שר החוץ גדעון סער הודיע הערב (רביעי) על פרישה של ישראל ממועצת זכויות האדם של האו"ם. בכך, ישראל מצטרפת לארצות הברית שהודיעה אתמול על צעד דומה. "מועצת זכויות האדם הגנה באופן מסורתי על פורעי זכויות אדם בכך שהיא אפשרה להם להסתתר מבדיקה, ובמקום זאת עשתה דמוניזציה אובססיבית לדמוקרטיה האחת במזרח התיכון - ישראל", נימק סער. יש לציין כי ישראל הייתה במעמד של משקיפה במועצה - ולא של חברה.
3 צפייה בגלריה
מועצת זכויות האדם של האו"ם. ארכיון
מועצת זכויות האדם של האו"ם. ארכיון
מועצת זכויות האדם של האו"ם. ארכיון
(צילום: AP)
בעקבות פרישת ישראל כמשקיפה, שגריר ישראל למוסדות האו"ם בז'נבה דני מירון לא יגיע יותר לדיונים אך גם לא יוחזר לארץ שכן הוא מייצג את ישראל בגופים נוספים של האו"ם שיושבים בעיר.
"ישראל מברכת על החלטת הנשיא טראמפ לפרוש ממועצת זכויות האדם של האו"ם (UNHRC), מצטרפת לארצות הברית ולא תשתתף במועצה", כתב הערב סער. "גוף זה התמקד בתקיפת מדינה דמוקרטית ובהפצת אנטישמיות, במקום לקדם זכויות אדם".
לדבריו, "האפליה נגדנו ברורה: ב-UNHRC, ישראל היא המדינה היחידה שנושא סדר היום מוקדש לה בלבד. ישראל הייתה נתונה ליותר מ-100 החלטות גינוי, יותר מ-20% מכל ההחלטות שהתקבלו אי-פעם במועצה - יותר מאשר נגד איראן, קובה, צפון קוריאה וונצואלה יחד. ישראל לא תקבל את האפליה הזו יותר".
אמש, חתם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על צו נשיאותי המורה על פרישה ממועצת זכויות האדם של האו"ם ומאונר"א, ואמר כי "ארה"ב מממנת את האו"ם באופן לא פרופורציונלי".
3 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ חותם על צווים נשיאותיים בבית הלבן
דונלד טראמפ חותם על צווים נשיאותיים בבית הלבן
טראמפ חותם על צווים נשיאותיים בבית הלבן. "מממנים את האו"ם באופן לא פרופורציונלי"
(צילום: Jim WATSON / POOL / AFP)
גורם מדיני הדגיש הערב כי במועצה של האו"ם חברות מדינות שמייצגות את ההיפך הגמור מכיבוד זכויות אדם, ושזכויות אדם נרמסות תחת רגליהן, דוגמת אלג''יריה וקובה. "מדובר בגוף הידוע ביחסו המפלה כלפי ישראל, שזועק גם על רקע התעלמותו הכמעט מוחלטת מפושעי זכויות אדם אמיתיים במדינות כמו איראן, סוריה, תימן, ונצואלה וצפון קוריאה".
לדברי הגורם, העיוות במועצת "זכויות אדם" הגיע "לשפל נוסף כשזו אפילו לא מצאה לנכון לגנות את הטבח הזוועתי של חמאס ב-7 באוקטובר. לאור האפליה המתמשכת של המועצה מאז הקמתו, ישראל החליטה להשעות את היחסים שלה עם המועצה בז'נבה".
המועצה לזכויות אדם מורכבת מ-47 מדינות חברות לפי התפלגות גיאוגרפית, ומתכנסת שלוש פעמים בשנה למושבים של כשישה שבועות בכל פעם. רק מדינות חברות הן בעלות זכות הצבעה במועצה, והן נבחרות לקדנציה של שלוש שנים. בין החברות במועצה השנה - אלג'יריה, סין, קובה, מרוקו, קטאר, המלדיביים ודרום אפריקה.
3 צפייה בגלריה
גדעון סער בישיבת סיעת תקווה חדשה
גדעון סער בישיבת סיעת תקווה חדשה
סער
(צילום: שלו שלום)
מדינות משקיפות שאינן חברות מועצה, כפי שהייתה ישראל, יוזמות ומקדמות אג'נדות בנושאים שונים בתחום זכויות האדם, בדמות הובלת החלטות, קידום אירועים ומיזמים. כאמור, המועצה עוינת במיוחד כלפי ישראל, בשל ההטיה המובנית נגדה וקיים ריבוי מובהק של נושאים הקשורים לישראל בכל המושבים. כמו כן, ישראל היא המדינה היחידה שמוקדש לה סדר יום ייחודי במושב המועצה, "אייטם 7", בעוד שכל מצבי זכויות אדם במדינות אחרות נדונים כולם תחת "אייטם 4".
"אייטם 7" על החלטותיו הרבות, יצר אינספור מנדטים לכתיבת דוחות למועצה ולאסיפה הכללית על ידי הדוח המיוחד לשטחים, הנציב לזכויות אדם, ואף המזכ"ל, כמו הצמיח לאורך השנים שורה ארוכה של מנגנונים פוליטיים ומוטים נגד ישראל כמו ועדות חקירה וה"דטאבייס". בנוסף לאמור, מאז הקמתה, התקיימו 35 מושבים מיוחדים של המועצה, שמונה כונסו בעקבות אירועים בישראל ובשטחים. מתוך 37 מנגנוני חקירה שונים שהקימה המועצה, תשעה עסקו בישראל.