יותר מ-217 מפגינים נהרגו ביומיים האחרונים במחאות בטהרן בלבד, שנערכות כחלק מגל מחאות נרחב ברחבי הרפובליקה האיסלאמית. כך דווח הבוקר (שבת) במגזין ה"טיים" האמריקני, מפי רופא באחד מבתי החולים בעיר הבירה של איראן. לדבריו, מדובר על מפגינים שפונו רק לשישה בתי חולים - וש"רובם נהרגו מתחמושת חיה". עוד הוסיף אותו רופא כי רוב ההרוגים היו צעירים, בהם כאלה שנורו באמצעות מקלעים מחוץ לתחנת משטרה בצפון טהרן.
גם ב-BBC הבריטי עסקו הבוקר במחאות הנרחבות באיראן ובאלימות נגד המוחים, ושני אנשי רפואה ששוחחו עם הרשת הבריטית אמרו כי המרכזים הרפואיים "מוצפים" בפצועים. רופא מבית חולים לעיניים בבירה טהרן אמר כי המרכז הרפואי שבו הוא עובד "נכנס למצב קריסה", כשבמקביל ה-BBC השיג תכתובת של איש רפואה מבית חולים אחר, שאמר כי במקום "אין מספיק מתנחים כדי להתמודד עם שטף הפצועים".
"איראן בצרה גדולה". טראמפ באיום נוסף
(צילום: רויטרס )

3 צפייה בגלריה
דגל השאה של איראן מונף בהפגנות
דגל השאה של איראן מונף בהפגנות
דיווח: מאות נהרגו בטהרן, בהם 8 אנשי משמרות המהפכה
הקריאה של יורש העצר הגולה לעם האיראני

במקביל, משמרות המהפכה הזהירו את המפגינים ברחבי איראן, אחרי שאתמול דווח כי הם עשויים להצטרף לדיכוי המחאות במדינה. "שמירה על הישגי המהפכה מ-1979 וביטחון המדינה הם קו אדום", צוטטו בטלוויזיה הממלכתית של הרפובליקה האיסלמאית, שם גם דווח כי שני גורמים מכוחות הביטחון נהרגו ביומיים האחרונים במהלך מהומות בעיר שושטאר.
בנוסף, לפי דיווח איראני, "שמונה אנשי משמרות המהפכה נהרגו במחוז כרמאנשאה במהלך עימותים אתמול עם חברי קבוצות בדלניות". לפי דיווח אחר, שוטר נהרג "במתקפת פורעים" נגד תחנת משטרה במחוז גילאן. לפי סוכנות הידיעות "תסנים", המזוהה עם המשטר, מושל מחוז בהארסתאן מסר כי 100 אנשים "שהפריעו לסדר הציבורי והובילו מהומות" במחוז נעצרו. עלי לאריג'אני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, האשים כי "ישראל עומדת מאחורי המצב הנוכחי", ואמר: "אנחנו נמצאים בעיצומה של מלחמה. אין שלום ואין הפסקת אש".
רזא פהלווי, יורש העצר הגולה ובנו של השאה שהודח ב-1979 מהשלטון באיראן, פנה הבוקר לאזרחי איראן ברשת החברתית X, וכתב כי "נוכחותכם החוזרת והמפוארת ברחובות המדינה בשישי הייתה תגובה מוחצת לאיומי המנהיג הבוגד של איראן. אני בטוח שהוא ראה את התמונות ממחבואו ורעד מפחד". לדבריו, "עם תגובתכם הנחרצת לקריאה הראשונה, אני בטוח שעל ידי הפיכת נוכחותנו ברחובות לממוקדת יותר, ובמקביל, ניתוק הערוצים הפיננסיים, נפיל לחלוטין את מנגנון הדיכוי.
"אני קורא לעובדים במגזרים מרכזיים במשק ובמיוחד תחבורה, נפט, גז ואנרגיה, להתחיל בשביתה ארצית", הוסיף. "אני גם מבקש מכולכם לצאת לרחובות היום ומחר, שבת וראשון. מטרתנו היא לא רק לצאת לרחובות, אלא להתכונן לכיבוש והגנה על מרכזי ערים. כדי להשיג מטרה זו, יש לנוע ככל האפשר לחלקים המרכזיים יותר של הערים ולחבר את האוכלוסיות המופרדות. במקביל, להתכונן להישאר ברחובות מעתה והלאה ולבצע את ההכנות הנדרשות".

