בצה"ל הציגו הבוקר (חמישי) לתושבי ניר עוז את תחקיר 7 באוקטובר של הקיבוץ שבו היה המחדל הגדול ביותר, ושהפך לסמל ההפקרה: 1 מכל 4 תושבים נחטף או נרצח, ועד השעה אחת בצהריים לא הגיעו כוחות ולא התקיימה בו לחימה. להצגת התחקיר, שנערכה בכרמי גת, הגיעו הרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי ומפקד פיקוד דרום היוצא ירון פינקלמן.
האזינו להלוי: "לא הגענו"
(צילום: רוני גרין שאולוב)
הרמטכ"ל לשעבר הלוי, שדיבר בפני התושבים, אמר: "אנחנו מצדיעים לכם. כיתת הכוננות זה גוף שאמור לפתור בעיה קטנה בזמן קצר עד שצה"ל יגיע מהר - ואנחנו לא הגענו". לדבריו, "אמרנו הרבה פעמים שניר עוז זה לא דומה. עמדתי ואמרתי את זה בתדרוכים לתקשורת, דיברתי על ניר עוז בנאומים, באירועים מסוימים. דיברתי על ניר עוז מול הקבינט ומול הנהגת המדינה בכל מיני מקומות, להסביר מה קרה לנו שם, כמה זה קשה, כמה זה שונה. נלך לראות איך אנחנו מדגישים את זה".
"אני אומר לכם, אני חושב שהמדינה צריכה בסדר עדיפות להשקיע הרבה מאוד משאבים כדי שיהיה אפשר לחזק את האנשים, ואחר כך לחזק את המקומות", הוסיף, "ואני אומר לכם: אני אחד מאנשיכם. שמעתי את האמירה הכי קשה על 7 באוקטובר, אני חוזר עליה הרבה פעמים, אני אומר אותה בכל שיחה עם מפקדים - כדי שכולם בצה"ל יזכרו: החייל הראשון הגיע לניר עוז אחרי שהמחבל האחרון עזב. זו אמירה נוראה ואיומה ואנחנו אומרים אותה כדי שכל אחד בצה"ל יהיה צרוב עם התובנה הזו".
בהצגת התחקיר השתתף גם אלוף במיל' ערן ניב שהוביל את התחקור. התושבים, שהתאספו בחדר האוכל של המתחם שאליו פונו, התבקשו להפקיד את הטלפונים בכניסה מחשש להדלפות, ואל מחוץ לחדר האוכל הגיעו מטפלות כדי להעניק סיוע נפשי למי שצריך.
עם הנוכחים נמנו שורדי ושורדות שבי מהקיבוץ - בהם גדי מוזס, עדינה משה, נילי מרגלית, תמי מצגר, עדה שגיא ומרגלית מוזס. אלוף במיל' ניב פתח את הצגת התחקיר בבקשת סליחה.
"הרכינו ראש, לא חידשו לנו הרבה"
לאחר שהסתיים השלב הראשון של התחקיר, תושבת ניר עוז סיפרה ל-ynet כי "התחקיר לא חידש לנו הרבה. הייתה פתיחות מלאה מצידם, והם מבקשים סליחה לאורך כל הדרך. הם אמרו 'נכשלנו, נכשלנו, נכשלנו', והמילה הזאת חזרה על עצמה 13 פעמים". היא הוסיפה: "יש גם כעס מצד התושבים ושאלות קשות כלפי הנציגים. אני בתחושה קשה, אבל הם עונים לנו על כל השאלות. הם מספרים לנו את כל המידע שברשותם, אבל הם יודעים לספק מידע רק על עצמם - אנחנו צריכים ועדת חקירה ממלכתית".
דניאל ליפשיץ, נכדו של עודד ליפשיץ ז"ל שנרצח בשבי והושב בעסקה, אמר טרם הצגת התחקיר: "השאלה המרכזית היא למה לא הגיעו לניר עוז, ואיפה הטעות התחילה. אני באופן אישי רוצה לקבל תשובות אמיתיות ולא מריחות וסיפורים. אנחנו רוצים באמת לקבל שמות של האחראים למחדל הנוראי הזה. אני רוצה לראות לקיחת אחריות כוללת.
"חשוב לנו לסיים את התחקיר ולהמשיך את הלחץ להחזרת החטופים. פשוט רוצים להבין מה קרה שם, איך הגיוני שכיתת הכוננות נלחמה שעות נגד מאות מחבלים, כשלפני הכינו אותם למקסימום לחימה של רבע שעה מול עשרות מחבלים - יש פה פער גדול, שנצטרך לקבל עליו תשובות רציניות".
יעל אדר, אימו של תמיר אדר שנלחם כחלק מכיתת הכוננות, נרצח ונחטף מהקיבוץ, אמר ל-ynet כי היא רוצה לדעת שהרמטכ"ל לשעבר הלוי מחויב לשחרור בנה. "אחרי שהם מתפטרים הם צריכים להיות מחויבים כאזרחים. הילדים שלי לא נפרדו וצריך להביא אותו להיפרד מהם זאת החובה ממשלת ישראל וכל מי שהיה בתפקיד ב-7 באוקטובר".
