אחרי חשיפת ynet הבוקר (שני) כי הצבא נערך לחדש את הסיוע לעזה, בלי עסקת חטופים, דובר צה"ל מסר כי "צה"ל פועל על-פי הנחיות הדרג המדיני. ישראל לא מעבירה ולא תעביר שום סיוע לידי חמאס" - מבלי לשלול את האפשרות שהסיוע אכן יוחזר.
שר הביטחון ישראל כ"ץ זעם בעקבות החשיפה, ודרש הבהרות מהרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, והורה לו להוציא את ההבהרה מדובר צה"ל שאשררה את הפרסום.
2 צפייה בגלריה
נוסייראת
נוסייראת
"ישראל לא תעביר סיוע לחמאס". ילדים בנוסייראת
(צילום: Eyad BABA / AFP)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר בתגובה לחשיפה כי "הדיווח אינו נכון". מלשכתו נמסר כי "על-פי הנחיית הדרג המדיני, צה״ל ימשיך בהפעלת הלחץ ההולך וגובר על החמאס להשבת חטופינו ולהשגת כל מטרות המלחמה, במסגרת החוק הבינלאומי".
ל-ynet נודע כי בכפוף לאישור הדרג המדיני, צה"ל בדרך לחדש את הסיוע ההומניטרי - ללא קשר להיקף הלחימה. ישראל צפויה לאפשר בתוך שבועות אחדים, ובמקרים מסוימים אף לפני כן, העברת סיוע לתוך עזה. זאת לאחר שזה כחמישה שבועות לא נכנסת אספקה לרצועה, בצל קריסת הפסקת האש והקפאת המו"מ לשלב ב' בעסקה לשחרור חטופים.
בשבוע האחרון נערכו דיונים בנושא בצמרת צה"ל, וגם לדרג המדיני הובהר כי מתקרב השלב שבו לא יהיה מנוס מחידוש אספקת המזון, הדלק והתרופות לרצועה, אלא אם כן מסתכנים במודע בעבירות של הדין הבינלאומי על כתפיהם של מפקדים בפיקוד הדרום שמשתתפים בפעילות ברצועה וכן בקרב בכירי צה"ל והדרג המדיני.
בוועידת האנשים של ynet ו"ידיעות אחרונות", יצא שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נגד היערכות הצבא. "אם זה נכון, זה מדהים שצה"ל מדבר עם הדרג המדיני דרך התקשורת", תקף. "read my lips: לא ייכנס אפילו גרגר חיטה באופן שיגיע לחמאס. זו ה-טעות בה"א הידיעה, שנעשתה בחלק הראשון של המלחמה".
לדבריו, "היו הישגים מבצעיים צבאיים מאוד טובים אבל הכשל שאנחנו הכנסנו את הסיוע ההומניטרי שהגיע לחמאס, משמר את התלות של האוכלוסייה בו. מיליארד דולר חמאס קיבל בכסף כתוצאה מהצורה העקומה שבה המאמץ ההומניטרי נוהל ברצועת עזה. זה הפך לסיוע לוגיסטי לחמאס".
סמוטריץ' ב"וועידת האנשים של המדינה" של ynet ו"ידיעות אחרונות"
(צילום: סנטרל הפקות)

2 צפייה בגלריה
נוסייראת
נוסייראת
"אין רעב בעזה, נמצאים כ-40 ימים מריקון מחסנים". נוסייראת
(צילום: Eyad BABA / AFP)
במערכת הביטחון ציינו כי בשלב העסקה הראשון, שנמשך כחודש וחצי, נכנסה במכוון לרצועה כמות גדולה מאוד של אספקה. זו כללה פי שלושה עד ארבעה משאיות ביחס לזמן המלחמה: מ-150 עד 200 משאיות אספקה ביום לכ-600 משאיות סיוע בזמן הפסקת האש, שעל רוב תכולתן השתלט שוב חמאס. גורמים בצה"ל שאמונים על הנושא ערכו חישובים מדויקים, שמהם עולה כי אספקה זו תספיק לעוד שבועות אחדים.
אספקת הדלק קשה לניטור משום שהשימוש בה הוא דואלי, וחמאס אגר ממנה לשימושו לצורכי טרור, בעיקר בשהייה הממושכת במנהרות ולצורך שימור הכנסותיו והשכר לעשרות אלפי מחבליו - באמצעות מכירה ברחבי הרצועה.
בצה"ל גם הגבירו את המעקב אחרי חייהם של כשני מיליון הפלסטינים החיים ברצועה, כדי לבחון את המצב האמיתי שם. לפי שעה, על-פי מספר מקורות ביטחוניים, "אין רעב ואין התחלה של מגפות בעזה, אבל אנחנו נמצאים בערך 50-40 ימים ממצב שבו מחסני המזון יאזלו. בשבוע האחרון היו מקרים שעזתים פרצו למחסני הקמח שהכנסנו ועברו לשליטת חמאס".
ראש פורום תקווה צביקה מור, אביו של איתן החטוף בעזה, התייחס להחזרת הסיוע: "חיכינו המון המון זמן שממשלת ישראל תיקח את היוזמה מהנשיא טראמפ, ויכנסו חזק בחמאס כולל הפסקה של המשאיות הנכנסות לשם וחנק על חמאס וכניסה של כוחות עד שחמאס ייכנע. הופתענו לראות ב-ynet שבקרוב משאיות הולכות להכנס לעזה. אז אנחנו לא מבינים מה הולך כאן. אם המצור זה חלק מהמנופים על חמאס לשחרר את החטופים, אז למה מכניסים עכשיו משאיות? ואיך אנחנו נראים? איך נראית ממשלת ישראל? פעם אחת עושה מצור, פעם אחת לא עושה מצור? איך אנחנו נגיע לחטופים בצורה כזאת?".