תיעוד מיוחד ובלעדי מקרב המנהרות הראשון בהיסטוריה של צה"ל: מבצע "מעגל סגור" להשמדת בסיס הטרור התת-קרקעי הענק של חיזבאללה לפני כחודשיים בכפר רב אל-תלאתין שבדרום לבנון, נחשף בשבוע שעבר במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" ובאתר +ynet. צפו בתיעוד יוצא דופן מבטן האדמה.
לכתבה המלאה ב-+ynet - לחצו כאן
תיעוד נדיר: קרב המנהרות הראשון – לוחמי יהל"ם נגד מחבלי רדואן ב"מפלצת שבהר"
(צילום: דובר צה"ל )

לוחמי פלגת מדרון-מושלג של יחידת יהל"ם ניהלו לחימה במשך 36 שעות עם חוליית רדואן ששמרה על הנכס האסטרטגי של חיזבאללה, שיועד לשמש כמוקד הפלישה הגדול לגליל העליון, ולכיבוש קרית שמונה, משגב עם ומנרה.
במתחם הענק שנחפר במשך יותר מעשור, מתחת לאף של צה"ל ובמרחק של כשני קילומטרים בלבד מהגבול עם ישראל, הוכנו מגורים כמו בבסיסי צה"ל ליותר מ-200 מחבלי הכוח המובחר של חיזבאללה, לצד חדרי אוכל, חמ"לי תקשורת ממוחשבים, מבטחים ומחסני מזון, מים וגנרטורים לשהייה ממוגנת ונסתרת של חודשים ובעיקר בונקרים שהכילו אלפי אמצעי לחימה מתקדמים – תחמושת בהיקף גדודי, טילי RPG ונ"ט ארוך טווח, מטענים בגדלים שונים ומאות רובי קלאצ' מקוצרים ומשומנים, מדים טקטיים, קסדות, שכפ"צים, מכשירי קשר ועוד.
5 צפייה בגלריה
yk14204016
yk14204016
תיעוד הלחימה במנהרה
(צילום: זיו קורן)
5 צפייה בגלריה
yk14204040
yk14204040
(צילום: זיו קורן)
לוחמי גדוד 890 של הצנחנים היו הראשונים שחשפו את הבסיס הענק שהסתתר מאחורי דלת מסתור בצלע הר שאינה בקו ראייה ישיר לישראל. "זו הייתה דלת חומה וממוגנת, בתוך חדר גראז' של יחידת דיור כזו הצמודה לבית קרקע, שבתוכו מצאנו מטענים מתקדמים ומוכנים להפעלה מתוצרת איראנית. הדלת נראתה לי חשודה, אז פתחתי את הטלפון המבצעי שלי, וראיתי שהיא בדיוק כמו דלתות אחרות בדרום לבנון שחבריי מצאו ומאחוריהן היו מנהרות טרור שנחצבו בהר. באותו רגע קלטתי שמצאנו את מה שאנחנו מחפשים", תיאר מפקד הפלגה רב-סרן א'.
אבל לקצין בן ה-28 חיכתה מעבר לדלת הפתעה קטלנית שמעולם לא הייתה לאף לוחם יהל"ם: מחבלים חמושים שנשבעו ונערכו היטב להגן על ה"מפלצת שבהר". לדברי רס"ן א', "פרצנו את הדלת, ואז לפני מנהרת מסדרון צרה ומוארת חלקית, שהובילה לדלת נוספת. התקדמנו לאט, ואז אני מרים את הראש ורואה עינית של מצלמת אבטחה מופעלת לכיווני, ומאחוריה חוטים שמחוברים למטען חבלה גדול, במשקל של 35 קילוגרמים".
5 צפייה בגלריה
yk14204045
yk14204045
אמצעי הלחימה הרבים שנתפסו במתחם
(צילום: זיו קורן)
5 צפייה בגלריה
yk14205540
yk14205540
דלת בקצה המנהרה
א' ידע שזה כנראה המראה האחרון בחייו, שכן מחבל חיזבאללה שצופה בו דרך חמ"ל אחורי יכול להפעיל כעת את המטען רב-העוצמה בתוך המנהרה. לקצין בן ה-28 מהיחידה המובחרת של צה"ל היו שתי אפשרויות: לצרוח לחבריו שנצמדו אליו לברוח בריצת אמוק בחזרה לפתח המנהרה או לירות כדור לעבר המצלמה שמולו, בתקווה שהמחבל שמול המוניטור לא שם לב אליהם עדיין.
"קיבלתי החלטה בשנייה לירות לעבר המצלמה, וזה היה הרגע הכי מסוכן בעיני במבצע", תיאר מפקד הפלגה. הוא ולוחמיו פרצו לאחר מכן את הדלת, שמעו כבר קולות ירי וצעקות עמומים בערבית מהקומפלקס הפנימי שמעבר לפתח בקצה המנהרה, ואז הוא קיבל החלטה נוספת, חשובה לא פחות. "הצצתי מעט פנימה בתקווה לראות ארון חשמל, שאכן היה שם. התקרבתי מעט עם חיפוי ויריתי לעברו כדי שכל האורות במתחם האטום והגדול יכבו, ואז היתרון יעבור מהמחבלים אלינו".
5 צפייה בגלריה
פיצוץ המנהרה
פיצוץ המנהרה
פיצוץ המנהרה
(צילום: AFP)
וכך, במשך יותר מיממה, נוהל קרב עיקש שבסיומו הצליחו המחבלים להימלט פצועים ומדממים דרך פירי מילוט נחבאים שיצאו מערבית מהכפר, בניגוד לכיוון הפעולה הצה"לי. לפי מודיעין שהגיע בהמשך לצבא, לפחות שניים מהם מתו מפצעיהם. אף חייל מהכוח לא נפצע, גם לא מכוח המשא ומתן המיוחד שהוקפץ למקום וניסה לשכנע את המחבלים להסגיר עצמם.
אלא שאז, לאחר טיהור הבסיס הענק שבבטן האדמה, הגיע האתגר המסוכן והגדול ביותר – מלכוד והשמדת ה"מפלצת שבהר", במבצע שהפך להיות הפיצוץ ההנדסי הגדול ביותר בתולדות צה"ל, עם יותר מ-400 טונות של חומר נפץ. הפיצוץ היה כל כך גדול, שבבוקר שבת 26 באוקטובר הוא גרם להתרעה על רעידת אדמה בצפון הארץ.
פורסם לראשונה: 18:00, 10.01.25