הבוקר (א') החל מבצע הבדיקות הסרולוגיות לבני 3 עד 12 שמופעל על ידי פיקוד העורף ומפקדת אלון, במטרה לאתר תלמידים שנחשפו בעבר לנגיף הקורונה ללא ידיעתם, ובכך לפטור אותם מחובת בידוד במהלך שנת הלימודים. למרות היערכות נרחבת, אפליקציית הרישום לבדיקות קרסה והחיילים במוקדים ממלאים כעת את פרטי הנבדקים באופן ידני. במוקדים אחרים טוענים הורים שחלק מכוח האדם שאחראי לביצוע הבדיקות לא הגיע בזמן, והם נאלצו להמתין זמן רב.
"האפליקציה של הרישום לבדיקה לא עובדת", סיפרה מזל, שהגיעה למוקד פיקוד העורף בדרום. "אנחנו לא מצליחים להשלים את הרישום לילדים שלנו. החיילים ממלאים ידנית את פרטי הנבדקים לתוך טבלאות, כאילו אנחנו בשנות ה-80. יש פה המון הורים ורק בודדים הספיקו לעשות את הבדיקה. יש פה צפיפות ולא כולם מקפידים על מסכות".
כפיר אלבז, הורה לבן 5.5, סיפר על שהתרחש במוקד הבדיקות ברמלה: "הוא נפתח ב-13:00 ומ-12:30 כבר היו כאן הורים. יש פה בערך 150 איש. התברר שהמערכת נפלה ואין פה מחשוב. הטופס האינטרנטי לא עובד והחיילים עובדים באופן ידני. מיוזמתנו התחלנו לסדר פה את התור. אי אפשר לעשות את הבדיקות ללא חובש, והחובש הגיע באיחור של יותר משעה. בגלל בעיות המחשוב חלק מההורים שוחררו הביתה ללא בדיקה לילדים. זו התנהלות של מדינה חפיפניקית".
הטבלה הידנית שהחיילים נאלצים למלא:
2 צפייה בגלריה
מבצע הבדיקות הסרולוגיות לילדים בפתח תקווה
מבצע הבדיקות הסרולוגיות לילדים בפתח תקווה
מבצע הבדיקות הסרולוגיות לילדים בפתח תקווה
(צילום: יריב כץ )

באתר פיקוד העורף מצוין כי "הבדיקה הסרולוגית מאפשרת לאתר נוגדנים לנגיף הקורונה וכך לדעת בסבירות גבוהה אם הנבדק נחשף לנגיף והחלים. הבדיקות נערכות לילדים בגיל 12-3, שלא אובחנו עד כה כחולים ולא הוגדרו כמחלימים בעבר".
מדובר בבדיקה שהתוצאה עבורה מתקבלת תוך זמן קצר. היא נעשית באמצעות דקירה באצבע והתוצאה מתקבלת תוך כרבע שעה. על פי נתוני משרד הבריאות, מאז החלו הבדיקות הסרולוגיות על ידי מוקדי מד"א, טרגט ואיכילוב וול, 43.6% מכלל החיוביים שנמצאו היו בני 2 עד 12. במוקדי הבדיקות של מד"א שיעור החיוביים ירד בימים האחרונים בהתמדה ובשבת, מתוך כ-31 אלף נבדקים, 2.46% נמצאו חיוביים.
במתחם הבדיקות הסרולוגיות במתנ"ס שכונת נווה דוד בחיפה הגיעו בשעות הצהריים עשרות ילדים והורים ומצאו דלת נעולה. "יש תקלה", מסרו להם החיילים בעמדה. החום והכבד והלחות עשו את שלהם ורבים מהבאים התייאשו והלכו. המתחם נפתח רק ב-15:00 - כשעה לאחר המועד המתוכנן.
איילת חרפק הגיעה עם שלוש בנותיה: "הגענו מתוך תקווה שזה יפטור אותנו מהבדיקות הבאות. אנחנו ממתינות בשמש ושום דבר לא קורה. נחזור מחר בתקווה שזה יפעל".
גרשון ברקו (72) הגיע עם נכדו אור בן ה-11 ואמר: "אין לנו מושג מה קרה. קשה מאוד לעמוד בחום הזה ולחכות. החלטנו לבוא לעשות את הבדיקה היום כי מחר הנכד הולך לפעילות מסוימת. אני מאוד מאוכזב ואלך לחפש מתחם אחר".
מדובר באחד מ-16 מתחמי בדיקות בחיפה - מהעיר התחתית, דרך שכונת הדר ועד הכרמל. שבעה מתוך המתחמים מונגשים לנכים. המרכזים נפתחו ב-14:00, ואולם עד לסיום המבצע ב-2 בספטמבר הם יהיו פתוחים מ-11:00 עד 19:00.
עומסים נרשמו גם במוקדים בירושלים. אבנר, אב לשניים שהגיע למתחם בעמק הארזים, ספר: "ניסיתי לקחת עכשיו את הילדים לבדיקת קורונה בעמק הארזים בדרייב אין של פיקוד העורף והעומסים מטורפים. חיכיתי שעה, התייאשתי וחתכתי, כי הבנתי שאצטרך לחכות עוד שעה וחצי. ביציאה ראיתי שהתור משתרך לתוך כביש בגין. לא אופתע אם אנשים צריכים לחכות עכשיו 4-3 שעות לבדיקה".
cפתח תקווה נפתחו שבעה מתחמים, מספר גבוה בהשוואה לערים אחרות, אבל העומסים לא פסחו גם עליה. במתחם באולם "מכבים" חיכו המונים בחוץ כבר עם פתיחתו ב-14:00. חלקם הגיעו ממתחם אחר בשכונת אם המושבות שהיה עמוס. נאווה פרג' שהגיעה עם ילדיה: "אנחנו מחכים כבר כמעט שעה בתור הזה וזה לא הגיוני. בדיקות סרולגיות זה מצוין, אבל לא הגיוני שבדרך לבדיקה אנחנו נידבק בקורונה. באירופה נותנים קוד, שולחים לטלפון, מקבלים איזו התראה לפני שמגיעים ובאים. ולא יוצרים את כל הבלאגן הזה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הצוותים יתוגברו ויוסטו במהלך המבצע במידת הצורך ובשיח שוטף עם הרשויות".
במקביל, ממד"א נמסר כי בשל תקלה בשעות האחרונות במערכת התקשורת של חברת סלקום, שבאמצעותה מתנהל מערך הבדיקות המהירות לקורונה, נוצר עומס במתחמים. "מד"א ערוך בכוחות מתוגברים על מנת לנסות ולהקל על העומסים שנוצרו", נמסר. "טכנאים פועלים בשעה זו לתיקון התקלה".