שחרורו של עידן אלכסנדר הגיע כהפתעה גמורה לישראל ולמערכת הביטחון, ולמעשה פתח "שלב ביניים" בין פעילות צה"ל לפני השחרור הפתאומי - ובין הכניסה לתמרון קרקעי כולל במסגרת מבצע "מרכבות גדעון". השלב הזה מנוצל למו"מ תחת אש, בהתאם לדבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
עליית מדרגה. תקיפות ברצועת עזה
(צילום: רויטרס)
לפני מספר ימים הגיעה "ידיעת זהב" על הימצאותם של בכירי חמאס במתחם תת-קרקע באזור חאן-יונס. מדובר על מאמץ מודיעיני של שב"כ יחד עם הזדמנות מבצעית - וההחלטה לתקוף התקבלה ואושרה במהירות על ידי כל הדרגים.
מאז ממשיך חיל האוויר לתקוף מטרות איכות ופעילי טרור של חמאס ברצועה. הנטייה היא לחשוב כי מדובר בהכנה לתמרון הקרקעי שאולי יבוא: התקיפות יסייעו לכוחות המתמרנים, יפגעו בפיקוד והשליטה של חמאס, יחסלו בכירים ומחבלים ויפתחו צירים ומרחבים. גורם ביטחוני מסביר כי לתקיפות יש מטרה נוספת, והיא דווקא היערכות לאפשרות של התקדמות בשיחות המו"מ בדוחא שעשויות להביא להפסקת אש.
לדבריו, המטרה של מערכת הביטחון היא למצות עד כמה שניתן את הימים שנותרו עד לעצירת המלחמה האפשרית ולשלול מחמאס נכסים רבים. "לחסל את כל המנהור ברצועה זה דבר שייקח שנים, אבל כל מה שקשור למנהור התקפי ולמקומות עם בכירים של פיקוד ושליטה הכרחי ללחימה מול חמאס ומשמעותי לפגיעה ביכולותיו", הסביר גורם ביטחוני.
כמו כן, התקיפות האוויריות - שעלו מדרגה מאז השחרור של עידן אלכסנדר - מגבירות את הלחץ על חמאס במקביל לשיחות המו"מ. ההערכות הן שככל שהתקיפות יהיו אפקטיביות ויכאיבו יותר לחמאס, כך תתגמש עמדתם במגעים בדוחא.
לפי גורמים שבקיאים בנושא, שליח טראמפ למזרח התיכון סטיב וויטקוף ניסה לשבור את הקיפאון בשיחות בדוחא בעסקה קטנה של שחרור חטופים - בתמורה להפסקת אש של חודש-חודש וחצי.
נכון לעכשיו אין הסכמה על כך, וחמאס עדיין מתעקש על הפסקה קבועה של המלחמה. מדיווחים שמגיעים לירושלים עולה כי השיחות תקועות, כאשר שני הצדדים מתחפרים בעמדותיהם ומחכים להחלטה של נתניהו האם להחזיר את המשלחת.
גורמים בישראל הוסיפו כי "וויטקוף הרים ידיים ונותן לישראל לקבל את ההחלטות". מטעמו של וויטקוף לא נמסרה תגובה.
אחד הגורמים טען כי "אין שום התקדמות בשיחות, אין אופטימיות. חמאס לא מוכן לעסקה הגדולה, לפי איך שזה נראה עכשיו ישראל הולכת לתמרון עצים תוך ימים. אולי יהיה שינוי של הרגע האחרון". צה"ל, כפי שנכתב, משלים את ההכנות לתמרון, כאשר יש לו זמן לפחות עד ישיבת הקבינט ביום ראשון אחרי הצהריים.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר בצהריים, בתום ביקורו באיחוד האמירויות, כי אינו יודע אם נתניהו יכול להביא לשחרור החטופים. "נדע את זה בקרוב, הם לא במצב טוב. אנחנו נעבוד יחד איתם על זה", אמר. הוא הוסיף כי "אנחנו מסתכלים על עזה ואנחנו חייבים לטפל בזה. יש הרבה דברים רעים שקורים". לדבריו, הרבה "דברים טובים" יקרו בעזה בחודש הקרוב.
טראמפ לא אמר אם יתמוך בתוכניותיו של נתניהו להרחיב את הפעילות הצבאית בעזה, אך הדגיש את המשבר ההומניטרי שנגרם עקב המלחמה. "אנחנו צריכים גם לעזור לפלסטינים", אמר. "אתם יודעים, הרבה אנשים גוועים ברעב בעזה, אז אנחנו צריכים להסתכל על שני הצדדים. אבל נעשה עבודה טובה".