כשבוע לאחר שפורסמו תחקירי צה"ל על מחדל 7 באוקטובר, שנגעו בין היתר בתפקוד כוחות צה"ל המועטים שהיו בגבול הרצועה ב-7 באוקטובר, החליט הרמטכ"ל החדש, רב-אלוף אייל זמיר, לבטל את כל ההדממות בצה"ל. בשיחה עם סגל הפיקוד הבכיר של צה"ל הכריז על המהלך הדרמטי: "אין הדממות יותר בצה"ל, הצבא יהיה דרוך כל השנה".
2 צפייה בגלריה
הרמטכ"ל, רא"ל אייל זמיר בסיור שטח ברצועת עזה
הרמטכ"ל, רא"ל אייל זמיר בסיור שטח ברצועת עזה
הרמטכ"ל זמיר מבטל את ההדממות בצה"ל: "הצבא יהיה דרוך כל השנה"
(צילום: דובר צה"ל )
זמיר הדגיש כי חיילי החובה ומשרתי הקבע יהיו זכאים לחופשות ו"רגילות", אבל לא יהיה זמן שבו הצבא נמצא בהדממה. הדממות הן נוהל צה"לי ותיק שבמסגרתו יוצאים לחופשה רבים מאנשי הקבע והסדיר, בעיקר במהלך חגי תשרי, חנוכה, פסח ובסוף חודש אוגוסט. מדובר בחופשות יחידתיות מרוכזות, שבמהלכן חלק מהבסיסים נשארים עם כוח אדם מוקטן ואגפים מסוימים נסגרים זמנית.
הרמטכ"ל הודיע על החלטתו אתמול בשיח מפקדים, ואמר כי מדובר בלקח מ-7 באוקטובר. מהתחקירים התברר כי חמאס, שהונה את צה"ל, ניצל את העובדה שבאוגדת עזה ובקרב יחידות המודיעין ובחיל האוויר היו בחופשה מרוכזת קבועה וידועה של סוכות. מהתחקיר עלה בין היתר כי אדריכל הטבח יחיא סינוואר אמר כי בחג ובימי שישי "הם לא משאירים הרבה אנשים".
הנושא הזה תוחקר בצבא כבעיה בזמינות הכוח במצבי חירום. כאשר יחידות רבות נמצאות בחופשה, קיים חשש שהמערכת לא תהיה מוכנה להתמודד עם מתקפת פתע.
יצוין כי אתמול הקפיץ זמיר את צה"ל ל"בוחן הרמטכ"ל", תרגיל פתע שנועד לבחינת מוכנות לאירוע חדירה לבסיסים. במקביל החלה ביקורת פתע של מבקר צה"ל בפיקוד הצפון. בנוגע להדממה, ניתוחים ראשוניים מצביעים על כשל בתהליכי עיבוד המידע וההתרעה באגף המודיעין, וחלק מהביקורת מצביע על כך שהעדר נציגים מסוימים בשל חופשות מרוכזות עשוי היה להשפיע על זרימת המידע בזמן אמת, ובנוסף השפיע על התיאום בין יחידות שונות.
לפי התחקירים, נקבע כי תקופות החופשות המרוכזות צריכות לעבור בחינה מחודשת, שכן הן עלולות להשפיע על זמינות המידע והתיאום בשעת משבר, וזמיר קבע כעת כי מעתה הן יבוטלו, אבל ימי החופשה לא יבוטלו. למרות ההחלטה, בכירים בצה"ל אומרים שהאירועים של 7 באוקטובר לא נגרמו אך ורק מהיעדר כוח זמני בשל חופשות – אלא שמדובר בשילוב של גורמים, בהם כשלי מודיעין, תקלות תפעוליות ותכנון אסטרטגי של האויב. כל אלה יחד הובילו לטבח.
2 צפייה בגלריה
חיילים
חיילים
הכוננויות בצה"ל לא היו מתאימות למעבר משגרה לחירום
(צילום: shutterstock)
בכירים בפיקוד הדרום אמרו כי באוגדת עזה התנהלו בשגרה של חופשת חג כמו בסוף שבוע רגיל, מאחר שמדובר באוגדת בט"ש - והפנו את האצבע המאשימה לדרג המטכ"לי שקבע את סדרי הכוחות. הפסקת ההדממה חשובה למפקדות וליחידות כמו המודיעין, חיל האוויר ואגף המבצעים. יצוין כי בעקבות המלחמה הוחלט להעלות את היקף סדרי הכוחות בגבולות עזה, לבנון, סוריה ויהודה ושומרון באופן קבוע בכל ימי החופשה.
לדברי בכיר במטכ"ל, הייתה בעיה בכוננויות של צה"ל, שלא היו מתאימות למעבר משגרה לחירום - ממסוקי קרב, כלי טיס בלתי מאוישים ומטוסי קרב, וכמובן גם בקרב כוחות היבשה - טנקים שהיו חסרים. מאז "צוק איתן" לא הייתה סוללת תותחנים באוגדת עזה.
במהלך מתקפת 7 באוקטובר, בוקר שמחת תורה, היו בצה"ל חופשות הדממה, ורבים ביחידות הלוחמות היו בחופשה. מהתחקירים עולה כי לא רק רמת המוכנות והכוננות היו נמוכות, אלא גם מספר החיילים שנותרו בפועל בבסיסים היה נמוך, ולא נתן מענה למתקפה כה עוצמתית וכמותית של חמאס.
כחלק מהמודיעין שנאסף מרצועת עזה במהלך המלחמה נחשפה חוברת פקודת המתקפה של חמאס על בסיס נחל עוז. לפי בכירים בצה"ל, היא לא מביישת תיק מבצע של יחידת עילית בצבא, ופורטו בה כל החולשות והמאפיינים של הבסיס, שאחת מהן היא צמצום כמחצית מהכוח הלוחם בסופי שבוע כדי שחיילים ייהנו מחופשה בבית.
כפי שפורסם ב-ynet, אחד המחדלים השערורייתיים שהתחקירים חשפו הוא ההחלטה מלפני כחמש שנים במטכ"ל לצמצם בסופי שבוע בכמחצית את מספר הלוחמים בגזרות הבט"ש. המהלך נועד בעיקר להגביר את המוטיבציה לגיוס לקרבי. להחלטה ההיא, שהוגדרה בפיקוד הדרום לאחרונה כ"שגיאה", היה מחיר דמים כבד ב-7 באוקטובר, בעיקר במוצבים שבהם היו כוחות דלילים - כמו בסיס נחל עוז, שבקרב עליו שילמו בחייהם 53 חיילים וחיילות.