הודעת התיקון אתמול (שישי) של לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו על רשימת החטופים ששוחררו היום מעידה על עוצמת הבלבול והמבוכה אצל נתניהו ואנשיו בפעימה הנוכחית של עסקת החטופים. הערב מקיים נתניהו התייעצות ביטחונית שבה משתתפים בין היתר גם שר הביטחון ישראל כ"ץ, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר ונציגי צוות המשא ומתן - בדיוק בזמן שפקע האולטימטום שהציב לחמאס נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ - "לשחרור כל החטופים".
כל ראשי מערכת הביטחון תומכים בהמשך מימוש שלב א' של העסקה, בהם גם שר הביטחון ישראל כ״ץ. הוא תומך בעמדה זו, שלפיה צריך להמשיך במסלול ולהוציא כמה שיותר חטופים חיים מעזה. לצד זאת, הבכירים אומרים כי במקרה של הפרת ההסכם על ידי חמאס הלחימה תהיה שונה ובעוצמה גדולה הרבה יותר. הדיונים כעת מתמקדים בניסיון להשיב בשבוע הקרוב את ששת החטופים החיים שנותרו בשלב א' - ואולי אף להרחיב את העסקה עם חטופים שאמורים לחזור בשלב ב׳, בפעימות הומניטריות נוספות במהלך הרמדאן. גם ארה"ב פועלת בהשבתם של השישה משלב א' כבר השבוע.
בנוסף, לשכת ראש הממשלה הודיעה הערב כי נתניהו "יכנס את הקבינט המדיני ביטחוני בהקדם כדי להחליט על צעדי ההמשך של ישראל". עוד נמסר מהלשכה: "ראש הממשלה נתניהו מעריך מאוד את מנהיגותו של הנשיא טראמפ ואת התיאום השוטף עם ארה"ב. השילוב של תגבור כוחות צה"ל סביב רצועת עזה ועמדתו התקיפה של הנשיא טראמפ הביאו לשחרור שלושה מחטופינו היום - חרף סירוב החמאס לשחררם קודם לכן. ראש הממשלה מעריך גם את תמיכתו המלאה של הנשיא בהחלטות ישראל ביחס לרצועת עזה בהמשך הדרך".
הלילה יגיע לישראל מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו, לביקור של יומיים בישראל. הביקור יתמקד במגעים להמשך עסקת החטופים, על רקע האולטימטום של טראמפ, תוכנית עידוד הגירה מרצון של פלסטינים מרצועת עזה, הפסקת האש בלבנון וכן האיום האיראני. לקראת ביקורו אמרה מחלקת המדינה כי הוא יעסוק בין השאר "בשחרור אזרחים אמריקנים וכל שאר החטופים משבי חמאס ובקידום השלב השני של הסכם הפסקת האש בעזה".
פגישת רוביו ונתניהו תיערך מחר בצהריים במשרד ראש הממשלה בירושלים. קודם לכן יקיים נתניהו פגישה מורחבת עם שרים בקבינט. במהלך היום יגיע רוביו לביקור ב"יד ושם" עם שר החוץ גדעון סער, והשניים צפויים לשאת דברים במקום. רוביו מגיע לישראל מוועידת הביטחון השנתית במינכן. בשני בבוקר הוא יסיים את ביקורו וימשיך לסדרת מפגשים מדיניים במזרח התיכון. אחרי ישראל, היעד הבא שלו צפוי להיות סעודיה.
מזכיר המדינה יגיע לסעודיה ברקע הדיווחים שהיא ומדינות ערביות נוספות מגבשות חלופה לתוכנית של טראמפ שעוסקת בהשתלטות אמריקנית על עזה ובגירוש האוכלוסייה המקומית. תוכנית טראמפ עוררה תדהמה בעולם הערבי. לקראת פסגה ערבית שתתקיים בסוף החודש אמר רוביו על התוכנית: "כרגע התוכנית היחידה – הם לא אוהבים את זה, אבל זו התוכנית היחידה – היא התוכנית של טראמפ. אז אם יש להם תוכנית טובה יותר, עכשיו זה הזמן להציג אותה".
האולטימטום שהציב טראמפ לאחר מכן היה הרקע למבוכה של לשכת ראש הממשלה אתמול. בהודעה הראשונה שבה פורסמו שמות שלושת החטופים, נכתב: "רשימה זו מקובלת על ישראל ומועברת באישור המשפחות". כעבור כ-20 דקות יצאה הודעה מתוקנת: "במקום 'רשימה זו מקובלת על-ידי ישראל', היה צריך להיכתב 'רשימה זו התקבלה בישראל'", ולצידה מעין התנצלות: "נפלה טעות כתיב מצערת. מדובר בתיאור עובדתי גרידא שאינו משקף התייחסות ישראלית לסוגיה".
