חשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" הבוקר (יום שני) לפיה המועמד לנשיאות העליון השופט יצחק עמית היה צד להליכים משפטיים אזרחיים תחת שמו הקודם מבלי שדיווח על כך, עוררה זעם במערכת הפוליטית, וקריאות להסרת מועמדותו לראשות בית המשפט העליון. במקביל, תנועת "אם תרצו" פנתה לנציבות התלונות על שופטים ולחברי הוועדה לבחירת שופטים בדרישה לעצור את קידום מינוי השופט עמית לנשיא העליון עד לסיום הבדיקה בעניינו ופרסום תשובות ברורות.
שר המשפטים יריב לוין הגיש אחר הצהריים תגובה ראשונה ודרש תשובות מעמית: "הטענות האמורות, ככל שיתברר כי הינן מוצדקות, מקימות עילה להעמדה לדין משמעתי ובכלל זה בגין הפרה לכאורה של כללי האתיקה. לאור זאת, קיימת חובה להניח בפני הוועדה לבחירת שופטים את מלוא התשתית העובדתית והמשפטית הרלוונטית, תוך מתן הסבר מפורט ביחס לכל מקרה ומקרה. אציין, כי עצם העובדה שהעניינים נשאו הכתבה לא הובאו מבעוד מועד לידיעת הוועדה היא כשלעצמה עניין חמור על פניו".
3 צפייה בגלריה
רחוב אילת 18, תל אביב
רחוב אילת 18, תל אביב
השופט יצחק עמית והבניין ברחוב בתל אביב
(צילום: אלכס קולומויסקי, מוטי קמחי)
3 צפייה בגלריה
כתב הגנה שחתום עליו יצחק עמית
כתב הגנה שחתום עליו יצחק עמית
כתב האישום נגד בעלי הדירות בבניין, ובהם יצחק עמית
בזמן ששר המשפטים יריב לוין לא מגיב על הפרסום ב-ynet, יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן כתב הבוקר כי "אין ספק, דוגמה אישית למופת. האיש לא ראוי לתפקיד נשיא בית משפט עליון, ולוועדה לבחירת שופטים אסור למנות אדם שכזה להיות אחראי על הליכי המשמעת לשופטים. אם לשופט סולברג או לשופטת דפנה ברק-ארז יש עוד מעט כבוד למוסד בו הם יושבים, הם צריכים להודיע שלא ישתפו פעולה עם מינוי שכזה".
שר התקשורת שלמה קרעי כתב בחשבון ה-X (טוויטר לשעבר) שלו: "לא ראיתי. לא שמעתי. לא ידעתי. זה נשיא העליון שאתם נלחמים עליו? לא רק שפסקי הדין שלו חשוכים, הזויים, אנטי-דמוקרטיים ולעיתים אף פוסט-ציוניים, אלא שהוא פשוט מצפצף על החוק. בושה וחרפה. אם זה היה ראש עיר מהליכוד או איש ימין – הוא כבר היה נחקר בלהב, אבל כשמדובר באדוני הארץ - הכללים משתנים. אני קורא לשר המשפטים לכנס לאלתר את הוועדה למינוי שופטים ולדון בהדחתו - השמועה אומרת שיש דיון קרוב ב-16.1 – זה הזמן לפעול".
ח"כ משה סעדה מהליכוד כתב בחשבון ה-X (טוויטר לשעבר) שלו: "הדיווחים על השופט יצחק עמית מעלים חשד לניגוד עניינים חמור העשוי להוות עבירה של הפרת אמונים. מערכת המשפט, שדורשת מאחרים להימנע אפילו ממראית עין של ניגוד עניינים, אינה יכולה לתמוך במועמדות של אדם תחת חשדות כאלה לפני בירור יסודי. מצופה מהשופט להסיר את מועמדותו ולהוכיח את חפותו, ובמקרה שלא יעשה זאת, על הוועדה לבחירת שופטים לבחור מועמד נקי כפיים כדי לשקם את אמון הציבור במערכת המשפט".
3 צפייה בגלריה
כתב הגנה שחתום עליו יצחק עמית
כתב הגנה שחתום עליו יצחק עמית
ייפוי כוח עם חתימות האחים גולדפריינד
חברתו למפלגה ח"כ טלי גוטליב כתבה: "יצחק עמית לא רק לא יכול להיות נשיא בית המשפט העליון, הוא לא יכול להיות שופט בית משפט שלום. ואני רוצה לראות אזרח אחד במדינת ישראל שסבור שאדם רמאי יכול להיות שופט. חשיפה רבת חשיבות של נטעאל בנדל".
