2 צפייה בגלריה
אורט רמת יוסף
אורט רמת יוסף
קיצור החופש יוחזר בחגי תשרי. ארכיון
(צילום: קובי קואנקס)
הורים וילדים רבים בכל רחבי הארץ חווים בימים אלה ימי לימוד שהם לא ממש ימי לימוד, ומתקיימים בעיקר בבית בין בידוד לבידוד. הצעת חוק חדשה שהניחה על שולחן הכנסת יו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט, ח"כ שרן השכל (תקווה חדשה), בנושא התאמת לוח החופשות לימי העבודה במשק עשויה לתת להם קצת תקווה.
על פי הצעת החוק בנושא התאמת לוח החופשות לימי העבודה במשק, החופש הגדול יקוצר ושנת הלימודים תיפתח ב-1 באוגוסט ותסתיים ב-30 ביוני, החופש הגדול יהיה במהלך חודש יולי, יבוטלו חופשות ל"ג בעומר וימי אסרו חג, ושבוע הלימודים יקוצר לחמישה ימים. קיצור החופש הגדול בחודש, יוחזר בחודש חגי תשרי שבו כמעט לא יתקיימו לימודים.
התאמת לוח החופשות לימי העבודה במשק מופיע במצע מפלגת "תקווה חדשה" כאחד הדגלים המרכזיים, כולל קיצור ימי הלימוד לחמישה ימים וצמצום הפער בין לוח החופשות של מערכת החינוך לזה של שוק העבודה, פער העומד על 76 ימים.
2 צפייה בגלריה
שרן השכל
שרן השכל
בנק ישראל מעריך שרק 8% ממשקי הבית עובדים בשישי. שרן השכל
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
במהלך שנת הלימודים יתקיימו חופשות אלה: חופשת חגי תשרי תחל בכ"ט באלול ותסתיים ביום כ"ב בתשרי. חופשת חנוכה תחל ביום כ"ה בכסלו ותסתיים ביום ב' בטבת. חופשת פורים תחל ביום י"ג באדר ותסתיים ביום ט"ו באדר. חופשת פסח תחל ביום י"ד בניסן ותסתיים ביום כ"א בניסן. חופשת שבועות תחל ביום ה' בסיוון ותסתיים ביום ו' בסיוון.
שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון אמרה כי סוגיית התאמת לוח החופשות במערכת החינוך לחופשות במשק תידון במסגרת הסכם השכר עם ארגוני המורים. "הצעת החוק באה להסדיר עניין מהותי שנגרר שנים על גבי שנים: ימי החופשה במשק אינם מותאמים לימי חופשת הלימודים", אומרת ח"כ שרן השכל. "ההורים נאלצים לתמרן בין מקום העבודה לבין שהייה עם ילדיהם. זה המהלך הנכון ביותר להורים, לתלמידים ולמשק כולו".
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר, כי מבנה שנת הלימודים במערכת החינוך הישראלית חריג מאוד בהשוואה בינלאומית בהיותה אחת ממערכות החינוך הבודדות בעולם בהן שבוע הלימודים נמשך יותר מחמישה ימים, וכן קיים חוסר התאמה חריג בין לוח החופשות במערכת החינוך לבין ימי החופשה בכלל המשק. לפער השלכות קשות, בהן פגיעה בילדים, ובמיוחד בילדים צעירים ממשפחות חלשות מבחינה סוציו-אקונומית, הנותרים עשרות ימים במהלך השנה ללא השגחה הורית וללא מסגרת חלופית הולמת, ועלויות כבדות להורים עבור קייטנות ושירותי שמרטפות. הדבר מוביל גם לפגיעה בפריון ובתוצר של המשק הישראלי, המוערכת על ידי הגורמים המקצועיים השונים בסכום שנע בין 120 ל-250 מיליון שקל לכל יום חופשה.
את הפתרון לבעיה רואה ח"כ השכל במעבר לשבוע לימודים של חמישה ימים תוך ביטול הלימודים בכ-37 ימי שישי בשנה והסטת השעות לטובת ביטול ימי חופשה מיותרים. לפי הערכת בנק ישראל, רק ב-8% ממשקי הבית עובדים בימי שישי.
מהסתדרות המורים נמסר כי "מדובר בפופוליזם זול. כולם יודעים שימי החופשה של עובדי ההוראה נקבעו במסגרת הסכמים קיבוציים בין הסתדרות המורים למדינה ולא בהצעת חוק של חברת כנסת כזאת או אחרת. ימי החופשה מהווים חלק בלתי נפרד מתנאי ההעסקה של עובדי ההוראה בדיוק כמו שכר, ימי מחלה, השתלמויות או תנאים אחרים שנקבעו בהסכמים".
יו"ר ארגון המורים רן ארז: "מדובר בתוכנית הזויה, אנחנו מתנגדים לה בתוקף וניאבק נגדה. במקום להתמודד עם החוליים האמיתיים של המערכת, מציעים הצעה פופוליסטית שמטרתה לפגוע בתנאי העבודה של המורים".