החשש בעקבות תוכנית הטרנספר של טראמפ, והדרישה להשלמת העסקה: משפחות חטופים מסרו הערב (חמישי) הצהרה מאודיטוריום מטה המשפחות בתל אביב. יעלה דוד, אחותו הקטנה של החטוף אביתר דוד שעדיין בשבי אך לא צפוי להשתחרר במסגרת השלב הראשון של העסקה, פנתה באנגלית לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "אנחנו סומכים עליך שתחזיר את אחי ואת כל החטופים הביתה - אלה שעדיין חיים ואלה שנרצחו".
הצהרת המשפחות: "
(צילום: מטה משפחות החטופים)
על רקע החשש שתוכנית טראמפ עלולה לפגוע בשלב א' של העסקה, ניסן קלדרון, אחיו של שורד השבי עופר קלדרון, ששוחרר מהשבי ביום שבת אחרי 484 ימים, שיתף בשיחה עם ynet: "ארה"ב הצילה אותנו - לא סמוטריץ', לא בן גביר ולא נתניהו. אני שם את הביטחון בהוצאת העסקה בידי טראמפ. אני מאמין שהוא יוביל את השחרור של כולם, עד החטוף האחרון. לא מודאג מההצהרה שלו ואמירות כמו לשטח את עזה, אני סומך עליו".
שרון קלדרון, גיסתו של עופר קלדרון, הדגישה כי חייבים להחזיר את כולם כמה שיותר מהר, עוד "לפני התוכניות לשטח את עזה". לדבריה, "לפני שרוצים לראות בקו ישר את הים, אנחנו חייבים לראות את כל 79 החטופים והחטופות בבית, ורק אז אפשר לסיים את המשימות שיש לנו ברצועה".
אחרי ההצהרה שיתפה יעלה דוד בשיחה עם ynet בתחשותיה בעקבות הצהרות טראמפ: "ראיתי את תקצירי הדברים שלו. בסוף, אני רוצה להאמין שהוא בכוונות טובות לעם היהודי. לשטח את עזה, לשקם את הרצועה, טרנספר של האזרחים - כל אלה לא מעניינים אותי", אמרה. "אותי מעניין שאחי וכל החטופים יחזרו, וכמה שיותר מהר. אחרי שכולם יהיו בבית - שארה״ב תעשה מה שהיא רוצה ברצועה".
עוד לפני כן הודתה יעלה לנשיא טראמפ ולממשלה, "שבגללם 18 חטופים התאחדו עם משפחותיהם". בהצהרתה, היא ציינה כי "אנו עומדים בפני חלון הזדמנויות שעלול להיסגר. העדיפות שלנו חייבת להיות הצלת חייהם של החטופים. אחי אביתר לא חלק מהשלב הנוכחי של העסקה - ולכן עלינו לדחוף קדימה לשלב הבא".
על אף שאחיה לא צפוי להשתחרר בשלב זה, היא סיפרה כי לראשונה היא "יכולה סוף-סוף להצליח לראות בבירור את המפגש עם אביתר בבית החולים". לדבריה, "השבועות האחרונים מעורבים בהמון תחושות. לצד השמחה וההתרגשות האדירה, אני מפחדת אפילו יותר על חייו של אביתר. למרות שאחי הגדול הוא גבר צעיר, המצב שלו לא פחות רגיש משל אף אחד אחר. הפעם אני לא מוכנה להשלים עם העובדה שאביתר נשאר לסוף".
2 צפייה בגלריה


ניסן קלדרון לא מודאג מהצהרות טראמפ. "ארה"ב הצילה אותנו, לא נתניהו"
(צילום: קובי קואנקס)
לפני יציאתו לדוחא ביום שבת, יעלה פנתה לצוות המו"מ "לפעול עוד היום להשלמת פרטי כלל שלבי העסקה והבטחת השבתם של כל החטופים הביתה. הגורל של החיים של אביתר ושל הגברים החיים שנשארים מאחור נמצא בידיים שלכם. גם אני חרדה לביטחון המדינה כשזה נוגע לשחרור מחבלים. אבל אני מאמינה שאחרי 7 באוקטובר, צריכים להסיק מסקנות ולטפל בהתאם בטרור". היא הדגישה: "מפגעים קמים כל הזמן. אני לא יכולה לשאת על הכתפיים שלי את ביטחון המדינה, יש לי ולמשפחתי מספיק התמודדויות".
ניסן קלדרון נשא גם הוא דברים בהצהרה, וסיפר כי מצבו הגופני של עופר אחיו סביר וכי הדרך שלו לשיקום עוד ארוכה - "אבל השמחה לא שלמה" עד שכולם ישובו. "זכינו לחבק אותו שוב ולא נעזוב. ב-15 החודשים האחרונים זכינו להיות חלק ממשפחה מלוכדת שלוחמת יחד להשבת יקיריה. משפחת החטופים. עופר פה, אבל עוד 79 אחים ואחיות שלנו עדיין נשארו מאחור, ועלינו כמשפחה, כעם, להילחם על השבתם. הם צריכים לחזור וכמה שיותר מהר".
על רקע הצהרת הנשיא טראמפ והחשש שתוכניתו לטרנספר בעזה תדחק את השבת יקיריהן לאחור לטובת מטרות מלחמה אחרות, פנה קלדרון למקבלי ההחלטות: "אל תעצרו, תמשיכו בהקדם את המתווה, ועשו כל שאפשר כדי לעשות אותו קצר ומהיר. המשפחות סובלות כבר 489 ימים, אל תיתנו להן להמתין שבוע לרשימה, זה הורג, זה קשה - ואני מדבר מניסיון", אמר. "התכנסו לשולחן המשא ומתן ותעניקו לעם ישראל את החמצן שלו הוא זקוק. תעניקו למשפחות את החיבור שאני זכיתי לו".
