2 צפייה בגלריה
תיעוד מהתרגיל האווירי Desert Falcon
תיעוד מהתרגיל האווירי Desert Falcon
חיל האוויר הישראלי בתרגיל
(צילום: דובר צה"ל )
בדרך לחיזוק משמעותי של מטריית ההגנה האזורית במזרח התיכון - נגד איראן: מאחורי החיוכים של ועידת פסגת שרי החוץ השבוע בנגב, מתפתחת בחודשים האחרונים ברית הגנה אזורית חסרת תקדים בין צה"ל לצבאות ערביים מתונים במזרח התיכון, שכוללת תרגילים משותפים באזורים מרוחקים והיערכות מבצעית לסיכול משותף, ראשון מסוגו, של איומים שונים, בעיקר איראניים ושל שלוחי איראן, שעלולים להגיע מאיראן, תימן, סוריה ועיראק.
התכנית מובלת ע"י חיל האוויר בדחיפת הדרג המדיני, ומייצרת, הלכה למעשה, מזרח תיכון מחודש, עם פעילויות שעד לפני מספר שנים נראו כמדע בדיוני, בין כוחות צבאיים שונים לבין צה"ל. בשל כך, ורצון העל של צה"ל לתמוך בהסכמי השלום כאינטרס ביטחוני מרכזי, בחיל האוויר לא מתנגדים להצטיידות צבאות שכנים עימם יש הסכם שלום, בטייסות קרב מתקדמות נוספות מתוצרת ארה"ב, בטח ביחס לחלופה – רכש של מטוסי קרב רוסיים.
2 צפייה בגלריה
פסגת הנגב
פסגת הנגב
ההצהרות המשותפות בפסגת הנגב
(צילום: EPA)
על רוב פעילויות אלה ישראל מטילה חיסיון כדי לא להביך את השותפים לברית הנרקמת, אך בחלקה היא כוללת גם מחוות אישיות בין קצינים בכירים של חילות אוויר שכנים, לבין עמיתיהם בישראל. האינטרס המשותף המרכזי של הצדדים הוא בלימת תוכנית הגרעין של טהראן, אך החשש המיידי והמסוכן יותר נוגע יותר להתפשטות הטרור של משמרות המהפכה, שכוללת תקיפות עם מל"טים וטילי שיוט, כמעט מדי חודש, נגד מטרות של סעודיה ואיחוד האמירויות, ע"י גורמים שנהנים מתמיכה איראנית, ובהם החות'ים בתימן. חלק מתקיפות אלו בוצעו רק בשבוע שעבר נגד סעודיה ואיחוד האמירויות. המהלך יאפשר לחיל האוויר ליירט איומים הרחק מגבולות הארץ ולא בסמוך להם, ובכך יגדל ללא היכר העומק האסטרטגי של ישראל.
מאידך, חיל האוויר מסכם בזירה הצפונית שנה של חופש פעולה נרחב שהתבטא בעשרות מבצעים גדולים נגד התבססות איראן בסוריה ופגיעה בהתעצמות חיזבאללה בנשק מתקדם, שעיקרו יכולת לדייק את אלפי הרקטות של הצבא הטרור לכדי טילים. מבצעים אלו היו גם בצפון סוריה וכללו שימוש ב-586 חימושים שונים אל מול 239 טילי קרקע אוויר שמערך הנ"מ הסורי שיגר לעבר מטוסי חיל האוויר או החימושים שהוטלו מהם, רובם ככולם ללא הצלחה.

בסך הכל ירה הנ"מ הסורי 1,200 טילים בעשור האחרון, במגמה שהלכה וגדלה משנה לשנה, כאשר מתחילת השנה שוגרו כ-50 טילים כאלה, במקרים בודדים גרמו לאזעקות בישראל ושבריהם נפלו בים או בשטחים פתוחים. חיל האוויר מצידו השמיד מאות סוללות נ"מ בתגובה, מסוגים שונים ובשנים האחרונות, ובהם אס איי 5 ואס איי 8. בשנתיים האחרונות שולבו במבצעי המערכה שבין המלחמות (מב"מ) גם מטוסי האדיר F-35, ולפני כחודש, לראשונה, המערכות המתקדמות של החמקנים הסתנכרנו לראשונה באופן מלאה עם מטוסי קרב אחרים, דוגמת F-16, באופן שהזינו אותם בתמונת הקרב והמודיעין המרחבי.
בגזרה הדרומית, מעריכים בחיל האוויר שכבר בתוך כשנה תשולב בעוטף עזה מערכת ההגנה מרקטות באמצעות לייזר בניסוי מבצעי, לאחר שתיקלט בשבועות הקרובים בצה"ל. תחילה המערכת תשלים את כיפת ברזל אך אם תצלח, תוביל את מערך ההגנה האקטיבית בהספקים בלתי מוגבלים ובעלויות נמוכות. במקביל, בחיל האוויר מתכננים כבר בשנה הבאה לשגר לוויין איסוף ראשון לחלל ולהקים גרעין ראשון ליחידת טילים קרקעית, לטובת הפעלת שיגורי חימושים אוויריים – גם מהיבשה.
באשר לפרויקטים אחרים, ובהם מטוס השרד כנף ציון שראש הממשלה ושר החוץ מסרבים להשתמש בו לאור מאות המיליונים שהושקעו בו, בחיל האוויר הביעו את עמדתם לפיה יש לבכירי המדינה מקום להשתמש במטוס ייחודי בדומה למדינות אחרות בעולם אך הסכימו עם הטענה כי הפרויקט היה צריך להיות מנוהל אחרת.