לקראת שחרור המחבלים ולפני פתיחת מבצע "חומת ברזל" בג'נין, צה"ל החל להציב עשרות מחסומים בנקודות שונות בגדה המערבית, כדי לבודד כמה שאפשר את הכבישים המשותפים לישראלים ופלסטינים, מתוך מטרה לצמצם למינימום את הסיכוי לפיגועי ירי מרכב חולף. אותם מחסומים - ברחבי הגדה - מביאים לפקקי ענק ולתסכול כבד בקרב הפלסטינים, וחלקם נאלצים להמתין אף שמונה שעות בדרך הביתה.
צפו: הפקקים שמתארכים בגדה
(צילום: רויטרס )
"יצאתי מהעבודה בשעה 12:00, והגעתי ב-20:00 בערב", סיפר אחמד, תושב שכם, שאמר כי נתקע בפקק לא מוסבר כהגדרתו. "אין שום הסבר למה זה קורה - מה הסיבה ומה הכוונה. יש רק הסבר אחד - הממשלה הזו מנסה להחמיר את צעדיה כלפי הפלסטינים הבלתי מעורבים על מנת לרצות את סמוטריץ'", הוסיף בכעס. "אפשר לצאת לעבודה - אבל אי אפשר לדעת מתי אחזור ואיפה אשן".
לדבריו, מאז יום שני הוא לא יצא לעבודה יותר בגלל אותם פקקים, שהפכו כבר הפכו ל"מקום מחייה" עבור חלק מהתושבים. הם נאלצים לצאת ולשבת בחוץ, להתפלל וגם לאכול - עד שהתנועה מתחילה לזרום. "הכי כואב לי על הנשים. אין להן מה לעשות, אין להן שירותים. פשוט לחכות. זו השפלה", אמר אחמד.
סאיד עיסא, תושב יטא שליד חברון, נתקע בפקק מ-16:00 עד 23:00. "סתם סוגרים את המחסום. כשעברתי לא עשו חיפוש אפילו. ככה סתם סוגרים", הוא אמר. "כל יום זה חוזר על עצמו - מרחק של חמש דקות נהיה ארבע-חמש שעות".
ענדאן א-זיר, שיצא השבוע ב-04:00 לפנות בוקר כדי להגיע לדיון בבית המשפט בעופר שליד רמאללה, נתקע עד שעה מאוחרת בלילה עם חזרתו. "זה לא הגיוני. יש כאוס רציני במחסומים, ההמתנה חסרת תקדים", אמר. עומר בורייני, נהג מונית שעובד בקו רמאללה-שכם, סיפר שבימים האחרונים כמעט ואין נוסעים. "במקום 200 מוניות שיוצאות ביום משכם לרמאללה, היום יש 40. יש פחות ופחות נוסעים. כולנו מחכים שהמצב המשפיל הזה ייגמר", הוא אמר.
גם במערכת הביטחון סבורים: נתקשה להמשיך כך
המחסומים כאמור הוצבו בימים שבהם מתממש השלב הראשון בעסקת החטופים, אבל במערכת הביטחון כבר החליטו עליהם לפני כן - כהתמודדות עם פיגועי הירי מרכבים חולפים. כחלק מכך, ועוד לפני הפעולות בשטח, קיימו בצה"ל, במנהל האזרחי בשב"כ ובמג"ב הערכות מצב עם אלוף פיקוד המרכז אבי בלוט - במטרה למנוע תהלוכות תמיכה וצעדות חמושים במהלך שחרור האסירים - מה שעלול לגרום למחבלים לצאת ולפגע. בימים האחרונים הועברו ליהודה ושומרון גם שבע פלוגות לתגבור.
בתחילת המלחמה, נזכיר, הוגדרה יהודה ושומרון כגזרה משנית - ובמערכת הביטחון נעשו מאמצים גדולים שלא להביא אותה למצב של הפרות סדר המוניות. הפיקוד והאוגדה נחלו הצלחה מסוימת ומנעו התפרצות של המונים, בניגוד לניסיונות חמאס להבעיר את הגדה.
כעת, כשרוב הגזרות נמצאות בהפסקת אש, ובזמן שצה"ל במבצע בג'נין, העיניים מופנות שוב ליהודה ושומרון. המחסומים גורמים לפלסטינים לעמוד שעות בפקקים, וישנם גורמים במערכת הביטחון שטוענים כי יהיה קשה להמשיך כך לאורך זמן - מאחר שהמצב יוצר תסיסה ברחוב הפלסטיני.
על פי הדיווחים הפלסטיניים, המחסומים שיוצרים פקקי ענק נמצאים בין השאר באזור רמאללה, קלקיליה, שכם, בבקעת הירדן ובטובאס. על פי "ועדת ההתנגדות לגדר ההפרדה וההתנחלויות", גוף של הרשות הפלסטינית, מספר המחסומים והשערים הצבאיים של ישראל בגדה עלה ל-898 מתחילת המלחמה.