מינוי הנשיא ה-14 של בית המשפט העליון ימשיך להתעכב: בג"ץ החליט הערב (חמישי) כי הוא מאפשר לשר המשפטים יריב לוין לקבל הארכה של לפחות עד 10 ימים, כדי לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך קיום הצבעה על מינויו של ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית לנשיאו הקבוע. החלטת בג"ץ בעתירה של התנועה לאיכות השלטון ניתנה על רקע חשיפת "ידיעות אחרונות" בנוגע לניגודי עניינים לכאורה מצידו של השופט עמית.
2 צפייה בגלריה
יריב לוין, יצחק עמית
יריב לוין, יצחק עמית
שר המשפטים לוין והשופט עמית
(צילום: אבי מועלם, עמית שאבי)
"חרף האמור, ואחרי שהעמדנו לנגד עינינו את חשיבות מראית פני-הדברים, מצאנו לנכון לאפשר לשר המשפטים שהות תחומה על מנת להביא בפני הוועדה את החומר הנוסף הרלוונטי לדעתו, אשר לא עמד בפניה עד כה", ציינו שופטי בג"ץ. "נבהיר למען הסר ספק, כי עד לתום תקופה זו על השר להביא את נושא בחירתו של נשיא לבית המשפט העליון להצבעה בוועדה לבחירת שופטים, אשר רשאית לקבל כל החלטה שתמצא לנכון, כמובהר לעיל".
עוד צוין בהחלטה: "אנו מורים אפוא לשר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לשם הצבעה על בחירת נשיא לבית המשפט העליון לא יאוחר מיום 26 בינואר 2025 - חרף המועד שנקבע בהחלטתנו מיום 12 בדצמבר 2024 - זאת, מבלי להביע עמדה כלשהי, לכאן או לכאן, לגופם של דברים".
חברת הוועדה לבחירת שופטים ח״כ קארין אלהרר, מסרה בתגובה לדחיית הדיון כי "מכונת הרעל לא תנצח. למרות שהשר לוין ממשיך במסע ההכפשות נגד מערכת המשפט והשופט עמית, הניסיונות הפוליטיים לפגוע בשלטון החוק ייכשלו. נתראה עוד 10 ימים בוועדה".
בסביבת לוין טענו כי המאבק של שר המשפטים "חשף איך הדברים מתנהלים בצמרת מערכת המשפט ועד כמה שופטי בג"ץ דורשים דבר אחד מהציבור כולו, ועל עצמם מכילים כללים אחרים לגמרי". לטענתו, "ההחלטה של בג"ץ עצמה היא ניסיון מגושם להראות כאילו מתקיים כאן הליך תקין. ממתי קובעים תאריך למינוי ללא קשר לשאלה האם הבדיקה בעניין המועמד הושלמה או לא? הוועדה לבחירת שופטים היא לא גוף חוקר, ולכן כדי לקיים את ההחלטה חייבת להתבצע חקירת משטרה מעמיקה, שתביא את כל המידע הדרוש בפני הוועדה". המשטרה, כפי שיובהר בהמשך, קבעה בינתיים כי אין חשד לפלילים במעשי עמית.
בתנועה לאיכות השלטון אמרו בתגובה: "מדובר בהחלטה מצערת המהווה פרס לבריונות מוסדית ומעניקה לגיטימציה להתנהלותו הפסולה של השר לוין, שמנסה בכל דרך אפשרית למנוע את המינוי התקין של נשיא בית המשפט העליון. שר המשפטים פועל בשיטתיות להכשלת הליך מינוי נשיא בית המשפט העליון באמצעות תרגילים פרוצדורליים והמצאת דרישות חסרות בסיס בחוק.
"הענקת הארכה מעבירה מסר מסוכן לפיו ניתן לכופף את מערכת המשפט באמצעות סחבת והתחמקות מקיום החלטות שיפוטיות. אנו בתנועה לאיכות השלטון נמשיך לעקוב מקרוב אחר התנהלות השר ונפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדי להבטיח את מינויו של נשיא קבוע לבית המשפט העליון".
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר מסר:״במאבק להגנה על הדמוקרטיה ועצמאות מערכת המשפט אנו נדרשים לגלות יכולת עמידה ואורך נשימה. מול כוחות חושך חזקים שיצר ההרס מפעם בהם, ההתמדה הסבלנות והנחישות הן קריטיות. לכן גם דחייה של עשרה ימים לא תשנה את העובדה שאנחנו ננצח ונעמוד כנגד הניסיון של שר המשפטים להשתלט פוליטית על תפקיד נשיא בית המשפט העליון״.

