הסוגיה האיראנית, "היום שאחרי" ונורמליזציה עם סעודיה: ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא היום (ראשון) ב-08:00 בבוקר לביקור משמעותי בוושינגטון - במטרה להשפיע על סדרי העדיפויות של מדיניות הממשל החדש. החלק החשוב ביותר של הנסיעה יהיה פגישתו האישית של נתניהו עם נשיא ארה"ב החדש-ישן דונלד טראמפ בבית הלבן, שבמהלכה ינסו השניים להרכיב את הפאזל המורכב של המזרח התיכון ולקבוע סדרי עדיפויות בכל הנושאים הבוערים שעל הפרק. במוקד: עסקת החטופים, רצועת עזה, חמאס, "היום שאחרי" וכל נושא השיקום.
הצהרת נתניהו, אמש
(צילום: ערן דיין, לע"מ)
3 צפייה בגלריה


סוף-סוף ייפגשו. נתניהו ורעייתו שרה יורדים מהמטוס בביקור הקודם בוושינגטון
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
נתניהו הוא המנהיג הזר הראשון שהוזמן להיפגש עם טראמפ, שיפרוס לו שטיח אדום, יארח אותו בבית ההארחה הרשמי בלייר האוס ויזמין אותו לארוחה חגיגית בבית הלבן.
בישראל מייחסים חשיבות גדולה לביקור, ומאמינים שראש הממשלה יוכל להשפיע על הדרך שבה יעצב טראמפ את מדיניות הממשל שלו בנוגע למזרח התיכון - לצד ההבנה שלנשיא ארה"ב יש גם אינסטינקטים ואינטרסים משלו. טראמפ מדבר על המזרח התיכון של לפני היבחרו ב-20 בינואר, לעומת זה שיהיה מעתה - אבל בנושאים רבים עדיין לא קיבל החלטות. נתניהו מעוניין להשפיע על התהליך הזה, ובכיר ישראלי אף אמר כי "רק אחרי פגישתו עם טראמפ ניתן יהיה לגבש מדיניות. עד אז אין הרבה מרחב להתקדם".
השאיפות של טראמפ ל"רילוקיישן" של העזתים לטובת שיקום הרצועה הן לא בדיחה, ואמירותיו עולות בקנה אחד גם עם הצהרותיו על גירוש מהגרים למקסיקו. גם אם אין בינתיים אף מדינה ערבית שמוכנה לקבל את הפלסטינים, טראמפ ממשיך להעלות את זה שוב שוב - אולי גם משיקולים אמריקניים פנימיים. בראייתו, יהיה בלתי אפשרי לשקם את עזה בלי לפנות את האוכלוסייה - הקרקע מזוהמת, לא ראויה למגורים וייקח שנים לפנות את ההריסות ולטהר אותה.
הסוגיה האיראנית: הסכם או מבצע צבאי
אחרי שהיו מי שקיוו שארה"ב בהובלת טראמפ תשתף פעולה עם תקיפה באיראן, בישראל מצפים לשמוע מה התוכנית של הנשיא החדש בנושא - ואם בכוונתו להיכנס לדיאלוג דיפלומטי עם טהרן כדי להגיע להסכם גרעין חדש. בישראל מבינים שהסוגיה האיראנית משתלבת בראייה האמריקנית בארכיטקטורה האזורית, שכן יש מדינות נוספות במזרח התיכון שהנושא הזה חשוב להן - כמו סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין. לכן, לארה"ב יש בנושא הזה מחויבויות לא רק בהקשר הישראלי.
היעד של טראמפ הוא שלאיראן לא תהיה פצצה גרעינית, ושתי האפשרויות שעומדות בפניו הן או הסכם - או פעולה צבאית נגד איראן, ישראלית או משותפת. ועד שתושג אחת מהתוצאות הללו, ישראל הייתה רוצה לראות את ארה"ב מטילה סנקציות משתקות כלפי איראן, לצד איום צבאי אמין שירתיע אותה.
טראמפ, כפי שכבר הובן על בסיס הצהרותיו וכן האמירות של סגנו, לא ייזום פעולה צבאית נגד איראן. הוא לא רוצה לפתוח מלחמות ואיראן היא לא המלחמה שלו, אבל בהחלט יש מלחמות של אחרים שבהן הוא יכול לעזור. בכך, טראמפ למעשה פותר לעצמו את הסתירה בין הרצון להיות עושה שלום לבין היכולת לסייע לישראל לנצח בחזיתות השונות.
