הצהרתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על תוכניתו לפינוי הפלסטינים מעזה ולהעברתה לשליטה אמריקנית ממשיכה לעורר סערה ברצועה. רבים מהתושבים חוששים שהעזיבה תהיה בלתי הפיכה, ומסרבים לוותר על ביתם. "אנחנו נטועים באדמתנו", אמרו תושבים ברצועה, שהגיבו בזעם גם לאיום החדש של הנשיא האמריקני: ביטול הפסקת האש אם חמאס לא ישחרר את כל החטופים עד שבת.
טראמם על החטופים: "אם לא ישוחררו עד שבת - יש לבטל את הפסקת האש"

5 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב טראמפ חותם על צווים ב החדר הסגלגל הבית הלבן
נשיא ארה"ב טראמפ חותם על צווים ב החדר הסגלגל הבית הלבן
טראמפ בבית הלבן, הלילה. "אנחנו לא רוצים לעזוב את המדינה שלנו, אבל אנחנו גם צריכים פתרון"
(צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
לאחר שהבית שלו בעזה נהרס במהלך המלחמה, תכנן שעבאן שקאלה בן ה-47 לקחת את משפחתו להפוגה במצרים ברגע שתושג הפסקת אש יציבה בין חמאס לישראל. בעקבות הכרזת טראמפ על תוכנית ליישוב מחדש של העזתים ולפיתוח מחודש של הרצועה - תוכנית שלדברי הנשיא לא תעניק להם זכות שיבה - הוא שינה את דעתו.
בשכונת תל אל-הווא בעיר עזה עמדו בעבר עשרות בניינים רבי-קומות חדשים, וכעת היא ריקה ברובה. אין שם מים זורמים או חשמל, וכמו רוב הבניינים באזור, גם ביתו של שקאלה הפך לעיי חורבות. "אנחנו מזועזעים מההרס, מהעקירה החוזרת ומהמוות. רציתי לעזוב כדי להבטיח עתיד בטוח וטוב יותר לילדיי - עד שטראמפ אמר את מה שאמר", סיפר שעבאן שקאלה לסוכנות הידיעות רויטרס.
לדבריו, "לאחר הצהרות טראמפ (כשאמר) שהוא רוצה להשתלט על עזה ולרוקן אותה מתושביה, ביטלתי את הרעיון. מחקתי אותו מהתכנון שלי. אני חושש לעזוב ולא מסוגל לחזור, זו המולדת שלי". לפי תוכנית טראמפ, נזכיר, כ-2.2 מיליון הפלסטינים בעזה יועברו למקום אחר - וארה"ב תשתלט על הרצועה ההרוסה ותשקם אותה. "הרעיון למכור את ביתי או את פיסת האדמה שאני מחזיק בה לחברות זרות, לעזוב את המולדת ולא לשוב אליה לעולם - הוא דבר שאני דוחה על הסף. אני נטוע עמוק באדמת מולדתי ותמיד אהיה", אמר שקאלה.
5 צפייה בגלריה
אוהלים בעזה
אוהלים בעזה
אוהלי עקורים על רקע הריסות העיר עזה
(צילום: BASHAR TALEB / AFP)
5 צפייה בגלריה
פליטים חוזרים לביתם בצפון הרצועה
פליטים חוזרים לביתם בצפון הרצועה
עקורים במרכז הרצועה
(צילום: AP Photo/Jehad Alshrafi)
5 צפייה בגלריה
עזה
עזה
(צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
כעת הוא מחפש מקלט בעיר עזה. "הסתפרתי הבוקר לראשונה מחוץ לבית ההרוס שלי, אדוני הנשיא", הוסיף. כל הצעה לעזיבת פלסטינים את עזה, שלפי חזונם אמורה להיות חלק ממדינה עצמאית, נתפסת כבלתי מתקבלת על הדעת עבור ההנהגה הפלסטינית זה דורות, וגם מדינות האזור דחו אותה מאז פרוץ המלחמה.
הלילה נקט טראמפ קו תקיף כלפי עזה, לאחר שחמאס הודיע שהוא משהה את שחרור החטופים, בטענה שישראל הפרה את תנאי ההסכם. טראמפ הציב לחמאס אולטימטום, ולמעשה גם דד-ליין: לשחרר את כל החטופים שנותרו בידיו עד יום שבת בצהריים – או שהוא יציע לבטל את הפסקת האש ו"לשחרר את הגיהינום". "גיהינום גרוע ממה שכבר חווינו? גיהינום גרוע יותר מההרג? ההרס, כל הפשעים והזוועות שהתרחשו ברצועת עזה לא קרו באף מקום אחר בעולם", טען ג'ומעה אבו-קוש, תושב רפיח.
תושבת עזה, סמירה א-סאביע, האשימה את ישראל במניעת הכנסת סיוע הומניטרי - טענה שישראל מכחישה. "אנחנו מושפלים, אפילו כלבי רחוב חיים טוב יותר מאיתנו", אמרה, "ועכשיו טראמפ רוצה להפוך את עזה לגיהינום? זה לעולם לא יקרה". חלק מהעזתים אמרו כי ההנהגה הפלסטינית חייבת למצוא פתרון למצוקתם.
"אנחנו לא רוצים לעזוב את המדינה שלנו, אבל אנחנו גם צריכים פתרון. ההנהגה שלנו – חמאס, הרשות הפלסטינית ושאר הפלגים – חייבים למצוא פתרון", אמר נגר פלסטיני בן 40, שהזדהה בשם ג'יהאד בלבד. "איך הם מתכוונים להתמודד עם התוכניות של טראמפ, עם הצהרות בלבד?"
5 צפייה בגלריה
עמדת בידוק בעזה
עמדת בידוק בעזה
משאיות סיוע בדיר אל-בלח, אתמול. בחמאס האשימו: "ישראל אפשרה כניסת 15 בלבד מדי יום"
(צילום: Eyad BABA / AFP)

משאיות, קרוואנים וכלים כבדים: טענות חמאס

בתוך כך, בכיר חמאס מחמוד מרדאווי האשים היום כי "ישראל ממשיכה להפר את הוראות הפרוטוקול ההומניטרי בעזה, מה שהוביל לכך שמאות אלפים נמנעו מלקבל את צרכיהם הבסיסיים". בריאיון לאל-ג'זירה טען: "ישראל מנעה כניסת 50 משאיות דלק לעזה מדי יום בהתאם לפרוטוקול ההומניטרי, ואפשרה כניסת 15 משאיות בלבד מדי יום".
הוא הוסיף: "אף יחידת דיור ניידת לא הגיעה לרצועת עזה, מה שאומר שמעשרות אלפים נמנע מקלט. ישראל מנעה הגעת 180 אלף אוהלים מתוך המספר המוסכם, מה שהחריף את סבלם של העקורים". באל-ג'זירה ציטטו גם מקורות עלומי שם, שפירטו את ההפרות לכאורה של ישראל: "לא נכנסו שום קרוואנים מ-60 אלף שאמורים היו להיכנס (בעוד שבישראל אמרו שזה באשמת המתווכות שלא שלחו אותם); במקום 500 כלים כבדים הוכנסו רק ארבעה; לא אפשרו להכניס חומרי בניין לשיקום בתי חולים ומרכזי ההגנה האזרחית, ותחנת הכוח בעזה לא הופעלה ולא תוקנה רשת החשמל".