ישראל רוצה להגדיל את מספר החטופים שמציע וויטקוף: שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, סטיב וויטקוף, הציע מתווה גישור - הצעה משותפת של ארה"ב והמתווכות - שעיקרו שחרור שלושה עד חמישה חטופים חיים ו3 עד 5 חללים, תמורת 50 ימי הפסקת אש. במשך 50 הימים האלה, יימשך המו"מ להמשך העסקה. הצדדים עדיין לא דנו במפתחות האסירים לעסקה.
ישראל, מנגד, הציגה הצעה נגדית וביקשה להגדיל את מספר החטופים שישוחררו בנוסף לעוד כמה חללים. האמריקנים, בינתיים, עומדים על כך שהחטוף עידן אלכסנדר שמחזיק באזרחות אמריקנית יהיה אחד מהם.
בדוחא נמשכות היום (חמישי) השיחות עם המתווכות על אפשרות לשחרור חטופים והארכת הפסקת האש ברצועת עזה, וממעט המידע שמגיע לישראל - מתברר שהן רציניות. לפי גורמים ישראלים שמעורים בפרטים, יש התקדמות במגעים עם חמאס, וסיכוי לשחרור של פעימה קטנה.
המתווכות, נזכיר, העלו הצעת גישור לבצע פעימה קטנה, אולי אפילו קטנה מאוד – כדי לאפשר כבר בימים הקרובים זמן לשיחות. וויטקוף הגיע היום למוסקבה לטובת מאמצי התיווך שלו לסיום המלחמה באוקראינה - ובעיני הגורמים, מדובר בבשורה טובה - מאחר שוויטקוף "השאיר את צוותי העבודה לסגור את הפרטים".
"רוח הבן המת שׁוֹרָה על השליחות שלו"
גורמים ששוחחו עם וויטקוף אומרים כי "המחויבות שלו לסוגיית החטופים היא עמוקה מאוד, היא מגיעה ממקום מיסטי, הוא בא לשם ממקום יהודי". לדברי אותם גורמים, "הרוח של הבן שלו, שמת מהתמכרות, שׁוֹרָה על השליחות שלו. הוא נהנה מגיבוי אבסולוטי של טראמפ. הנשיא סומך עליו בעיניים עצומות והוא יקבע. הלב שלו שם והוא יעשה הכול להחזיר את החטופים".
לדבריהם, וויטקוף "רוצה עסקה גדולה ולא קטנה, הוא רוצה את כל החטופים בבית. גם טראמפ מדבר על זה". הגורמים סיפרו ש"הראו לנשיא בכרטיסיות מי מהחטופים חי", וכי "האמריקנים לא מתלהבים מפעימות". אם טראמפ ילך לדבריהם לפעימות, "זה יהיה בגלל סירוב ישראל ללכת לשלב ב' ובגלל ההתעקשות של חמאס על סיום המלחמה והתנגדותו להגליה". גורם שבקיא בפרטים אומר שממשלת ישראל היא זו שהובילה לפעימות ושוב לסלקציה של חטופים.
התוכנית הגדולה
מעבר להתנגדותו של נתניהו לשלב ב', ישנו מהלך רחב בהרבה שמניע את האמריקנים - תוכניתו הגדולה של טראמפ, יחד עם יועצו וויטקוף, לעיצוב מחדש של הסדר העולמי. ההכרחיות של שלב ב' בתוכנית הזאת היא קריטית. לפי התוכנית, בתוך חודש וחצי טראמפ צפוי לבקר בסעודיה, לקדם את הנורמליזציה במזרח התיכון ולהרחיב את הסכמי אברהם עם צירוף שורת מדינות ערביות ומוסלמיות.
בעיני האמריקנים השמיים הם הגבול - והם אפילו מדברים על סוריה ולבנון, בנוסף לאינדונזיה, מלזיה ומדינות נוספות שייכנסו להסכם. אם האמריקנים יגיעו למסקנה שנתניהו מעכב אותם בדרך לשם – לא מן הנמנע שנראה את טראמפ או וויטקוף דופקים על השולחן ואומרים לנתניהו: "זהו, זה נגמר".
אבל נכון לעכשיו, בבית הלבן מבינים את האילוצים הפוליטיים של נתניהו מול סמוטריץ'. הם מבינים ששלב ב' בעת הזאת יזעזע את הממשלה ועלול להביא לבחירות מוקדמות. בחירות בעת הזאת עלולות לעכב את התוכניות מול סעודיה. לכן, ייתכן שההתחלה תהיה בשחרור מוגבל של חטופים: שניים עד ארבעה, ועוד כמה שבועות של הפסקת אש - שלא יהיו חלק משלב ב'. מנגד, נתניהו עדיין נמצא בבעיה קשה מול סמוטריץ': ההבטחה שלו שלא תהיה הפסקת אש חינם בלי שחרור חטופים התבדתה, ותכף נגיע לשבועיים ללא שחרור חטופים בתוך הפסקת האש.
נתניהו מבין שהוא לא יכול למשוך את זה עוד הרבה. האמריקנים מבינים ששחרור חטופים גם בפעימות קטנות יעזור להם בתוכנית הגדולה. בשורה התחתונה אנו נמצאים בדשדוש - לא מבצעים את שלב ב', ומנגד לא חוזרים למלחמה, לא נסוגים מפילדלפי - וגם לא מפוצצים את העסקה. הדשדוש הזה לא יוכל להימשך עוד הרבה זמן ואפשר להעריך שנראה בימים הקרובים פעימה מוגבלת של שחרור חטופים לכל הפחות.
טראמפ על שחרור החטופים, אתמול
(צילום: רויטרס )
שלב א' של העסקה, נזכיר, הסתיים רשמית ב-1 במרץ - ומאז הפסקת האש עדיין נמשכת מבלי שחמאס שחרר אף חטוף. בעזה נותרו 59 חטופים - מתוכם 24 מוגדרים רשמית כחיים. ישראל מבצעת מעת לעת תקיפות מסוימות נגד מה שמוגדר כהפרות של הפסקת האש, וכדי ללחוץ על חמאס גם עצרה את כל הסיוע ההומניטרי לרצועה. היא גם עצרה את אספקת החשמל למתקני התפלת המים בעזה, צעד שנעשה חרף אזהרות מצד גורמים במערכת הביטחון שהוא יסכן את החטופים - והיום עתרו נגדו לבג"ץ משפחות של כמה מהחטופים.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אומנם העביר לחמאס אולטימטום נוסף ודרש את שחרור כל החטופים, תוך שהוא קובע כי "זו האזהרה האחרונה" - אבל בפועל בשיחות בדוחא הצדדים דנו בשחרור מספר חטופים קטן בהרבה. חמאס דחה כמעט באופן מיידי את המתווה הראשוני של וויטקוף, וכעת על הפרק נוסחה מעט שונה, שגם אותה מוביל השליח האמריקני.
אמש התייחס טראמפ במרומז לשיחות בקטאר, ואמר במהלך מפגש עם ראש ממשלת אירלנד מיהאל מרטין: "אנחנו מדברים על הכול. אנחנו עובדים עם ישראל, עובדים קשה עם ישראל לראות אם אפשר לפתור את הבעיה". טראמפ גם הבהיר, חודש בלבד לאחר שהדהים את העולם כשחשף את תוכנית הטרנספר שלו לתושבי עזה, כי "אף אחד לא מגרש פלסטינים מעזה".