הדיווח על הקשר בין מי שהיה דובר לענייני ביטחון בלשכת ראש הממשלה, אלי פלדשטיין, ובין הקטארים מעלה שאלות רבות. האם פלדשטיין, שכבר נחקר ונאשם בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים, צפוי לעמוד בפני חקירה פלילית נוספת? ynet עושה סדר.
4 צפייה בגלריה


דיווחים על קשרים עם קטאר. יונתן אוריך, אלי פלדשטיין וישראל איינהורן
(צילום: שאול גולן, בועז ארד, Q world / Shutterstock)
מה הקשר בין אלי פלדשטיין ובין קטאר?
לפי דיווח בחדשות קשת, אלי פלדשטיין - דובר בלשכת ראש הממשלה שנאשם בפרשת המסמכים המסווגים - ניהל פעילות תקשורתית ענפה לקידום תדמיתה של קטאר בישראל בנושא המגעים להשבת החטופים, והועסק על-ידי חברה בינלאומית במימון קטארי.
לפי הדיווח, פלדשטיין הציע לעיתונאים ראיונות עם בכירים בקטאר, העביר הודעות רשמיות מטעמה ושילב מסרים על מעורבותה בתהליכים אזוריים. זאת, במקביל לשירותים שהעניק בלשכת ראש הממשלה ובזמן שקטאר מילאה תפקיד כמתווכת במגעים, ונתניהו אף השמיע ביקורת כלפיה וטען שהיא "משרתת את חמאס".
עורך הדין מיכה פטמן, שייצג בעבר את הנאשם הנוסף בפרשת המסמכים - ארי רוזנפלד - טען בריאיון ברדיו כי רוזנפלד העביר לפלדשטיין "מסמך המכיל מידע סודי הנוגע לקטאר". עורכי הדין החדשים של רוזנפלד, אורי קורב, יהושע למברגר וסיון רוסו, הכחישו זאת היום, ודרשו מפטמן לחזור בו מדבריו ולהבהיר ששגה.
האם פלדשטיין עבר עבירה ואפשר לפתוח נגדו בחקירה פלילית?
אין עדיין מספיק עובדות כדי לקבוע זאת, אך ניתן למתוח קווים כלליים. לפי הדיווחים פלדשטיין פעל בשירות ראש הממשלה כדובר לענייני ביטחון. הוא ביקר יחד עם נתניהו בבסיס צבאי, ועיתונאים מעידים על שיחות שערך עימם מטעמו של ראש הממשלה. במסגרת פרשת המסמכים המסווגים, הוא טען שהופעל בלשכה על-ידי דובר ראש הממשלה יונתן אוריך.
פלדשטיין אינו עובד מדינה ולא קיבל ממנה שכר, כך שהוא רשאי לעבוד בעבודות מקבילות. לצורך העניין, הוא אינו שונה משרברב שרשאי לעשות תיקונים גם במשרד ראש הממשלה וגם בגוף פרטי אחר. אלא שאם מתעורר ניגוד אינטרסים ביניהם, עלול להתעורר עניין פלילי.
קטאר הייתה מעורבת במלחמה, לכל הפחות בתור המתווכת בעסקת החטופים. יש להניח שמסרי הדוברות שלה עבור הקהל הישראלי לא חופפים למסרי הדוברות של ראש הממשלה. כך שלא רק שלא ניתן לדברר את שני הגופים, אלא קיימת סתירה ביניהם.
אם אכן כך הדברים, ייתכן שפלדשטיין מעל בתפקידו כדובר ראש הממשלה - ולפי הפסיקה, עצם העמדה של עובד ציבור במצב של ניגוד עניינים עשויה להקים עבירה פלילית של הפרת אמונים, וביתר שאת אם בוצעה פעולה בניגוד עניינים.
הפרת אמונים מתייחסת רק לעובדי ציבור. מה מעמדו של פלדשטיין?
כאמור, פלדשטיין לא קיבל שכר מהמדינה ולא הועסק באופן פורמלי על-ידי משרד ראש הממשלה. לפי דיווחים הוא קיבל שכר מחברה פרטית. אך למרות זאת, ישנה אפשרות ממשית להגדירו כעובד ציבור ובכך להחיל עליו את האיסורים החלים על עובדי ציבור ולפתוח נגדו בחקירה פלילית.
חוק העונשין קבע כי "עובד הציבור" אינו רק "עובד מדינה" המקבל שכר מהמדינה, אלא הגדיר שתי אפשרויות נוספות שרלוונטיות לעניין פלדשטיין: הראשונה, "עובד של תאגיד המספק שירות לציבור", והשנייה, "נושא משרה או תפקיד על-פי חיקוק, בין במינוי, בין בבחירה ובין בהסכם". בפסק הדין ברק כהן משנת 2009 קבע בית המשפט העליון כי אין הבדל בין עובד מדינה פורמלי, לבין עובד חברה פרטית שמעניק שירותים זהים לשל עובדי מדינה, כמו במקרה של פלדשטיין.
"איני רואה מה טעם יש להבחין בין עובד הממלא תפקיד במסגרת המנגנון הציבורי, שמעסיקתו היא המדינה, לבין עובד הממלא תפקיד זהה, שמעסיקו הוא תאגיד פרטי", קבעה נשיאת העליון דורית בייניש, והוסיפה: "ביחס לשני סוגי העובדים יש להבטיח כי יפעילו את הסמכויות ה'ציבוריות' המוקנות להם ביושר ובהגינות תוך שמירה על טוהר מידות".