ח"כ מירב כהן מיש עתיד התייחסה גם היא לחשיפה, ובריאיון לאולפן ynet הבוקר אמרה: "שופטים צריכים לשמש דוגמה, ואם הוא עשה משהו לא תקין אז צריך לבדוק ולפסול את זה. צריך לבדוק את העובדות. אם יש שם בעיות אתיות וחוקיות צריך לטפל בזה בחומרה. שופטים צריכים לשמש דוגמה".
תנועת "אם תרצו" פנתה כאמור לנציבות התלונות על השופטים ולחברי הוועדה לבחירת שופטים בדרישה לעצור את קידום מינוי השופט יצחק עמית לנשיא העליון עד לסיום הבדיקה בעניינו. הם מסרו: "יש חשיבות עליונה לבחון את התנהלות השופט עמית בטרם תתקבל ההחלטה על מינויו, ניגוד העניינים שפורסם חמור ביותר ומעלה שאלות קשות. העם דורש לדעת את האמת".
הבוקר נודע ל-ynet כאמור שהשופט עמית היה צד בכמה הליכים משפטיים אזרחיים הנוגעים לדירה שבבעלותו ובבעלות אחיו בדרום תל אביב, וזאת תוך שימוש בשמו הקודם, יצחק גולדפריינד, מבלי לדווח על כך ומבלי שעורכי הדין יודעים שהם מייצגים שופט עליון. באחד מההליכים אף הוגש נגדו כתב אישום. כמו כן, שופט שדן באחד ההליכים הללו עלה בוועדה לבחירת שופטים כ"מועמד השופטים" – בזמן שעמית חבר בה. במקביל, השופט עמית דן בתיקים של משרד עורכי הדין שייצג אותו ואת אחיו ובתיק שבו מעורבת עיריית תל אביב – שמולה ניהל הליכים הנוגעים לנכס שבבעלותו.
השופט עמית ואחיו חנוך דב גולדפריינד מחזיקים יחד בנכס בבניין ברחוב אילת 18, הנמצא בגבול שבין שכונת פלורנטין ליפו. מדובר במבנה ישן אך בעל פוטנציאל כלכלי בשל האפשרות שייצא לפרויקט פינוי-בינוי. ב-2018 פנתה העירייה אל בעלי הדירות בבניין, בהם השופט עמית בדואר רשום שהתקבל, ועדכנה אותם על מפגעי בטיחות בבניין ועל חובתם לטפל בהם.
מאחר שמפגעי הבטיחות לא טופלו, ב-2019 הגישה העירייה לבית המשפט לעניינים מקומיים בעיר כתב אישום פלילי נגד בעלי הדירות – ובהם באופן חסר תקדים גם שופט עליון. אלא שבאופן מפתיע במאי אותה השנה הודיעה העירייה לבית המשפט כי הוא חוזרת בה מהאישום רק כלפי השופט יצחק עמית, בעוד הוא יוסיף להתנהל נגד אחיו ונגד יתר הדיירים. בהמשך תוקנו מפגעי הבטיחות והעירייה חזרה בה מכתב האישום בעקבות בקשת האח, "לפנים משורת הדין". לדברי השופט עמית ידע כי העירייה הגישה נגדו כתב אישום ובכל זאת ישב בשני תיקים שהיא צד להם בבית המשפט העליון.
בשל חזרתה הפתאומית של העירייה מכתב האישום נגדו, שמו נמחק מרשימת הנאשמים במערכת "נט המשפט" (שמנגישה ברשת את המידע, התיקים וההליכים - נ"ב).
בסך הכול עמית היה צד - כנתבע וכתובע - בשלושה הליכים משפטיים אזרחיים והליך אחד פלילי שנוגעים להסכם פינוי-בינוי של הבניין ברחוב אילת. אלא שבעוד בכתב האישום שהגישה נגדו העירייה הוא מופיע בשמו הרשמי "יצחק עמית", הרי שבשלושת ההליכים האזרחיים שבאו אחריו, כולל בעתירה שהוא עצמו הגיש, הוא מופיע בשם משפחתו הקודם - יצחק גולדפריינד. כך נמנע במשך השנים פרסום ההליכים שניהל.