת טלפון באוקטובר, הוא הזהיר אותה מפני ההשלכות של המשך החקירה: "הקורבנות יהיו שלושה - את ומשפחתך, אני ומשפחתי, והצדק של הקורבנות". היא העידה כי חאן ויועץ מטעמו ביקשו ממנה שוב ושוב למסור הצהרה המכחישה את ההאשמות.
בישראל גברה התחושה לגבי חאן ש"תפסו אותו", כאשר מהתחקירים עלתה הטענה כי חאן קידם את הצווים במטרה להסיט את הדיווחים על התלונה החמורה על אונס. בישראל סברו כי מדובר ב"חומר נפץ שיכול להשפיע על הפרשה". גורמים שמעורים בפרטים אמרו כי "חאן האיץ את הליך צווי המעצר לאחר שהתלונה הוגשה", וכי הוא השתמש בחוות דעת מייעצת של פורום משפטי חיצוני בהליך - פורום שלא קיים בכלל בבית הדין - במטרה לכפות את עמדתו על השופטים כדי שיוציאו את הצווים.