דרוזים המתגוררים באזור סווידא שבדרום סוריה סובלים מאז פרוץ המלחמה באיראן מפגיעת שברי טילים שנורים לישראל ומיורטים מעל ראשיהם. היום (שלישי) הועברה לצה"ל פנייה מיוחדת לאפשר להם לקבל התרעות באמצעות אפליקציית פיקוד העורף, שכבר קיימת ומונגשת בשפה הערבית.
את הפנייה ביצע "מטה ההסברה הדרוזי", ארגון של צעירים ישראלים שהוקם אחרי הטבח באנשי העדה בסוריה אחרי הפלת משטר אסד. מטרתם המקורית הייתה להביא לקדמת הבמה בארץ ובעולם את האסון שחוו בני העדה מעבר לגבול.
בפנייה לפיקוד העורף הסביר המטה שתושבי סווידא עומדים בימים אלה חסרי אונים, ללא אמצעי התרעה מוקדמת שיכול להעניק להם שניות קריטיות לתפוס מחסה. "מתוך ההיכרות שלנו כאזרחי ישראל עם מערכות ההגנה, הבנו שהפתרון ההגיוני, הישים והמהיר ביותר כבר קיים – אפליקציית פיקוד העורף", נכתב בפנייה.
אחת מיוזמות הפנייה היא אליסאר ביבאר, שגרירה בתוכנית LEAD (המסלול לפיתוח מנהיגות בישראל). לדבריה, מערכות הגילוי של צה"ל ממילא מזהות את מסלול האיומים העוברים מעל האזור, והאפליקציה כבר מותאמת לדוברי ערבית.
"להבנתנו מדובר בפתרון פשוט שלא דורש פיתוח טכנולוגי חדש או משאבים מיוחדים, אלא בעיקר רצון טוב", היא אומרת. "זו לא יוזמה עם אופי ביטחוני או פוליטי אלא מעשה הומניטרי שתכליתו מניעת אסון והצלת חיי אדם חפים מפשע. החובה המוסרית והאנושית שלנו, יחד עם קשר הדם העמוק לאחינו, לא מאפשרים לנו לעמוד מנגד לנוכח סכנת החיים המרחפת מעליהם".
1 צפייה בגלריה
טילים ששוגרו מאיראן שעוברים בשמי סווידא סוריה
טילים ששוגרו מאיראן שעוברים בשמי סווידא סוריה
יירוטים כפי שתועדו מסווידא שבסוריה
בהא אבו חאמד, תושב סווידא ששוחח עם ynet, סיפר: "במהלך היום אנחנו בדרך כלל לא רואים את הטילים מעלינו. אנחנו כן רואים מטוסים בדרך לאיראן או בדרך חזרה לישראל. ואפשר לראות את פסי העשן שהם משאירים בשמיים. אבל בלילות המראות האלה מיוחדים. כשהשמיים נקיים, הטילים או היירוטים נראים כמו 'כוכבים נופלים'. בהתחלה אנשים עלו לגגות כדי לראות מה קורה. היו כאלה שניסו לירות לעבר הטילים עם קלצ'ניקוב. אבל ברור שזה לא באמת עוזר".
איך אתם מתעדכנים אם משוגרים טילים לישראל? "דרך הרשתות החברתיות או מחברים בישראל. אחרי זמן קצר מתחילים לעבור טילים מעלינו. הפחד כאן גדול. אחרי המלחמות שהיו באזור, הרבה אנשים סובלים מטראומה. כל פיצוץ או דבר מוזר בשמיים גורם לבהלה".
גם אריג' נעים, תושבת סווידא, מתארת תחושת חרדה מאז תחילת המלחמה בין איראן לישראל: "מספר הטילים שעובר מעל הראש מכניס אנשים לפחד. אבל יש לנו אמון גדול שישראל תגן עלינו. אני מקווה שהמלחמה הזאת תהיה כמו ענן שחולף ושהניצחון יהיה שלכם".
במטה ההסברה הדרוזי אומרים כי הם מקווים לקיים שיחה עם גורמי המקצוע בפיקוד העורף כדי לבחון כיצד ניתן לקדם את היוזמה. "אם ניתן להשתמש במערכת שכבר קיימת כדי להציל חיים מעבר לגבול, זו חובה מוסרית לעשות זאת", אמרו.