הודעת חמאס כי ידחה את שחרור החטופים "עד להודעה חדשה", על רקע הפרות של ההסכם מצד ישראל, מאיימת על הפסקת האש ועל שחרורם של 17 החטופים שנותרו בשלב א'. בארגון הטרור דרשו כי ישראל "תפצה" על אירועי השבועות האחרונים, והבהירו כי הדחייה תהיה בתוקף עד שהיא תתחייב מחדש להסכם. מה טענו בחמאס, ואיך הגיבו בישראל? ynet עושה סדר.
דובר הזרוע הצבאית של חמאס אבו עוביידה פירט את ההפרות מאז נכנס לתוקף ההסכם: "עיכוב חזרתם של העקורים לצפון רצועת עזה, ירי והפגזות באזורים שונים ברצועה, ואי-הבאת ציוד סיוע על כל צורותיו כפי שהוסכם, תוך שההתנגדות מימשה את כל התחייבויותיה". גורמים ישראלים דחו את טענות חמאס, והדגישו: "הן נבדקו, אין מאחוריהן כלום".
העיכוב בחזרת עקורים לצפון הרצועה
בחמאס טענו כי ישראל הפרה את הפסקת האש בכך שמנעה את חזרתם של תושבי צפון הרצועה לבתיהם ביום השביעי להסכם, לפיו צה"ל נדרש לסגת מכביש החוף א-רשיד מזרחה לדרך סלאח א-דין, ולפרק את המתקנים הצבאיים באזור. בפועל הכוחות נסוגו רק יומיים לאחר מכן.
בישראל, נזכיר, עיכבו את הנסיגה מנצרים כתגובה להפרת ההסכם על ידי כחמאס, ששחרר בפעימה השנייה את ארבע התצפיתניות קרינה ארייב, לירי אלבג, דניאלה גלבוע ונעמה לוי - ולא את האזרחית ארבל יהוד. המוני עזתים נתקעו סמוך לציר, שנותר סגור למעבר. רבים מהם אף תועדו "מחפשים" את ארבל, וקראו לארגוני הטרור לשחררה.
המונים בנצרים ממבט הרחפן
לאחר פתרון המשבר - שאיים כבר אז על המשך העסקה - תועדו העזתים חוצים את הציר וחוזרים לבתיהם בצפון עזה. חמאס פרסם אז הצהרה לפיה "החזרת העקורים היא ניצחון לעמנו והכרזה על כישלון ותבוסתו של הכיבוש ותוכניות העקירה שלו. מראות ההמונים האדירים של עמנו השבים לאזורים שמהם נאלצו לברוח, למרות בתיהם ההרוסים, מאשרים את גדולתו של עמנו ואת יציבותו בארצו למרות עומק הכאב והטרגדיה".
ירי והפגזות צה"ל ברצועה
טענה נוספת שעלתה בהודעת חמאס התייחסה לפעילות צה"ל שנמשכת לדבריהם בכל רחבי עזה. על פי הסכם הפסקת האש, שני הצדדים נדרשו ל"הפסקה זמנית של פעולות צבאיות", וצה"ל אף נדרש לסגת מזרחה מ"האזורים המאוכלסים לאורך הגבולות בכל אזורי הרצועה".
בחמאס כאמור טענו כי צה"ל הפר את ההסכם כשהמשיך לפעול, ולעיתים אף ביצע ירי לעבר אזרחים או חמושים. מנגד, בצה"ל התייחסו לאותן "הפרות", שבוצעו לטענתו בהתאם להסכם. באחד המקרים, למשל, נמסר כי הכוחות ביצעו "ירי להרחקת מספר חשודים שהתקרבו לכוחות הפועלים במרחבים שונים ברצועת עזה והיוו עליהם איום". במקרה אחר נכתב: "לוחמי צה"ל זיהו חשוד שנע בקרבתם וירו להרחקתו. צה"ל נחוש לקיים את תנאי ההסכם במלואם לשם השבת החטופים, ערוך לכל תרחיש ויוסיף לנקוט בפעולות הנדרשות להסרת איום מיידי לחיילי צה"ל".
בנוסף, נזכיר, צה"ל אמור להחזיק לפי הסכם הפסקת האש בפרימטר - אזור חיץ - בן 700 מטר, שהכניסה אליו אסורה על תושבי הרצועה. חלק מטענות ארגון הטרור על הפרות צה"ל נוגעות דווקא לפעילותו באזור החיץ, בעקבות הפרות של עזתים בסמוך לגדר הגבול - אליה נאסר עליהם להתקרב.
אי-הבאת סיוע הומניטרי: קרוואנים, תרופות ומזון
בארגון הטרור טענו שוב ושוב כי ישראל הפרה את הסעיף ההומניטרי בהסכם, עוד לפני המשברים השונים מאז כניסתה של הפסקת האש לתוקף. תחילה הם טענו כי לא נכנסו מספיק משאיות עם מזון, אוהלים ותרופות, ואחר כך ציינו כי הקראוונים עליהם הוסכם לא סופקו כלל.
על פי רשת התקשורת הפלסטינית "קודס", המזוהה עם חמאס, רק 8,500 משאיות סיוע נכנסו לרצועה מאז החתימה על ההסכם - במקום 12 אלף. כלומר, לטענתם, ההפרה מתבטאת בחוסר של 3,500 משאיות. ברשת התקשורת של ארגון הטרור ציינו בנוסף כי נרשם חוסר של 35 משאיות דלק ביום ומחסור של 180 אלף אוהלים בכלל, בניגוד למה שסוכם.
טראמם על החטופים: "אם לא ישוחררו עד שבת - יש לבטל את הפסקת האש"
במתפ"ש (מתאם פעולות הממשלה לשטחים) לא מכירים בטענות חמאס, ואתמול אף הדגישו כי כל המשאיות עליהן סוכם עברו לרצועה: "היום לא היו עיכובים. יותר מ-600 משאיות עברו דרך מעבר כרם שלום, מעבר ארז ומעבר 147 ליד כיסופים", נמסר. באשר לקראוונים, שאכן עדיין לא סופקו בשלב זה, בישראל הסבירו כי מדובר באחריות המתווכות. ישראל הסכימה אומנם להכניס אותם לרצועה, אך הבהירה: "אין קראוונים שממתינים לאישורנו בכרם שלום, בניצנה או במצרים. יש אפס קראוונים במעברים. בינתיים מחכים שהמתווכות ישלחו אותם, לא מדובר בהפרה ישראלית".
פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי מציין כי בהנהגת חמאס לא מוטרדים מההכרזות הלוחמניות והמאיימות שהשמיע הלילה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בעניין החטופים, שכן הן צפויות להשפיע בעיקר על המתווכות - מצרים וקטאר - ועל ירדן. אם טראמפ יבחר לממש את איומיו, וייתן "לגיהינום לפרוץ", כלשונו, המתווכות יהיו אלו שיפסידו בסופו של דבר. בחמאס מושפעים פחות מדבריו, ויודעים שארה"ב לא תשלח לרצועה חיילים אמריקנים - וגם לא תפסיק את זרם הסיוע.
עם זאת, מקצת הסיוע ההומניטרי דווקא כן עלול להיפגע, מכיוון שרובו ממומן על ידי מדינות ערב. הנהגת חמאס חו"ל תלויה במתווכות וקשובה להן, והיא עשויה להתגמש בעקבות האולטימטום של טראמפ, אם ישראל כמה הקלות בעניין הסיוע, ואולי תשפיע בכך על מוחמד סינוואר לחזור לפעימות שחרור החטופים כסדרן.