אבל גורם בכיר בצוות המו"מ אמר בשיחה עם ynet כי התיקון של לשכת ראש הממשלה נועד להוריד את הלחץ ההולך וגובר בימין על התנהלותו של נתניהו בימים האחרונים. מאיום מפורש למלחמה עצימה – ועד הסכמה (שהוכחשה, כאמור) עם רשימת החטופים שהעביר חמאס. התגובות מימין וההודעה של יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר ("יש לכם גב מלא מנשיא המעצמה הגדולה בעולם לדרוש את כל החטופים עד שבת – ואתם מסתפקים בשלושה?!") כדי להבין שבלשכת ראש הממשלה נלחצו.
שני אירועים השפיעו על התנהלות הלשכה: הודעה חמאס על הקפאת הפעימה והאולטימטום של טראמפ לחמאס כי אם לא ישוחררו כל החטופים (בדגש על "כל") עד מחר בשעה 12 בצהריים ייפתחו שערי הגיהינום על עזה. במידה רבה, הודעה חמאס החד-צדדית אפשרה לנתניהו להוכיח לימין שהוא אינו מתקפל והוא מאיים ברצינות בחידוש המלחמה בעזה, ועוד בעצימות גבוהה יותר.
הציב אולטימטום - שפקע. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
(צילום: Real America's Voice)
אבל לפי גורם בכיר בממשלה, דווקא ההודעה של טראמפ "סיבכה" את ישראל מבלי שטראמפ התכוון לכך בכלל. העובדה שטראמפ הציב אולטימטום לחמאס שאפילו ישראל לא דרשה או התכוונה לדרוש אותו – הציבה את לשכת נתניהו בבעיה. לכן נתניהו ואנשיו סירבו לעסוק במספרים של חטופים או אפילו לדרוש שחרור של יותר משלושה חטופים בפעימה הזאת.
גורם בכיר בימין אמר, כי נתניהו יצא כשידו על התחתונה: טראמפ הציב רף גבוה של שחרור כל החטופים ואילו נתניהו, אחרי כל האיומים והדיווחים על גיוס מילואים והיערכות ביטחונית מוגברת, מסתפק בסוף ברשימה של חמאס, עם שלושה חטופים בלבד. "זה נראה שבסוף ישראל יוצאת פראיירית מהסיפור הזה", אומר גורם פוליטי. "בהתחלה עשו קולות שמתחברים לאולטימטום של טראמפ ובסוף מסתפקים בשלושה חטופים. חמאס כבר היה מורתע. הלחץ האמריקני עבד. ישראל לא הצליח למנף את ההזדמנות הזאת".
הסיטואציה הזאת כובלת את נתניהו מבחינה פוליטית. נתניהו רוצה שבן גביר יחזור לממשלה, אבל בינתיים הוא רק מאגף את נתניהו בימין העמוק וטוען שהמדיניות שלו בעסקה משדרת "רפיסות". יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' כבר הריח את ריח אבק השריפה בשמי עזה, אבל בסוף גם הוא גילה שישראל חוזרת להתנהל מול חמאס כתמול-שלשום. זו גם הסיבה שדבריו של יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ יולי אדלשטיין, גרמו לזעם גדול בלשכת ראש הממשלה. אדלשטיין טען במהלך ישיבה בכנסת, כי ישראל כבר עוסקת בשלב ב' של עסקת החטופים - שהמשמעות הפוליטית שלה היא פירוק הממשלה. לכן יועץ התקשורת של נתניהו עומר דוסטרי מיהר לפרסם: "בניגוד לטענת אדלשטיין – ישראל לא מנהלת כרגע מו"מ על שלב ב' בעסקה".
איך זה ייגמר? נתניהו מהלך על חבל דק. הסנטימנט הציבורי הוא להמשיך את עסקת החטופים גם לשלב הבא. על-פי הסקרים, יש לכך רוב בציבור. מבחינה פוליטית נתניהו מסונדל. הוא נמצא בדילמה גדולה: איך להמשיך את עסקת החטופים בלי לאבד את הממשלה והשרידות הפוליטית שלו. שני הדברים האלה לא בהכרח מתחברים.