לפי פסק דין ברק כהן גם האפשרות השנייה עשויה להגדיר את פלדשטיין כעובד מדינה, אם כי לא בקלות. גם אם אין הסכם בכתב בין משרד ראש הממשלה לפלדשטיין, הרי גם הסכם בעל פה או אפילו התנהגות עשויה להיחשב כהסכם.
4 צפייה בגלריה


פלדשטיין (יושב מאחור) לאחר שחרורו ממעצר בעקבות פרשת המסמכים המסווגים
(צילום: תומר שונם הלוי )
ואז, ככל שאדם משמש בתפקיד מרכזי יותר ביחידה בה הוא פועל בשירות המדינה, וככל שבעיני הציבור כמביטים מן הצד הוא נראה כמי שמייצג את המדינה - כך תגבר האפשרות להטיל עליו את האיסורים על עובדי מדינה. נראה שאדם המשמש כדובר ראש הממשלה, משוחח עם עיתונאים מטעמו ונראה בציבור בסביבתו עשוי לענות להגדרה שבפסק הדין.
לסיכום, נראה שהענקת שירותי דוברות עבור קטאר ולראש ממשלת ישראל עשויה להעמיד את פלדשטיין במצב של ניגוד עניינים, אם לא גם ביצוע של פעולות דוברות בניגוד עניינים. ככל שאפשר להגדירו כעובד ציבור, אזי ניתן לפתוח נגדו בחקירה בחשד לעבירה של הפרת אמונים.
האם זה הקשר היחיד, לכאורה, בין לשכת ראש הממשלה וקטאר?
לא. בעבר כבר נחשף כי יועצי ראש הממשלה, יונתן אוריך וישראל איינהורן שחשודים בפרשת המסמכים המסווגים, ניהלו גם הם קשרים עם קטאר.
העיתונאי בר פלג פרסם ב"הארץ" כי השניים העניקו ייעוץ תדמית לקטאר בישראל. ב-2022 הם הכינו קמפיין ישראלי עבור הקטארים, לקראת המונדיאל שנערך באותה שנה במדינה. מטרת הקמפיין הייתה להציג את קטאר, מדינה המממנת ותומכת טרור, כמדינה לגיטימית התומכת בשלום ויציבות אזורית.
התוכנית השיווקית נערכה על-ידי חברת "פרספשן" שבבעלותו של איינהורן, שהצטרפה לצורך הפרויקט הקטארי אל חברה אחרת בשם "קויוס" - שאחד מבעליה הוא תא"ל (במיל') אלי בן-מאיר, ראש חטיבת המחקר באמ"ן בעבר שמחזיק כיום בתפקיד רגיש בצבא, ועומד בראש צוות תחקירי המודיעין בפיקוד דרום על אירועי 7 באוקטובר.
לפי פרסום בכאן 11, פלדשטיין הועסק גם הוא על-ידי חברת "פרספשן" של איינהורן, אולם לא ידוע האם גם סביב קמפיין התדמית הקטארי.
נציין כי כל המעורבים שהוזכרו בכתבה הכחישו את המיוחס להם בפרסומים השונים.
למה כל זה בעצם משנה?
קטאר, אחת המדינות העשירות בעולם ואחת המממנות המרכזיות של חמאס לפני טבח 7 באוקטובר, הבינה כבר מזמן שכסף קונה השפעה. למעשה, במערב כבר נחשפו בעבר שערוריות רבות במעורבות כסף קטארי, שהמשותף לכולן הוא שדוחא יודעת למי לשלם - ולשלם היטב - כדי לקנות לעצמה אחיזה. הדיווחים על כך ששכרה דווקא את אנשי ראש הממשלה לשירותי יחסי ציבור מעוררים חשש כי מדובר בניסיון נוסף כזה, גם בישראל.
קטאר משחקת על כל המגרש, אבל ממש על כולו; היא שולחת את ידיה לגורמים שונים ולתחומים שונים, ומחזקת אחיזה בהדרגתיות ובצורה מוסווית. שם בולט נוסף ובעל השפעה אדירה על המתרחש כעת באזור הוא שליחו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, סטיב וויטקוף - וגם לו יש קשרים עסקיים לקטאר, שב-2023 קרן ההשקעות שלה רכשה ממנו וממשקיעים נוספים מלון יוקרתי במנהטן שנקלע לצרות - בסכום עתק של 623 מיליון דולר.
הניסיונות לדריסת רגל במזרח התיכון תפסו תאוצה בעקבות המשברים האחרונים באזור. דוחא פועלת בצורה שוטפת מול מדינות ערב, בהן סוריה ולבנון, תומכת כלכלית, מעבירה סיוע ויוצרת קשרים ענפים. מבחינתה, זה גם לא משנה עם איזה ציר היא מחזקת את היחסים, האם מדובר בציר האיראני-שיעי, במשטר החדש המתהווה בסוריה, או ברצועת עזה. היא נוכחת, שומרת על קשר עם כולם, כדי להיות הכי רלוונטית כשיעלה צורך בתיווך. גם הפעילות של קטאר מול ארה"ב ואירופה לא שונה בהרבה מפעילותה באזור.