המשטרה: אין חשד לפלילים במעשי השופט עמית

מוקדם יותר היום נודע כי במשטרה החליטו לנוכח מכתב התגובה של השופט עמית כי לא עלה חשד לפלילים במעשיו. ההחלטה התקבלה על-ידי ראש אגף חקירות והמודיעין במשטרה, ניצב בועז בלט, לאחר שהוקם צוות שהעביר לו את מסקנותיו בעניין.
בהמשך הודיעה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה לבג"ץ כי אין הצדקה לדחות את מועד ההצבעה על בחירת נשיא קבוע לבית המשפט העליון, ולכן אין להיענות לבקשת שר המשפטים יריב לוין למנוע את כינוס הוועדה לבחירת שופטים.
בהודעתה לבג"ץ שלפיה אין הצדקה שלא לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, ציינה היועצת המשפטית לממשלה כי "ככל ששר המשפטים מעוניין לדחות את ביצועו של פסק הדין, עליו להגיש בקשה מתאימה בעניין זה. כל עוד לא הוגשה בקשה כאמור ובית המשפט הנכבד נעתר לה, על השר מוטלת החובה להעלות את בחירת הנשיא לבית המשפט העליון להצבעה עוד היום, בהתאם לפסק הדין".
2 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה בוועדת החוקה של הכנסת
גלי בהרב מיארה בוועדת החוקה של הכנסת
היועצת המשפטית לממשלה בהרב-מיארה
(צילום: רפי קוץ)
בהרב-מיארה הוסיפה: "אין ב'הודעת השר' כל התייחסות או הסבר מדוע השתהה בבירור הסתייגויות אלה ומדוע המתין עם קביעת הדיון בוועדה עד למועד האחרון ממש. על שר המשפטים להביא את החומרים שבידו בפני הוועדה לבחירת שופטים – היא כאמור הגורם המוסמך לדון בהסתייגויות ביחס למועמדים לתפקיד. עצם הודעת השר לפיה לעמדתו יש לפתוח בהליך של קובלנה, אינה מהווה הצדקה להפרת צו בית המשפט ולדחיית מועד דיון הוועדה".
יחד עם זאת, היועצת המשפטית לממשלה קבעה בהודעתה לבג"ץ כי "ככל שהוועדה תסבור במסגרת דיונה בנושא בחירת נשיא לבית המשפט העליון כי דרוש לה פרק זמן נוסף לשם דיון בטענות שהועלו בעניין מועמדותו של כבוד ממלא-מקום הנשיא לתפקיד נשיא בית המשפט העליון, או כי דרוש לה ייעוץ נוסף בעניין זה, באפשרותה לקבל החלטה בנושא במליאתה, ובהתאם לכך תוגש הודעה מתאימה לבית המשפט הנכבד".
ריאיון עם פרופ' אייל וינטר, חברו של השופט עמית
(צילום: ליאור שרון)

שר המשפטים לוין ציין כי יגיש קובלנה נגד השופט עמית בטענה ש"נהג שלא כהלכה במילוי תפקידו", "התנהג באופן שאינו הולם את מעמדו של שופט בישראל" ו"הפר כלל מכללי האתיקה לשופטים שנקבעו לפי סעיף 16א". הצעד של לוין הגיע עוד לפני שהיועצת המשפטית לממשלה הודיעה לבג"ץ אם תתמוך בבקשת לוין לדחות את הדיון בוועדה לבחירת שופטים.
לפי השר לוין, "בימים האחרונים התפרסמו מספר פרסומים עיתונאיים שמהם עולות ראיות לכאורה על כך שהשופט עמית ישב בדין תוך ניגוד עניינים, בניגוד לכלל 15 לכללי האתיקה, וללא שהודיע על כך כנדרש להנהלת בתי המשפט. פרסומים אלה מצטרפים לפרסום מאוגוסט 2023 בדבר התנהלות לכאורה של השופט עמית תוך ניגוד עניינים ב-13 תיקים שונים.
"מכלול האירועים מעלה תמונה לכאורה של התנהלות סדרתית וביודעין של השופט עמית בהפרת כלל 15(ב)(2) לכללי האתיקה, כמו גם סעיף 77א לחוק בתי המשפט, האוסרים על ישיבה בדין בניגוד עניינים. בהתאם לכל האמור, הנני סבור כי צבר הדברים והשאלות שדורשות בירור מחייבות לפתוח בהליך להגשת קובלנה נגד השופט עמית מכוח סעיף 18(א) לחוק בתי המשפט".

לא דיווח על שימוש בשמו הקודם

הפרסום ביום שני ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" חשף כי בשנים האחרונות השופט עמית היה צד בכמה הליכים משפטיים אזרחיים הנוגעים לדירה שבבעלותו ובבעלות אחיו בדרום תל אביב, וזאת תוך שימוש בשמו הקודם, יצחק גולדפריינד, מבלי לדווח על כך כנדרש ומבלי שעורכי הדין יודעים שהם מייצגים שופט עליון. באחד מההליכים אף הוגש נגדו כתב אישום, שבהמשך עיריית תל אביב חזרה בה ממנו.
אתמול נודע כי היועצת המשפטית של משרד המשפטים, עו"ד לאה רקובר, תבדוק במהלך הימים הקרובים 15 פרשיות הקשורות לתלונות שנמסרו לוועדה לבחירת שופטים ביחס להתנהלות נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית. זו הסיבה שבגינה החליט השר לוין לעכב את כינוס הוועדה לבחירת שופטים במטרה למנות את עמית כנשיא בית המשפט העליון היום, והודיע על כך לבג"ץ.
בין המקרים שייבדקו על-ידי היועצת רקובר: הכתבה שפורסמה אתמול ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" המעלה חשד לדעת השר לוין על פעולה של עמית בהיותו מצוי בניגוד עניינים, הסתת מידע, אי-מסירת מידע ואי-דיווח שלו; 13 טענות על מקרים שהועלו בשתי ישיבות בשבוע שעבר של הוועדה לבחירת שופטים על-ידי ארגונים המקורבים לימין אודות תיקים שבהם ישב השופט עמית בדין לכאורה, במצב של ניגוד עניינים; פרסום בערוץ 14 שממנו, אומר השר לוין, עולה חשד שלפיו בביתו של עמית בוצעו עבירות בנייה.