נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, אמר בצהריים (יום רביעי) בפני חברי הפרלמנט הטורקי כי התקיפות הישראליות בסוריה ובלבנון "הגיעו לנקודה שבה הן מאיימות גם על טורקיה". לדבריו, "אנחנו רואים יוזמות נכלוליות בהובלת ישראל גם בים התיכון - ואף אחד לא צריך לרדוף אחרי הרפתקאות שם".
1 צפייה בגלריה
רג'פ טאיפ ארדואן
רג'פ טאיפ ארדואן
ארדואן
(צילום: Markus Schreiber/AP)
הוא הוסיף כי "התוקפנות של ישראל מאיימת על העולם כולו. זה חייב להיפסק. אם זכויות טורקים או טורקים-קפריסאים ייפגעו במזרח התיכון - התגובה שלנו תהיה חד משמעית וחזקה. ביטחונה של טורקיה לא מתחיל בהאטיי, אלא גם בחאלב, דמשק וביירות. לא נסבול שום 'עובדה מוגמרת' באומות האחווה שלנו, ולא נעצום עין מתוקפנות נגדן".
ארדואן התייחס בהמשך דבריו גם לאמירות הממשלה על "ארץ ישראל השלמה", ואמר: "אם ירצה אללה, לעולם לא נאפשר זאת". הוא האשים את ישראל גם בתוקפנות כלפי איראן, ואמר כי "השתיקה הבינלאומית מעודדת אותה".
דבריו מתייחסים ככל הנראה לדיווח מדצמבר אשתקד, אז נטען כי ישראל, יוון וקפריסין בוחנות הקמת כוח צבאי משותף שיפעל במזרח הים התיכון, ויכלול כוחות ימיים, אוויריים ויבשתיים. לפי הדיווח, שפורסם באתר החדשות היווני TA NEA, הקמת הכוח כבר נידונה על-ידי "קצינים בדרגים בכירים". הכוח, כך נטען, יספק לישראל "עומק אסטרטגי" נוסף מול ניסיונות ההתבססות של טורקיה באזור.
לפי התכנון, יוקם "כוח צבאי לתגובה מהירה", שיכלול כ-2,500 חיילים. לרשות הכוח הצבאי יעמדו ספינות, מטוסי קרב ותשתיות נוספות שייפרסו באיים היווניים קרפטוס ורודוס, ובמקביל גם ביוון בקפריסין ובישראל. לפי התכנון, אתונה וירושלים ישלחו 1,000 חיילים כל אחת, וניקוסיה תשלח 500 חיילים. בנוסף, חיל האוויר הישראלי והיווני יעמידו לרשות הכוח טייסת אחת מכל מדינה.
גם שר הפנים של טורקיה, מוסטפה צ'יפצ'י, התבטא לאחרונה נגד ישראל. בכנס של מפלגת השלטון בארצו הוא איים כי טורקיה תשתלט על ירושלים ביום מן הימים. "כפי שראינו את חירותן של דמשק, חלב וקרבאך, כך בעזרת אללה נראה יום אחד גם את חירותה של ירושלים. כפי שהיה בעבר, המקומות האלו יהיו שוב שלנו. הם ישובו, בעזרת אללה, להיות תחת שלטוננו וסמכותנו. משום שבראשנו עומד מנהיג עולמי כמו ארדואן. יש לנו מנהיג בקנה מידה עולמי", אמר אז.