חוסר היציבות של הקואליציה בצל המחלוקת סביב חוק הגיוס מביא את המפלגות להיערך לבחירות, ובליכוד כבר מגבשים יוזמה ראשונה: "דרדור" המחוזות ששוריינו עד היום במקומות ריאליים עבור נבחרים חדשים. כך נודע ל-ynet.
היוזמה נולדה מתוך החשש מפני רשימה קיצונים שתיבחר בפריימריז ותבריח מצביעים. בנוסף, במפלגה גיבשו את הרעיון להאריך את הרשימה הארצית כמעט עד סוף העשירייה השלישית.
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו במליאת הכנסת
בנימין נתניהו במליאת הכנסת
בנימין נתניהו. בליכוד מודאגים מרשימה קיצונית
(צילום: שלו שלום )
הכותרת
נתניהו יצלח גם את כנס הקיץ? אלו האתגרים של הקואליציה
24:27
עד היום רשימת הליכוד הייתה בנויה באופן מאוזן, שבו כמעט עד המקום ה-18 נבחרו נציגי הרשימה הארצית, ומהמקום ה-19 החלו השריונים - מחוזות, נשים ועבור רה"מ. המנגנון אפשר למועמדים להיבחר במספר קולות קטן בהרבה.
כך למשל, בפריימריז האחרונים, המחוזות נבחרו על-ידי מתפקדי המחוז כשהמקום ה-19 הוקצה לנציג השפלה, חבר הכנסת אליהו רביבו, שנבחר עם 6,002 קולות. גם נציג מחוז הגליל והעמקים, חבר הכנסת ניסים ואטורי, נבחר עם 4,547 קולות למקום שהוקצה לו. לצורך השוואה, הנציג האחרון ברשימה הארצית נבחר ביותר מ-18 אלף קולות.
בצמרת הליכוד סבורים שכדי ליצור "רשימה איכותית יותר" יש צורך בדמויות פוליטיות שייבחרו במספר קולות גדול, דבר שיגדיל גם את נאמנות הח"כים, כאשר הנחת המוצא היא שהליך הבחירה של המשוריינים במחוזות בדרך כלל פוגע באיכות הרשימה. עניין נוסף שעלה בדיונים נוגע לעובדה שהדבר יסייע להעביר מסר לחברי הכנסת המכהנים היום, שיש להם סיכוי גבוה יותר להיבחר שוב משום שמספר המשוריינים קטן יותר. כך המהלך עשוי להקטין את המוטיבציה של הח"כים המכהנים לחבור ליוזמות נגד הממשלה.
2 צפייה בגלריה
ישיבת הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל
ישיבת הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל
ניסים ואטורי
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
היוזמה לביטול המחוזות יכולה להיתקל בהתנגדות עזה של המחוזות, שבדרך כלל ממתינים לרגע הנכון להכניס נציג מאזור מסוים ועובדים כמעט כל הקדנציה לשם כך.