הפסקת האש הזמנית אפשרה להמוני עזתים לצאת בסוף השבוע מהמקלטים שבהם הסתתרו במשך ימים ארוכים. עבור רבים מתושבי הרצועה, ההפוגה בלחימה מעניקה הזדמנות לקבל את הסיוע הדרוש להם - ולבחון את ממדי ההרס האדיר, שכמותו לא זוכרים ברצועה.
חלק מהפלסטינים שברחו מבתיהם בתחילת המלחמה ניצלו את סוף השבוע כדי לחזור לסביבת מגוריהם, ולגלות מה עלה בגורל הבתים שלהם. חלק חזרו לצפון הרצועה - למרות אזהרות צה"ל.
בסוף השבוע, אחרי שבעה שבועות של הפצצות, חזרה טהאני אל-נג'אר להריסות ביתה בחאן יונס שבדרום הרצועה. היא מספרת שצה"ל כבר הרס את ביתה במבצע "עופרת יצוקה" ב-2008, ובמבצע "צוק איתן" ב-2014. בהפצצה האחרונה נהרגו שבעה מבני משפחתה, והיא נאלצה להתפנות למקלט. "איפה נגור? לאן נלך? אנחנו מנסים לאסוף פיסות עץ כדי להקים אוהל שיספק לנו מחסה, אך ללא הועיל. אין מה שיגן על המשפחה שלי", אמרה נג'אר בת ה-58, כשהיא נוברת בהריסות ביתה.
במחנה אוהלים מחוץ לבית החולים נאסר בחאן יונס יושב מוחמד שבייר, ומאכיל את בנו הפעוט במרק עדשים - בגלל מחסור בתחליפי חלב. מוחמד רצה לעזוב את מחנה האוהלים, ולחזור עם משפחתו למחנה שאטי בצפון רצועת עזה. המשפחה החליטה לבסוף שלא לעשות זאת, בעקבות טענות לא מאומתות על ירי לעבר פלסטינים שחזרו צפונה. "אני לא יכול לחיות ככה באוהל. היה לי בית, היה לי נוח עם הילדים שלי", אומר מוחמד בתסכול.
הפסקת האש הביאה איתה ירידת מחירים בחאן יונס, והפלסטינים מקווים שהמגמה תימשך. "אנחנו מקווים שהפסקת האש תהיה קבועה, לא רק ארבעה או חמישה ימים", מספר איימן, שקונה ירקות בשוק של חאן יונס. "אנשים לא יכולים לשלם את המחיר של המלחמה הזאת".
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שהמוני פלסטינים הגיעו בסוף השבוע לשווקים ולמחסני הסיוע ברצועת עזה, כדי לקבל את הסחורה שהכניסו משאיות הסיוע לרצועה במסגרת עסקת החטופים.
בכניסה לאחד המתקנים של האו"ם בחאן יונס משתרך תור ארוך של פלסטינים שממתינים לקבל גז לבישול. האספקה הלכה ואזלה כבר לפני כמה שבועות, ורבים מהם בישלו את האוכל במדורות בשטח - באזורי ההריסות. מוחמד גנדור התעורר עם שחר ויצא מהבית ספר שבו הוא מסתתר עם משפחתו, הוא הגיע למלא את בלון הגז - ונאלץ לחכות חמש שעות. "אני לא הולך מפה בלי גז", הוא התעקש.
לפי האו"ם, מתוך 2.4 מיליון תושבי רצועת עזה 1.7 מיליון עזבו את בתיהם במהלך המלחמה – ויותר ממחצית מהבתים ניזוקו או נהרסו. חמאס דיווח כי יותר מ-14,000 פלסטינים נהרגו עד כה במלחמה.
עבור עימאד אבו חאג'ר, תושב מחנה הפליטים ג'בלייה באזור העיר עזה, ההפוגה העניקה הזדמנות לחזור אתמול להריסות הבית שלו - שנהרס כליל בתקיפה בשבוע שעבר. עימאד סיפר שאתמול הוא מצא בהריסות את הגופות של בן דודו ואחיינו. אחותו עדיין מוגדרת נעדרת, יחד עם עוד שני משפחה. היום הוא המשיך לחפור בהריסות. "אנחנו רוצים למצוא אותם ולקבור אותם בכבוד".
בכרוזים שפיזר צה"ל הוזהרו העזתים שברחו דרומה לא לחזור לצפון. "המלחמה עדיין לא נגמרה. חזרה לצפון אסורה ומסוכנת מאוד!", נכתב בציטוט של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP. ולמרות זאת יש כאלה שרוצים לשוב לבתיהם בצפון. "נמאס לנו להיות כאן, אלה לא חיים, אנחנו מקווים שנוכל לחזור לעיר עזה, גם כדי להקים אוהל בהריסות", אומר עזתי בשם ראדי ל-AFP. לעומתו, אבו קוסאי לא מתכנן לחזור לעזה. "זו עיר רפאים. כבר כשעזבנו לא היה שום דבר חוץ מהריסות".