יוסרי נאסר (דלעונה), צעיר בשנות ה-20 לחייו, נרצח אמש (שלישי) ביריות בעיר טירה שבמשולש. לפנות בוקר, גבר בשנות ה-30 לחייו נורה למוות בכפר קרע. המשטרה פתחה בחקירה בחשד לרצח בשני המקרים.
נאסר נורה בכיכר מרכזית בעיר, ורכבים בסביבה נפגעו מהירי. עדי ראייה סיפרו כי "הרצח בוצע לעיני עשרות תושבים, בהם ילדים. ראינו חמוש רודף אחרי הקורבן ויורה לעברו. הוא ניסה להיכנס לתוך בתי עסק ולא הצליח, עד שנרצח באמצע הכביש. כמעט רצחו אותנו גם". חובשים ופרמדיקים של מד"א פינו את נאסר לבית החולים מאיר בכפר סבא, כשהוא סובל מפציעות חודרות וחבלות קהות בחזה ובבטן - אבל הצוותים הרפואיים נאלצו לקבוע את מותו.
תיעוד: רגעי הירי - והבריחה של הרוצח
מהמשטרה נמסר כי מסתמן שהרקע לרצח בטירה הוא סכסוך בין גורמי פשיעה בעיר. בתום הערכת מצב בזירה, הטיל מפקד המחוז את החקירה על היחידה המרכזית במחוז מרכז. המשטרה פתחה כאמור גם בחקירה לגבי הרצח בכפר קרע, ושוטרי תחנת עירון מבצעים מחסומים וסריקות לאיתור חשודים. מדובר בסכסוך שבו נרצחו קרוב ל-22 בני אדם בשנים האחרונות.
בצל גל האלימות חסר התקדים שמכה בחברה הערבית, שכבר מונה 108 נרצחים מתחילת השנה ותשעה החודש, שלושה ראשי ערים סיפרו אתמול בריאיון לאולפן ynet על המצב הקשה, ציינו את הזנחת הסוגיה מצד הממשלה - ותקפו בחריפות את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
בריאיון לאולפן ynet, ראש העיר כפר קאסם תיאר תחושות של "חוסר אונים, קרוב לייאוש. החברה הערבית היא חלק מהמדינה, וכרגע היא מוזנחת ומופקרת בצורה ממש ברורה". ראש העיר אום אל פחם הוסיף: "עם כל הכבוד, בן גביר עושה רק רע. עבריין מורשע - והוא השר לביטחון לאומי. המשטרה הייתה פעם עצמאית, עכשיו היא גרורה של בן גביר".
הריאיון המלא עם ראשי הרשויות
(צילום: מיקי שמידט)
ראש העיר רהט, טלאל אל-קרינאווי, אמר כי "התחושות קשות מאוד, ההרגשה היא שאנחנו מופקרים. יום-יום נהרגים ונפצעים אנשים, גם אלמנות ויתומים. המצב הפך כבר לקטסטרופה לא נורמלית בכל היישובים. בכל בוקר אנחנו פותחים חדשות ושומעים על עוד הרוג ועל עוד פצוע".
הוא ציין כי במקומות מסוימים "ארגוני פשיעה משתוללים", בעוד שבמקרים אחרים "זה עניין של סכסוכים וקטטות של חמולות", והוסיף: "אנחנו עושים את המקסימום בין ביטחון קהילתי, מעורבות הציבור, אנשי סולחות, אנשי גישור, אנשי דת, מחנכים, בתי ספר. הוצאנו תלמידים בשרשרת לאורך כל הכבישים נגד אלימות, אבל איפה המשטרה? אני לא יודע אם זה מעניין בכלל את השר הממונה".