היא סיפרה כי אמרה להלוי בתום הצגת התחקיר, שנערכה כשש שעות וחצי: "אם לא משיבים את הבן שלי הכול היה לשווא". לדבריה, "הוא ענה שהלחימה שלו לא הייתה לשווא כי בזכות כיתת כוננות יש אנשים חיים היום. נתתי לו באופן אישי מגנט של תמיר שישים על האוטו. אמרתי לו שגם בתור אזרח הוא מחויב להשיב אותו. הוא קיבל את המגנט ואמר שהוא מחויב לכך. אני מוצפת, זאת טלטלה רגשית".
אימו של תמיר אדר ל-ynet: "גם בתור אזרח הוא מחויב להשיבו"
(צילום: תומר שונם הלוי)
יזהר ליפשיץ, בנו של עודד ליפשיץ, ועירית להב, תושבת הקיבוץ, מסרו הצהרה לאחר הצגת הדברים: "הצבא בא, הרכין ראש ומסר תחקיר שאני לא יודע אם הוא מלא אבל הוא בהחלט תחקיר. ניר עוז זה המקום שנפגע הכי הרבה מאי-הגעתו של הצבא. היה מרתק לשמוע אותם אבל קשה לנו לקבוע אם זה תחקיר מלא או לא מלא".
להב סיפרה כי "הלוי אמר סליחה מעומק הלב, הרגשנו שזה מעומק הלב ושהוא לוקח אחריות - וזה ראוי להערכה. אחרי הפשלה והטבח המטורף הוא לקח אחריות, מה שלא שמענו מהממשלה. הרגשנו שהם מראים לנו את כל מה שהם יודעים. לפחות היה מישהו שנעמד מולנו, והיו שאלות והאשמות קשות. עדיין יש 14 חטופים רק מניר עוז, שאלנו 'למה הם לא פה עדיין'. הרצי אמר שהמטרה מספר אחת של הצבא היא להחזיר את החטופים והמטרה השנייה היא למוטט את חמאס".
"הרצי אמר שללא לחץ צבאי לא היו מחזירים את החטופים, לא כולנו מסכימים לגבי זה", הוסיף ליפשיץ. "זה קשה לשמוע תחקיר נוקב מהצבא כשאנחנו לא שומעים שום דבר מהדרג המדיני. אנחנו מאחלים לרמטכ"ל החדש שיבנה חזק את הכוח אבל שנצליח להחזיר את החטופים לפני שנחדש את הלחימה".
בצל הסערה שעורר אלוף יניב עשור, שנכנס אתמול לתפקיד מפקד פיקוד הדרום, ואמר כי המשימה הראשונה היא השמדת חמאס "עד תום", והשנייה היא השבת החטופים, שיתפו התושבים כי הלוי אמר להם ש"מבחינה מוסרית יש קדימות בהשבת החטופים". "הרצי אמר - 'אנחנו אחראיים לזה שהם שם ואחראיים לזה שיחזרו, החיים והחללים. מבחינה פרקטית אחרי שנחזיר אותם יהיה לנו הרבה פשוט מבצעית להילחם בחמאס'".
4 צפייה בגלריה


יזהר ליפשיץ ועירית להב. "קשה לשמוע תחקיר מהצבא, כשלא שומעים כלום מהדרג המדיני"
(צילום: רוני גרין שאולוב )
נתן בהט, ממייסדי הקיבוץ, שיתף: ״היה לי חשוב שהם לא יתביישו, הם עמדו ודיברו בכנות וביקשו סליחה. הודו שזאת הייתה טעות של כולם, קונספציה. הם חזרו על המילה כישלון״.
קיבוץ ניר עוז, שהופקר כאמור לחלוטין במתקפת הפתע של חמאס, היה במוקד הפלישה ליישובי עוטף עזה. מאות מחבלים הסתערו על הקיבוץ וכבשו אותו למשך שעות. כשכוחות צה"ל הגיעו בפעם הראשונה לניר עוז, כבר לא נותר את מי להציל. המחבלים והבוזזים נטשו את הקיבוץ אחרי שעשו כרצונם, ולא התנהלה כלל לחימה בין צה"ל למחבלים, כפי שקרה ביישובים אחרים.
התוצאות של הטבח בניר עוז טרגיות ובלתי נתפסות: 57 נרצחו, מתוכם שבעה לפחות שנחטפו מביתם בחיים ונרצחו בשבי. 76 נחטפו, ובשבי עדיין נמצאים חמישה חטופים חיים מניר עוז: איתן הורן, מתן צנגאוקר, דוד ואריאל קוניו והאזרח התאילנדי נטפונג פינטה - וכן תשעה חטופים חללים מהקיבוץ: ג'ודי חגי-וינשטיין, אריה זלמנוביץ', אליהו מרגלית, גדי חגי, יאיר יעקב, רונן אנגל, אביב אצילי, תמיר אדר ועמירם קופר.
פורסם לראשונה: 11:47, 13.03.25