נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר בצהריים (רביעי) בשיחה עם כתבים בדרכו לקטאר, על מטוס האייר פורס 1, כי "בלעדינו - כנראה שכל החטופים היו מתים. הישראלים נלחמו במשך זמן רב, מגיע להם הרבה קרדיט - אבל לאנשים שלי מגיע הרבה קרדיט - אולי הכי הרבה". הוא טען כי אחרי שחרורו של שורד השבי עידן אלכסנדר, מספר החטופים החיים עומד על 20, והוסיף: "נוציא אותם בהדרגה".
טראמפ ציין כי ארה"ב עדכנה את ישראל על הסרת הסנקציות מסוריה, והוסיף כי הביקור הנוכחי שלו במזרח התיכון "לא שם את ישראל בשוליים". לדבריו, הביקור "טוב מאוד לישראל". עוד אמר על נושא הסנקציות כי "אמרנו לישראל שאנחנו עושים את זה. הסיבה שעשיתי את זה - דיברתי עם ארדואן שאני מסתדר איתו מעולה, ועם בן סלמאן, והם חשבו שזה מאוד חשוב. זה נותן להם (לסוריה, א"א) סיכוי טוב לשרוד".
3 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
טראמפ בשיחה עם הכתבים על מטוס האייר פורס 1
(צילום: Win McNamee/Getty Images)
במסגרת המשא ומתן שנפתח מחדש בדוחא על עסקת חטופים, חברי המשלחת הישראלית נפגשים עם שליחיו של הנשיא טראמפ לשיחות - השליח למזרח התיכון סטיב וויטקוף והשליח לענייני בני ערובה אדם בוהלר. כך דיווחה רשת CNN מפי מקור, וציינה כי חמאס מעורב באופן בלתי-ישיר בשיחות על הפסקת אש וסיום המלחמה בעזה.
טראמפ נחת בדוחא במקביל לשיחות המשא ומתן, והתקבל על-ידי אמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני. בדיווח נוסף ב-CNN, נטען כי גורמים ישראלים רשמיים ניסו לברר אם יש אפשרות שטראמפ יגיע לישראל, למרות שלא תכנן לעשות זאת במסגרת הביקור במזרח התיכון. לפי הדיווח, נאמר להם שהנשיא הבהיר כי הוא מעוניין לסיים את המלחמה - ועל כן, ללא הפסקת אש או "הישג" כלשהו, הוא לא יגיע לירושלים.
מוקדם יותר, עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקי האלפים הופסקה בשעה 12:00, אחרי שביקש לצאת להפסקה ארוכה "כדי לשוחח עם וויטקוף" טלפונית בבסיס הקריה, בעוד השליח האמריקני שוהה בדוחא. לקראת 14:00 לשכת ראש הממשלה הודיעה כי הוא סיים סדרת שיחות "ממושכות" עם וויטקוף, ועם צוות המשא ומתן לנושא השבויים והנעדרים. בהמשך, נתניהו יכנס בשעה 16:30 דיון ביטחוני מצומצם, בהשתתפות שרים וראשי מערכת הביטחון.

התיווך של וויטקוף

השיחות המתנהלות בבירת קטאר אינן מוגדרות לפי שעה "שיחות קרבה". נציגי שתי המשלחות לא שוהים באותו בניין, והמתווכים מדלגים בין אנשי חמאס למשלחת הישראלית. בעבר, כשנערכו שיחות קרבה ודנו בשמות אסירים, חטופים ובפרטי ההסכם, הצדדים שהו באותו מבנה והקטארים דילגו בין הקומות, מה שהפך את המשא ומתן ליעיל יותר.
3 צפייה בגלריה
סטיב וויטקוף ובנימין נתניהו
סטיב וויטקוף ובנימין נתניהו
וויטקוף דוחק בישראל להמשיך לעסקה
(צילום: מעיין טואף, לע"מ)
בבסיס השיחות בין הצדדים ניצבת שאלה עקרונית - אם חמאס יסכים לעסקה שלא כוללת את סיום מלחמה. שאלה זו נידונה בין חמאס למתווכות ובין המתווכות לנציגי המשלחת הישראלית, כשוויטקוף מתווך. העובדה שהשליח האמריקני נדרש לשוחח עם נתניהו מקטאר, מעידה על כך שנדרש אישורו להתקדמות בשיחות. כמו כן, ייתכן שהשיחות נתקעו בשל העובדה שלמשלחת הישראלית אין מנדט מספיק רחב.
וויטקוף, שנפגש עם נתניהו לפני שחרורו של שורד השבי עידן אלכסנדר, דוחק בישראל להמשיך במשא ומתן על המתווה שלו, וראש הממשלה נענה לדרישה האמריקנית כשהסכים לשלוח משלחת לדוחא. לצד זאת, הבהיר נתניהו כי ה"מו"מ יתנהל רק תחת אש", וישראל מאיימת להרחיב את הפעולה בעזה מיד עם סיום ביקורו של טראמפ במזרח התיכון בסוף השבוע.
עם זאת, גורמים אמריקנים אומרים שהמסר של וויטקוף הוא שארה"ב לא מתכוונת "לוותר לנתניהו" - ועומדת על סיום המלחמה. גורמים ששוחחו עם יועצי טראמפ שמעו שהם נחושים לנצל את מומנטום שחרורו של אלכסנדר והגעתו של הנשיא לסעודיה - ולהביא את נתניהו למקום של "אין ברירה" ולהתקדם לעסקה.

סעודיה: סוכם על סיום המלחמה ושחרור החטופים

בתוך כך, שר החוץ של סעודיה פייסל בן פרחאן נשא דברים על רקע ביקורו של נשיא ארה"ב במדינה, והצהיר כי המדינות סיכמו על הצורך לעצור את המלחמה ולשחרר את כל החטופים.
3 צפייה בגלריה
הפגישה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם נשיא סוריה אחמד א-שרע ובן סלימאן
הפגישה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם נשיא סוריה אחמד א-שרע ובן סלימאן
התחנה הבאה - קטאר. טראמפ פוגש את אל-ג'ולאני בסעודיה, לצד בן סלמאן
בן פרחאן הדגיש כי "תושבי עזה יישארו תחת איום אם לא תהיה הפסקת אש", והוסיף: "עלינו להגיע להפסקת אש בעזה בהקדם האפשרי. יהיה קשה לספק סיוע לעזה ללא הפסקת אש, ואנחנו מקווים להגיע להקמת מדינה פלסטינית".
השר הסעודי התייחס גם לשיחות הגרעין בין וושינגטון לטהרן, ואמר כי "אנחנו מקווים לראות התקדמות בשיחות הגרעין". במהלך ביקורו בסעודיה, טראמפ נועד עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לצד נשיא סוריה אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני). בן פרחאן הגדיר את הפגישה, שבה השתתף וירטואלית גם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, כ"טובה". לאחר אותה שיחה ארדואן עצמו טען: "אני סומך על תמיכת טראמפ במאמצינו להביא לסיום הטרגדיה ההומניטרית בעזה".