ראש העיר אום אל פחם, ד"ר סמיר מחאמיד, הדגיש כי רק שלשום נרצחה אישה בעירו. "זו מגפה. אנחנו מתעוררים כל בוקר עם חשש לביטחון האישי שלנו. אם אני כראש רשות מרגיש חוסר שוויון, תארו לכם מה התושב בקצה מרגיש", אמר. "מדובר בכישלון של ממשלת ישראל. בשבוע שעבר הייתה פגישה של הוועדה למיגור האלימות בראשות ראש הממשלה, והשר בן גביר החליט שהוא לא יגיע בגלל ההשתתפות של נציג ועד ראשי הרשויות מאזן גנאים - זה מחלחל אליי כראש רשות ומחלחל לתושב בקצה שהממשלה ממדרת אותנו ולא רוצה אותנו".
מחאמיד האשים גם את התקשורת בהתעלמות מהמצב: "אם אישה הייתה נרצחת חס וחלילה בהרצליה, כל המערכת הייתה קמה ולא שותקת. היא הייתה כולה מתגייסת".
ראש העיר כפר קאסם, הייתם טאהא, תיאר גם הוא תחושות של "חוסר אונים, קרוב לייאוש. אין תוכנית מסודרת לפתרון יסודי של האלימות בחברה הערבית". טאהא הדגיש כי "החברה הערבית היא חלק מהמדינה, וכרגע היא מוזנחת ומופקרת בצורה ממש ברורה".
ראש העיר לוד דיבר בזמנו על תפיסה שהמדינה פועלת ל"דילול אוכלוסייה", שלא אכפת לה שימותו ערבים. אתה שותף לתחושה הזו?
"כרגע נראה שזה נכון, שלא אכפת להם מהאלימות במגזר, מהתמונה הקשה שאנחנו רואים וחווים כל יום ויום. אני יכול לומר שהמפכ"ל אמר שיש לו תוכנית (לטיפול בפשיעה), אבל מתי היא תצא לפועל? מחר? בעוד שנתיים? אני לא יודע".
כאמור, השר בן גביר, שהטיפול בפשיעה נמצא תחת אחריותו, זכה לביקורת חריפה במיוחד מצד ראשי הערים. ד"ר מחאמיד תקף כי "עם כל הכבוד, הוא שר שרק עושה רע. עבריין מורשע, טרוריסט מורשע, והוא שר - זה הכי הזוי, שר של ביטחון לאומי. המשטרה הייתה פעם עצמאית, עכשיו היא גרורה של בן גביר".
אל-קרינאווי ציין את התעלמותו של בן גביר מהנחת מטען החבלה בבניין העירייה בחודש שעבר. "מניחים מטען חבלה עוצמתי שיכול להרוג 500 עובדים, והשר לביטחון לאומי מסייר לו בעיר כדי להרוס איזה קונטיינר. לא מרים טלפון, לא בא לחזק את העובדים שחלקם גם יהודים. לא מעניין אותו".
במקביל, ראשי הרשויות ציינו גם את אחריות האזרחים הערבים לטיפול בסוגיית האלימות והפשיעה במגזרם. ד"ר מחאמיד אמר כי "אנחנו גם לוקחים אחריות על עצמנו. יש דברים שהם חלקת האלוהים שלנו - נושא האלימות - אנחנו יכולים לדבר עם הנוער, אנחנו יכולים לעסוק בחסרי המעש". טאהא קרא לשיתוף פעולה בין החברה הערבית, המשטרה והממשלה: "שילוב של שלוש זרועות ביחד, עם תוכנית ממש מסודרת כמו שצריך ושיתוף שלנו - לא להביא תוכנית מוכנה".
אל-קרינאווי סיכם: "האחריות היא משותפת. אנחנו גם כראשי רשויות נוטלים על עצמנו אחריות בחינוך הבלתי פורמלי, באנשי סולחות, בביטחון הקהילתי, באנשי דת. אבל להביא את כל העבריינים ואת ארגוני הפשיעה למשפט ולהעניש אותם, ולטפל באמל"ח שנמצא בכמויות אדירות - זה באחריות משטרת ישראל, ולא הרשויות המקומיות".
פורסם לראשונה: 22:36, 10.06.25