ישראל מחכה לשמות החטופים שישוחררו בפעימה החמישית של שלב א', שאמורה להתקיים מחר (יום שבת). גורם ישראלי אמר בצהריים כי אם תהיה הפרה וישראל לא תקבל את הרשימה, היא "תראה זאת בחומרה" - אך לא ציין אילו צעדים יינקטו.
בינתיים, עוד לפני פרסום השמות, הפעילו בישראל לחץ על המתווכות לקדם - לצד שחרורם של שלושה גברים חטופים - את החזרתם של שירי ביבס וילדיה אריאל וכפיר, שחמאס טוען שנהרגו מבלי להציג הוכחות לכך. האב, ירדן, שב לישראל בפעימה האחרונה לצד עופר קלדרון וקית' סיגל.
מסיבת העיתונאים של נתניהו וטראמפ
(צילום: רויטרס)

2 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו בקפיטול
ראש הממשלה בנימין נתניהו בקפיטול
הדרישות משלב ב' גבוהות, חמאס משמיע מסרים תקיפים. נתניהו
(צילום: REUTERS/Kent Nishimura)
יש לציין כי לפי ההסכם חמאס צריך להעביר את השמות ביום שלפני השחרור, ולא נקבעה שעה מסוימת שאליה הוא מחויב. ההבנה היא שהרשימה צריכה לעבור עד חצות, ובישראל די בטוחים שזו תגיע.
בדומה לפעמים קודמות, בחמאס טענו היום שישראל לא עומדת בהסכם בכל הנוגע לסיוע הומניטרי וכניסת המשאיות לרצועה. דובר חמאס עבד א-לטיף אל-קאנוע מסר הודעה, שבה טען כי "ישראל עדיין מתמהמהת ביישום הפרוטוקול ההומניטרי, במיוחד בכל הנוגע למחסה, אוהלים, ציוד לפינוי הריסות, דלק ודרישות שיקום". הבוקר, דווח בערוץ "אל-חדת'" הסעודי מפי מקורות כי "חמאס הודיע למתווכות שישראל לא עומדת בפרוטוקול ההומניטרי המוסכם, וקרא למתווכות, בעיקר למצרים וקטאר, להפעיל לחץ על ישראל כדי להבטיח את יישום ההסכם". מקור המקורב לחמאס אמר שיועברו השמות, ושארגון הטרור מחכה להתחייבות להכנסת הסיוע אחרת הרשימה תתעכב עוד.
בישראל אומרים מנגד כי חמאס שוב מחפש תירוצים, ומבהירים שהוכנסו כבר אלפי משאיות. ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר אחר הצהריים הצהרה משותפת עם יו"ר בית הנבחרים האמריקני מייק ג'ונסון לפני פגישתם - מבלי להתייחס לכך שארגון הטרור טרם העביר את השמות. השניים נפגשו במסגרת ביקור נתניהו בארה"ב, ולא ענו על שאלות. בהמשך, עומר דוסטרי, דוברו של ראש הממשלה, התייחס לסוגיה בציוץ בחשבונו ברשת X: "בהמשך לעיכוב בהעברת רשימת שמות החטופים על-ידי ארגון הטרור חמאס, ראש הממשלה נתניהו רואה בחומרה כל הפרה של ההסכם".
הצהרת ראש הממשלה ויו"ר בית הנבחרים
(צילום: c-span)

בתוך כך, משלחת ישראלית בדרגי עבודה צפויה לצאת בסוף השבוע לקטאר, אך נראה כי במוקד הדיונים יעמוד דווקא המשך יישום שלב א' בעסקת החטופים - ולא המשא ומתן על שלב ב', שמבחינת ראש הממשלה נתניהו החל ביום ה-16 כפי שסוכם, עם הגעתו לוושינגטון שם הוא עדיין שוהה. המשלחת אמורה לצאת אחרי הפעימה החמישית מחר, אך אם יהיה משבר כלשהו היא עשויה לצאת עוד לפני כן כדי לדון בו.
מנהלת השבויים והנעדרים עדכנה את משפחות החטופים שהמשלחת הישראלית תצא מחר לדוחא עם השלמת הפעימה. "מדינת ישראל מוסיפה לפעול ברציפות להשבתם של כל החטופים, החיים והחללים כאחד", נמסר למשפחות. "כפי שהבאנו לידיעתכם ערב נסיעת רה"מ לארה"ב וכמתוכנן, ביום ה-16 לעסקה התקיימה ב'בלייר האוס' פגישת רה"מ עם השליח הנשיאותי וויטקוף ובכך הותנע המשכו של המו"מ" כאמור, במנהלת ציינו כי לצד "פעילות המו"מ של השליח וויטקוף בין הצדדים ובמקביל לה - הנחה רה"מ על הוצאתה של משלחת לדוחא".
