לפני קצת יותר משבוע נדמה היה שאנחנו מתקדמים לעבר הסכם לשחרור חטופים במסגרת מתווה וויטקוף החדש, והאחרון אף קיווה לפריצת דרך בגלל עיד אל-אדחא - אבל חמאס לא מוכן להתגמש בדרישותיו. המתווך הפלסטיני-אמריקני בשארה בחבח ניסה להציע פשרה, אבל עד כה זה לא התכנס; השליח וויטקוף, מצידו, שקל להגיע לאזור - אבל חזר בו. ובכל זאת, הוא לא אומר נואש.
לפי שעה, חמאס נותר איתן בעמדותיו הקשיחות: בארגון הטרור לא מאמינים שישראל לא תחזור ללחימה, ומסרבים לרדת מתחת לדרישתו לשחרר 20 חטופים במסגרת השלב הראשון. למרות שהוא מאותת על נכונות לדון במתווה וויטקוף, בפועל הוא דורש ערבויות אמריקניות לסיום המלחמה, נסיגה של ישראל משטחים שהיא אינה מתכוונת לפנות - ומסרב לשחרר עשרה חטופים תוך שבוע כפי שמציע המתווה, אלא מעדיף לפרוס את השחרור לאורך 70 ימים של משא ומתן. הדרישה המרכזית שלו נותרת ללא שינוי: סיום מוחלט של המלחמה.
בחמאס אמרו אתמול כי "הסלמת הפעולה הצבאית של ישראל מחריפה את אבדותיו ודוחפת את שבוייו אל עבר הלא נודע, אין פתרון אלא בעסקה כוללת – דבר שנתניהו מסרב לו".

ישראל, שלא מוכנה עדיין לסיום המלחמה, לא מוכנה בינתיים לאף אחת מהדרישות של חמאס - ובין הפערים הללו מנסות לתווך ארה"ב, מצרים וקטאר. אם בשבועות רגילים לרוב נוטים בקטאר ובמצרים לפזר אופטימיות, ולפרסם דיווחים על מתווים והצעות שעל הפרק, הפעם גם זה לא קורה - ישנה דממת אלחוט. בפועל, אין משא ומתן, אלא ניסוחים מאחורי הקלעים של מתווים והצעות שעדיין לא מתכנסים לכדי הצעה של ממש. בישראל יש גם מי שטוענים שהאמריקנים לא באמת עוסקים בזה, וכי הנושא לא נמצא בראש סדר העדיפויות שלהם.
אלא שוויטקוף, שכבר הצליח להוציא מהשבי את עידן אלכסנדר בצעד שהיה נראה בלתי-אפשרי, עדיין משדר כי הוא מאמין שניתן להגיע להסדר על בסיס המתווה שלו. הוא נותר אופטימי ואומר שהוא עושה הכול כדי שזה יקרה - והוא לא יוותר. הסיבה לכך, כפי שהצהיר פעמים רבות ובניגוד למה שאומרים בישראל, היא שמדובר במשימת חייו, שבה הוא מושקע אישית - וכישלון הוא לא אפשרות מבחינתו.
משפחות חטופים, מצידן, מספרות על שיחות שוויטקוף מקיים איתן, אך טוענות שבממשלה לא מתייחסים אליהן. "ממשלת ישראל אינה עונה, וגם לא אכפת לה", נאמר על ידן. למעשה, יש משפחות שאיבדו אמון בכך שממשלת ישראל הנוכחית תלך להסכם שישיב את כל 55 החטופים הביתה, ולא רק את חלקם.

לפי מתווה וויטקוף החדש לשחרור חטופים, נזכיר, תוכרז הפסקת אש ל-60 ימים במהלכה ישוחררו 10 חטופים חיים ו-18 חללים, בשתי פעימות תוך שבוע. במהלך ימי הפסקת האש יתקיים משא ומתן על סיום המלחמה, ואם תושג הסכמה ישוחררו יתר החטופים. אם לא - ישראל תוכל לחזור ללחימה או להאריך את המו"מ תמורת שחרור חטופים נוספים.
המתווה החדש שונה מהצעתו המקורית של וויטקוף, שלפיה היו אמורים להשתחרר מחצית מהחטופים החיים והחללים ביום הראשון של הפסקת אש בת 40 ימים. במסגרת ההסכם המוצע, ישראל תשחרר 125 אסירי עולם ו-1,111 מחבלים מעזה שנעצרו אחרי 7 באוקטובר, וכן 180 גופות מחבלים בשתי פעימות. מצד חמאס תועבר ביום העשירי רשימה מלאה עם דוח רפואי מפורט על מצב כל החטופים החיים בעזה.
ההצעה כוללת גם חידוש הסיוע ההומניטרי דרך האו"ם וארגונים בינלאומיים לרצועת עזה - צעד שנתפס כמכה לישראל שמנסה להעביר סיוע ישירות לתושבים ולא לחמאס. כמו כן, צה"ל ייסוג לעמדות שלו ערב מבצע "עוז וחרב", כלומר ישראל תישאר בציר פילדלפי אך תיסוג מציר מורג.
פורסם לראשונה: 21:55, 08.06.25