הודעת הנזיפה של שר הביטחון ישראל כ"ץ לראש אגף המודיעין האלוף שלומי בינדר היא עוד נקודה בתמונה רחבה שמשתנה לנגד עניינו. גורמים בכירים במערכת הביטחון מצבעים בזהירות על ניצנים לתהליך דומה בצה"ל ומערכת הביטחון תחת השר כ"ץ, למה שעובר על המשטרה תחת השר בן גביר. אז האם הודעות הנזיפה של השר (להגרי, הרמטכ"ל, ובינדר ועוד) הן חלק מהתווית מדיניות חדשה לגוף הכי גדול ומורכב במדינה? הכל במודל בן גביר?
רוחו של בן גביר נושבת במשרדי המטה הארצי מרגע שנכנס לתפקידו. חלק מהדברים נמצאים כיום בחקירה. עיקר השינוי המהותי נוגע דווקא לפעילות גורמי הביטחון ביהודה ושומרון זה גם שנמצא בחקירה. זהו מגרש המשחקים עבור שב"כ צה"ל והמשטרה. כל פעולה של איש ביטחון מעבר לקו הירוק מקבלת עצמאות ופירושים משלה ואין שום דרך לעצור אותה. תשאלו את אלופי פיקוד המרכז לדורותיהם, עשית משהו, אתה מסומן. ביהודה ושומרון הצבא עובד קרוב לתושבים שקרובים מאוד לדרג המדיני. הסוגיות נפיצות. והרוח הנושבת בדרג הפוליטי מגיעה במהירות עד למטה, היא במרחק הודעת וואצאפ.
האם בצה"ל מבינים לאן הרוח בקומה ה-14 נושבת מרגע כניסת שר הביטחון החדש לתפקידו ופועלים בהתאם? האם זו בכלל בעיה? ננסה להבין את הדברים דרך אירוע מורכב שמתרחש ממש בימים אלה ביהודה ושמרון. האירוע מתנהל מאחורי הקלעים וחלקו בדיונים סגורים. הנושא הוא הטיפול "בפשיעה הלאומנית". עד לפני כשנתיים מערכת הביטחון הייתה ביישור קו אחיד מול התופעה ולאחרונה ישנם חילוקי דעות בנוגע לדרך הטיפול בנערים הפורעים. נאמר מיד, כל הגורמים מגנים את התופעה פועלים למיגורה ומצפים לרגע שתחלוף מין העולם. זו תופעה מסוכנת וכזו שמערערת את היציבות הביטחונית ובכוחה לגרום לפגיעה ממשית בחיי אדם. הדיונים הם כאמור על אופן הטיפול.
שינוי, בטח בגוף כמו צה"ל, לא קורה ביום אחד. זהו תהליך מורכב וארוך. חלק לא מבוטל בעם שמייחל לשינוי הזה רואה בכך "ניפוץ הקונספציה". חלק אחר רואה בתהליך פוליטיזציה של המערכת וגרימת נזק מקצועי ביטחוני למדינת ישראל
בימים אלו יש שיטה שונה שמקודמת למול תופעת נערי הגבעות. חלק אומרים כי מדובר בשיטה שנוחלת הצלחה מסוימת חלק מתנגדים. השיח בריא טוב ומחדד את הרצון האמיתי של כולם להתמודד עם הבעיה. עיקר השינוי הוא בעבודה מול "הגבעונים", בגישה אליהם, בשייח מולם המחלוקת בין גורמי הביטחון השונים היא בטקטיקה, לא במהות עליה כולם מסכימים. אבל זה תהליך חריג בין גופי הביטחון ביהודה ושומרון. וכאן השאלה, האם התהליך הזה היה קורה במציאות אחרת? האם התהליך הוא תוצאה של רוחו של השר כ"ץ הנושבת מעל? והאם הוא מבשר על מגמה?.
צריך להבין כי השר כ"ץ, לכל הפחות בתיאום עם נתניהו, מסמן גבולות גזרה שונות לבכירי הצבא ויתרה מכך מבהיר לאן הרוח נושבת. מי שסוטה מהדרך, גם אם לא באמת אלא רק נשמע או נראה כך מקבל נזיפה. יישור המערכת מחדש, הוא תהליך שלוקח זמן רב.
במשטרה תחת בן גביר השינוי המשמעותי חל במחוז ש"י. יש האומרים "סוף סוף ה משטרה מתעסקת בדברים החשובים כמו ידויי אבנים, מעצר אנרכיסטים ופשיעה פלילית". מאידך טוענים שמדובר במחוז שזנח את המקצועיות ופועל ברוח השר הממונה על גבול הפליליות.

שינוי, בטח בגוף כמו צה"ל, לא קורה ביום אחד. זהו תהליך מורכב וארוך. חלק לא מבוטל בעם שמייחל לשינוי הזה רואה בכך "ניפוץ הקונספציה". חלק אחר רואה בתהליך פוליטיזציה של המערכת וגרימת נזק מקצועי ביטחוני למדינת ישראל.
כך או אחרת תהליכים כאלה מקורם דווקא בזירת יהודה ושומרון מה שקורה שם, מצביע לעיתים קרובות מה צפוי לקרות בשאר הזירות.