בישראל מדגישים כי מדובר במשלחת של דרגי עבודה, ולא במשלחת שבראשה יעמוד ראש המוסד דדי ברנע - שלא ברור אם ימשיך לעמוד בראש צוות המשא ומתן או יוחלף בשר רון דרמר. לצד זאת, גורמים שבקיאים במו"מ אמרו כי "יש הסכמה עם האמריקנים שחשוב מאוד לנהל משא ומתן רציני על שלב ב׳, ולהתקדם לשלב זה ככל שניתן".
גורמים אשר שוחחו עם נתניהו בעת ביקורו המדיני בוושינגטון, התרשמו שהוא מעוניין להאריך את השלב הראשון של העסקה ולשחרר חטופים נוספים תמורת שחרור אסירים. עם זאת, ראש הממשלה עומד על מספר תנאים בנוגע לשלב ב' של העסקה: פירוז של רצועת עזה; שחרור כל החטופים; הגליית מנהיגות חמאס; ואי-מעורבות של חמאס בשיקום הרצועה.
בצל הביקורת על כך שהוא נשאר בארה"ב במשך סוף השבוע בזמן פעימה נוספת של שחרור חטופים, עדכנה בצהריים לשכת רה"מ שנתניהו ימשיך היום בסבב הפגישות בוושינגטון עם גורמים אמריקנים, בין היתר עם מזכיר המסחר, יו"ר בית הנבחרים וכן עם סטודנטים יהודים. בלשכה ציינו כי ראש הממשלה "יעקוב אחר פעימת שחרור החטופים ממוצב השליטה של המשלחת בארצות הברית, ויקבל עדכונים רצופים מהחפ"ק על-ידי מתאם השבויים והנעדרים שהקדים את שובו ארצה".
חמאס, מצידו, מעביר בימים האחרונים מסרים תקיפים נגד תוכנית ההגירה מרצון של הנשיא דונלד טראמפ, שנתניהו אימץ. גורם ישראלי אף אמר כי "יש חשש שחמאס לא יבצע את העסקה" לאור ההצהרות הללו, שמסמנות עד כמה גדולים הפערים בין שני הצדדים לקראת המו"מ על שלב ב'.
2 צפייה בגלריה
ירדן ביבס בדרך לבית החולים שיבא
ירדן ביבס בדרך לבית החולים שיבא
ירדן ביבס עם אחותו עופרי במסוק, שבת
(צילום: דובר צה"ל)
ולאור אי הוודאות לגבי ההמשך, מטה משפחות החטויפם פרסם הודעה שבה קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו: "אל תפספס את ההזדמנות - הוצא את משלחת המו"מ לקטאר עם מנדט ברור להשלמת ההסכם והשבת כל החטופים הביתה".
לפי המטה, "היום ה-16 להסכם חלף, פגישת נתניהו וטראמפ התקיימה, ו-79 חטופים עדיין מוחזקים בגיהינום חמאס בעזה, ואין ערובה לשחרורם. העדויות החדשות על המתרחש בשבי הן מחרידות - לחטופים אין זמן, צריך להוציא אותם משם בדחיפות. עם שלם דורש לראות את החטופים חוזרים הביתה – את החיים בחיים לשיקום בחיק משפחותיהם, ואת החללים לקבורה ראויה".
במטה פנו לנתניהו ואמרו: "יש לך גיבוי מלא מנשיא ארה"ב ומהממשל האמריקני. עכשיו הזמן להבטיח שההסכם יושלם – עד האחרון שבהם. מאחורי המילים 'שלב ב'' יש פנים, משפחות ועם שלם. החמצת ההזדמנות להשבתם תהיה בכייה לדורות. אין לנו עתיד ואין לנו תקווה בלי השבתם".
עד כה הושבו לישראל 18 חטופים במסגרת העסקה, מהם חמישה אזרחי תאילנד. לכן, במסגרת השלב הראשון של העסקה, שאמור לכלול החזרת 33 ישראלים, אמורים לחזור עוד 20 אזרחים, בהם שלושת בני משפחת ביבס שגורלם לא ידוע – האם שירי והילדים אריאל וכפיר. מלבדם, צפויים להשתחרר 7 גברים בקטגוריית "מעל גיל 50", כולם בני 85-50: אוהד בן עמי, אליהו שרעבי, איציק אלגרט, שלמה מנצור, אוהד יהלומי, עודד ליפשיץ וצחי עידן.
בנוסף אליהם, צפויים להשתחרר עוד 10 חטופים המוגדרים חולים או פצועים: שגיא דקל חן, יאיר הורן, עומר ונקרט, אלכסנדר טרופנוב, אליה כהן, אור לוי, טל שהם ועומר שם טוב, וכן אברה מנגיסטו והישאם א-סייד שמוחזקים בשבי בעזה כבר כעשור. בנוסף, במסגרת רשימה נפרדת אמורים להיות מוחזרים שני אזרחים זרים, תאילנדי ונפאלי, שלפי שעה מצבם לא ידוע, וכן גופותיהם של שלושה עובדים זרים – שני תאילנדים ואחד מטנזניה.
פורסם לראשונה: 09:45, 07.02.25