טראמפ מאיים: "נכה איפה שכואב"

בתוך כך, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ שיגר אמש איום דומה לאלו שכבר פיזר השבוע, ואמר כי ארה"ב תתערב אם איראן תתחיל "להרוג אנשים", תוך שציין כי אין בכוונתו לשלוח כוחות לשטח. "איראן בצרה גדולה. נראה שהמפגינים משתלטים על ערים, מה שאף אחד לא חשב שאפשרי לפני כמה שבועות", אמר.
3 צפייה בגלריה
ההרס בעקבות המחאות של אזרחי איראן נגד משמרות המהפכה
ההרס בעקבות המחאות של אזרחי איראן נגד משמרות המהפכה
הרס בעקבות המחאות באיראן
טראמפ הוסיף כי "אנחנו עוקבים אחר המצב מקרוב, הבהרתי כבר שאם הם יתחילו להרוג אנשים כמו שהם עשו בעבר אנחנו נתערב ונכה אותם חזק מאוד, איפה שזה כואב". לדבריו, "קורה משהו מדהים באיראן, זה דבר מדהים לראות. המשטר עשה עבודה רעה, התנהג רע לעם - ועכשיו הוא משלם את המחיר".
אמש דווח על חידוש המחאות הנרחבות בטהרן - ועל מהומות, ונדליזם והצתות במזרח העיר. משמר המודיעין האיראני הזהיר את הציבור, וקרא לו "לזהות את המחבלים שנשכרו בידי ארה"ב והמשטר הציוני - וירו במטרה להרוג אנשים". זמן קצר לפני כן באיראן דיווחו כי התובע של אספריאן וכמה אנשי ביטחון נהרגו במהומות, והתובע בטהרן איים: "אלו שמעורבים בעימותים אלימים, שורפים רכוש או עושים חבלה - יעמדו בפני גזר דין מוות".
אתמול דיווחו פעילי Human Rights Activists News Agency, ארגון שפועל מארה"ב, כי עד כה נספרו 63 הרוגים ברחובות איראן, בהם 49 אזרחים. עם זאת, ייתכן שהפער בין ההרוגים עליהם דיווח הרופא לבין אלו שדווחו בארגון זכויות האדם נובע מכך שהארגון מדווח רק על קורבנות שזוהו.
שלשום ניתק המשטר את האינטרנט באיראן ואתמול גם את קווי הטלפון, והמנהיג העליון עלי חמניאי הבטיח כי הרפובליקה האיסלאמית "לא תיסוג במילימטר מעקרונותיה" - והאשים את המפגינים בכך שהם פורעים שמנסים לרצות את טראמפ. "צעירים יקרים, שמרו על מוכנות ואחדות. אומה מאוחדת תגבר על כל אויב", אמר. "אנחנו קוראים לטראמפ להתמקד בבעיות הפנימיות של ארצו".
גל המחאות הסוער הקודם באיראן פרץ ב-2022, אחרי שמשמרות הצניעות רצחו את מהסא אמיני, בגלל שלא עטתה כראוי את החיג'אב שלה. הפעם המחאות התחילו אחרי שביתה של הסוחרים בבזאר של טהרן ב-28 בדצמבר, כחלק ממחאה על קריסת ערך המטבע האיראני.
בהמשך, הגיעו המחאות לאוניברסיטות. המוסדות נסגרו במהירות בעקבות הוראת השלטון, שטען למזג אוויר קר. אבל כבר היה מאוחר מדי מבחינתו, ומחאות פרצו ברחבי המדינה, וכך גם עימותים אלימים עם כוחות הביטחון. בימים האחרונים חלק מהמוחים אפילו העזו לקרוא "מוות לדיקטטור" לחמינאי.