קלדרון סיפר כי אחיו עופר מדבר הרבה על הצורך הדחוף בהשבת החטופים, "ואף מבטיח להצטרף למאבק ברגע שיוכל". לדבריו, "הוא משתף, הוא בוכה, הוא צוחק ובעיקר נושם את הילדים. יש עוד תשעה אבות בשבי שחולמים על החיבוק הזה. המחשבה על הילדים החזיקה אותו בחיים. חשוב לי לומר – אל תיתנו לתמונות לבלבל אתכם. אמנם זה נראה כלפי חוץ שעופר חזר הביתה, אבל המציאות הרבה יותר מורכבת. השיקום שלו, הפיזי והנפשי, עדיין בראשיתו, והוא תהליך ארוך ומאתגר. החיוך בתמונות מספר רק חלק קטן מהסיפור – מאחורי הקלעים יש התמודדות יומיומית קשה.
"לכן", הוסיף, "לצד השמחה על שובו, אנחנו זוכרים שגם החזרה היא מסע בפני עצמו. אחי נולד מחדש, המשפחה שלנו נולדה מחדש. אבל המאבק שלנו לא הסתיים, הוא רק נעצר לרגע כדי לנשום את עופר ומיד ממשיכים, ולא נעצור עד החטוף האחרון. בשבת זכיתם לראות קמצוץ מעופר אחי. הוא אחי והוא הכי מצחיק. אל תחכו שאהובים שלכם ייעלמו מחייכם, תגידו להם שאתם אוהבים אותם".
מיטל וייס, בתם של אילן וייס ז"ל שנרצח ב-7 באוקטובר וגופתו נחטפה לעזה ושל שורדת השבי שירי וייס ואחותה של נגה, ששוחררה גם היא מהשבי בעסקה הקודמת, אמרה כי היא אומרת את הדברים בחוסר ודאות ובציפייה אינסופית. "489 ימים שאבא שלי, יחד עם 78 חטופים נוספים, נמצא בגיהינום החמאס. כמו כל אזרחי המדינה, גם אני התרגשתי עד דמעות לראות את החטופים והחטופות חוזרים בשבועות האחרונים, אני מברכת כל אחד ואחת שחזרו. אני מכירה יותר מדי מקרוב את התחושה של איחוד של משפחה אחרי תקופה של תופת, כל חיבוק כזה הוא עולם ומלואו", אמרה.
וייס ציינה כי עבור המשפחה שלה "החיבוק הזה כבר לא יגיע. לא נחכה לאבא שלי במעבר הגבול, ולא נצפה בהתרגשות בתיעוד שלו יוצא על הרגליים מרכב הצלב האדום וחובר לכוחות צה"ל. אבל אבא שלי, יחד עם כל החטופים, חייב לחזור. כי לא משאירים אף אחד מאחור. לא בחיים, ולא במוות".
היא סיפרה: "אמא שלי ואחותי חזרו אחרי 50 ימים בשבי, הן שרדו בגבורה, אבל השיקום שלהן ושלנו כמשפחה עוד רחוק מלהיגמר. המשפחה שלנו לא תוכל להשתקם עד שאבא שלי ישוב ויזכה לקבורה ראויה. כל עוד הוא שם – הכאב לא נגמר, הצלקת נותרת פתוחה. כל עוד הוא שם – המעגל שלנו לא נסגר".
היא אמרה כי למרות ההקלה עם חזרתן של אמה ושל אחותה, "החיים שלנו עדיין בהולד, תקועות בין תקווה לכאב. אנחנו עדיין מחכות לרגע שבו נוכל להיפרד ממנו כמו שמגיע לו, סוף-סוף לסגור את המעגל ולסיים את הפרק האכזרי הזה. אנחנו חיים בפחד מהיום שבו יהיה מאוחר מדי. כל רגע שחולף מגביר את החשש הכי כבד שלנו – שהחללים שנרצחו ייעלמו, שגופותיהם לא יימצאו לעולם, שלא נוכל לתת להם את הקבורה הראויה להם. אסור לנו לתת לזה לקרות".
על רקע החשש מקריסת ההסכם ומהשלכות הצהרותיו של טראמפ עליו, צוות המו"מ הישראלי צפוי לצאת בשבת הקרובה לדוחא כדי לדון בהמשך יישום שלב א' של עסקת החטופים. בישראל מדגישים שידונו רק בהשלמת השלב הראשון ולא בנושאים מהותיים שקשורים לשלב ב', למרות שהמו"מ על החלק הבא בהסכם עם חמאס כבר החל בחדרים סגורים, אך לא באופן פורמלי. במקביל, בישראל חוששים שחמאס ישבש את הפעימה הקרובה של שחרור החטופים, שאמורה גם היא להתקיים בשבת.
על רקע הצהרתו המפתיעה של טראמפ על תוכניתו השאפתנית לעתיד רצועת עזה, שבמסגרתה בין היתר יפונו רבים מתושביה - זמנית או לצמיתות - עולה גם החשש מתגובה של חמאס, בין היתר בשיבוש המשך העסקה. בישראל אומרים שהדיון על שלב ב' יקרה רק לאחר שהקבינט המדיני-ביטחוני יקבע את עמדות הממשלה בנושא, בעוד שטראמפ אמר במסיבת העיתונאים שקיים עם נתניהו שאפשר להגיע לשלב הבא, אך אין ודאות שהעסקה תימשך כי "מדובר באנשים מסובכים ובמצב מסובך". עם זאת, טראמפ הצהיר גם על רצונו לראות את שחרור כל החטופים.