המשלחת הישראלית למשא ומתן מול חמאס הגיעה אתמול (ראשון) לשיחות קריטיות בדוחא בירת קטאר שנוגעות לעסקת חטופים אפשרית. הפעם האחרונה שהמשלחת הורכבה בצורה זו הייתה באוגוסט בשנה שעברה. זה נקרא "שיחות קרבה" או "שיחות הבקעה", הצוות אמור לסגור את הפרטים האחרונים לפני שנדע סופית אם יש עסקה או לא.
מיד עם הגעתם לדוחא, נלקחו חברי המשלחת לבית הארחה מבודד של שירות הביטחון הקטארי. המבנה הזה מרוחק מהבירה, והקטארים דואגים להכול: אוכל, שתייה, משרדים, ואפילו יש בריכת שחייה. הישראלים לא פוגשים מנהיגים של חמאס, אלה נמצאים במלון בדוחא. המתווכים, קרי אנשיו של ראש ממשלת קטאר, מדלגים בינם ובין הישראלים. בתווך שליח הבית הלבן ברט מקגורק, ואנשי ה-CIA שמלווים את המגעים מטעמו של ראש הארגון ביל ברנס.
החידוש הפעם במשא ומתן הוא שבדוחא נמצא גם שליחו של דונלד טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, שהגעתו נועדה להעביר מסר לחמאס שנשיא ארצות הברית הנבחר רציני כשהוא מזהיר שאם החטופים לא ייצאו לחופשי לפני השבעתו לתפקיד ב-20 בינואר - ייפתחו על ארגון הטרור שערי הגיהינום. בנוסף, הצטרפות ויטקוף מסמנת שכל מה שיסוכם מול ממשל הנשיא היוצא ג'ו ביידן מקובל על טראמפ, והוא מחויב להבנות ולהבטחות.
האיש המרכזי במשלחת הישראלית הוא ראש המוסד ברנע. הוא אמנם לא "ערביסט", אבל יש לו קשרים טובים מאוד עם ראש ממשלת קטאר. הוא מדבר איתו כל הזמן, מתכתב איתו בוואטסאפ. רמת האמון בין השניים מאוד גבוהה.
האיש השני בחשיבותו בצוות הוא אלוף במיל' אלון. הבכיר לשעבר בצה"ל הוא האיש ששולט במודיעין, ברשימות של החטופים. כל המידע נמצא אצלו, וברנע חייב אותו בכל שלב. צריך להבין שחמאס התגלה לאורך כל המשא ומתן כארגון טרור אכזרי ושקרן. חמאס מסרב לספק מידע וכל הזמן נדרש להעמיד במבחן את המידע שהוא מביא. אלון מחזיק בתיקים של כל החטופים, וכשחמאס מספק מידע - הוא מצליב אותו עם המידע שלו.
מדובר באירוע מורט עצבים. אלון מכיר את חמאס היטב. תפקידו של אלון הוא להביא לעסקה את ה"אינפוט" של הצבא בעזה, ובעיקר לגבש דרך לביצוע העסקה. מערכת הביטחון אחראית לוודא מול הצלב האדום שהחטופים בטוחים שכן הם אלה שיצטרכו להוציא את החטופים בדיוק כפי שאירע בעסקה הראשונה בנובמבר 2023. החשש הקיים הוא שהמון פלסטיני יפגע בחטופים בדרכם החוצה.
חשוב להבין שלמוסד אין הבנה ונגיעה לרצועת עזה, וזה תפקידם של בר ואלון להוסיף את הממד הזה למגעים. לאלון גם תפקיד מכריע בסיכום על היקף הנסיגות של צה"ל ברצועה במסגרת העסקה: פילדלפי, ציר נצרים. הוא יתאר היכן בדיוק הצבא יישב במהלך העסקה, הוא אמור לסכם את הפרטים ולתווך אותם לצה"ל.
שירה אלבג, אמה של לירי, בעצרת בכיכר החטופים
(צילום: מטה משפחות החטופים)
ב"שיחות הקרבה" אמורים לסגור סופית את רשימת החטופים שישוחררו, ומולה את רשימת האסירים. זה התפקיד שמוטל על ראש השב"כ בר. מדובר כאן באתגר לא קטן לדעת כמה אסירים משחררים תמורת חטוף חי או גופה. מאחר שחמאס מסרב לומר מי חי ומי מת עד הרגע האחרון, לא ממש יידעו כמה אסירים ישוחררו. בר יושב חזק על רשימות האסירים ויודע בדיוק מי צריך לצאת. בר גם מופקד על סוגיית ההגליה, במקרה שיסוכם כי מחבלים עם דם על הידיים ישוחררו למדינה שלישית.
ראש השב"כ מביא את היתרון היחסי שלו אל השולחן - ההיכרות עם הזירה הפלסטינית ועם האופן שמתנהל חמאס בתוך המשא ומתן. הוא מביא את קשריו הטובים ארוכי השנים עם גורמי המודיעין של המדינות השכנות, בדגש על מצרים, שיהיו רלוונטיים גם כמתווכות משמעותיות בשיחות וגם למציאות "היום שאחרי העסקה". השב"כ עוסק בגיבוש המתווה ויישומו, וכמי שאחראי על סיכול טרור יחד עם צה"ל עליו יהיה למפות את האסירים, בדגש על בחינת האפשרויות למזעור נזק ומקסום שמירת על ביטחון אזרחי המדינה.
המידע המודיעיני שמחזיקים בר ואלון עוזר למשלחת הישראלית לא ליפול בפחים שחמאס מנסה להפיל את המשלחת. אם חברי המשלחת יגיעו לעסקה, הם אלה שיצטרכו אחר כך לשכנע את חברי הקבינט והממשלה לתמוך בה, ואם צריך יעשו שיחות ריכוך לשרים המתנדנדים. אלון גם יצטרך לשכנע שרים שהעסקה לא תמנע חזרה ללחימה בהמשך - אתגר לא פשוט כשטראמפ מדבר על סיום המלחמה, וחמאס מצידו דורש מהמתווכים ערבויות שלא יחזרו למלחמה ושהמשא ומתן על השלב השני יימשך מתוך השלב הראשון.
בנוגע ליועץ המדיני של נתניהו, ראש הממשלה כבר שלח את פאלק כמה פעמים בעבר עם הצוות. במקרים קודמים דווח שבכמה פעמים הוא לא נכנס לחדר המשא ומתן. בדיווחים בתקשורת מתארים את פאלק כ"בייביסיטר" מטעמו של נתניהו, שתפקידו הוא לוודא שצוות המשא ומתן לא חורג מהמנדט שראש הממשלה נתן.
פורסם לראשונה: 22:18, 12.01.25