חוץ מהנשיא, נתניהו צפוי להיפגש גם עם מזכיר ההגנה פיט הגסת', היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ, יושב ראש בית הנבחרים מייק ג'ונסון, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט ג'ון ת'ון ועם הסנאטור לינדזי גרהאם. בפגישות שיקיים ידונו הצדדים גם בצווי המעצר שהוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג נגד נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, ובההטלת סנקציות על התובע הראשי קארים חאן ואנשי צוותו. בנוסף, ידברו על המשך העברת החימושים מארה"ב לישראל, קיום הפסקת האש בלבנון, היחס לשלטון החדש בסוריה ותחילת הדיונים על מזכר ההבנות הביטחוני בין המדינות, כשהמזכר הנוכחי אמור לפוג ב-2028.
בביקורו, ייפגש נתניהו עם רעייתו שרה, שצפויה להצטרף אליו ממיאמי אחרי שלא התראו במשך 70 ימים. זו הפעם הראשונה שנתניהו טס לחו"ל מאז שהוצא נגדו צו המעצר, ושרה אמורה לחזור איתו לישראל ב"כנף ציון" אחרי שהאריכה את שהותה שם כמה פעמים.
שלב ב' של העסקה
המו"מ על השלב השני של עסקת החטופים והפסקת האש, שלמעשה כבר התחיל בחדרים הסגורים אך לא באופן פורמלי, אמור להתחיל בשני - ביום ה-16 לכניסתה לתוקף של הפסקת האש ברצועת עזה, כפי שנקבע בהסכם. אבל אמש הודיע נתניהו שלא ישלח צוות לדוחא או לקהיר, וכרגע מסתמן שהשיחות יתנהלו ב"שיחות דילוג" של השליח סטיב וויטקוף.
נתניהו מחזיק בהבטחות מצד הנשיא לשעבר ג'ו ביידן (בכתב) והנשיא טראמפ (בעל פה), שלפיהן ישראל תוכל לשוב ללחימה ברצועת עזה מבלי שהדבר ייחשב ל"הפרה" - כל עוד לא יושגו הסכמות במו"מ. אבל, לכולם ברור שזה הרבה יותר מורכב. האמריקנים עסוקים בבניית עמודי תווך למדיניות אסטרטגית, וסביר שטראמפ יבקש - ואף ידרוש - מראש הממשלה זמן נוסף, ושלא יחזור ללחימה.
גם מהאמירות שהשמיע השבוע שליחו של דונלד טראמפ למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, ניתן להבין שהממשל לא רוצה לראות חזרה ללחימה כל כך מהר - ודורש למצות את המשא ומתן עד תום. עם זאת, ניתן לשמוע קולות בממשל שהביעו ספק בנוגע ליכולות ליישם במלואו את ההסכם. במסגרת המו"מ על שלב ב' של העסקה אמורים הצדדים לדון גם על סוגיית "היום שאחרי" בעזה, שקשורה להחלטה מכרעת שייתכן שתתקבל בפגישת נתניהו-טראמפ - התשובה לשאלה מה קודם למה: הטיפול באיום האיראני, או נורמליזציה עם סעודיה.
בארה"ב ובישראל יודעים שהסעודים לא יבואו לשולחן אם לא תהיה הפסקת אש קבועה ברצועת עזה ו"אופק מדיני" לפלסטינים, שעדיין לא ברור מה ידרוש בדיוק מישראל בכלל ומנתניהו בפרט ברמה המעשית או ההצהרתית. לא מן הנמנע שנתניהו ינסה לשכנע את טראמפ בפגישתם לטפל קודם כל באיום האיראני. הוא יטען כי זה ישרת גם את האינטרסים של הסעודים וייתן זמן, בלי לחץ, לקבל החלטות בעניין רצועת עזה.
אם טראמפ יעדיף להתחיל עם סעודיה, זה עלול להעמיד את הממשלה של נתניהו במבחן. טראמפ יכול בתרחיש כזה לומר לראש הממשלה: לפני איראן, קודם תסיים את המלחמה ותחזיר את כל החטופים. אם לא תעשה כך – לא תקבל כלום – לא סעודיה ולא איראן. לכן, אם נתניהו לא יצליח לשכנע את טראמפ, והנשיא האמריקני יעמוד על המשך קיום העסקה, ייתכן שבכך הוא יקבע למעשה תאריך לבחירות מוקדמות בישראל.
כך או כך, ראש הממשלה מתכנן להישאר בסוף השבוע בארה"ב - בזמן הפעימה הנוספת של שחרור החטופים. כוונתו של נתניהו עולה מכך שבמשאל על מילוי מקומו שהובא לממשלה התבקשו השרים לאשר כי נתניהו ישהה בארה"ב בין 2 בפברואר ל-9 בפברואר. את מקומו ימלא השר יריב לוין, ואת כינוסי הקבינט ינהל שר הביטחון ישראל כ"ץ.
פורסם לראשונה: 20:22, 01.02.25