יבגניה מיכאיליבנה בספמילנאיה, ניצולת שואה ילידת קייב שבאוקראינה, נמצאה קפואה למוות בדירתה בעיר באמצע ינואר, בעת גל קור קיצוני והפסקות חשמל ומים ממושכות. נסיבות מותה נחשפו רק לאחר שפיצוץ בצנרת גרם להצפת הבניין שבו התגוררה. כך חשף אתר ״נובאיה גזטה״ באוקראינה.
בספמילנאיה, שנודעה בקרב שכנותיה בשם ״באבה ז'ניה״, שרדה כילדה את השואה באוקראינה. לאחר המלחמה היא נשלחה לבית יתומים, שם ניתן לה שם משפחתה החריג – ״בספמילנאיה״, שפירושו ״ללא משפחה״. היא חיה לבדה, ללא קרובים ידועים, ודיברה יידיש ורוסית בלבד.
שכניה סיפרו כי הייתה מופנמת וסגורה, לא הרבתה לפתוח את דלת ביתה, אך נהגה לפקוד בקביעות את בית הכנסת הסמוך. ב-13 בינואר, לאחר ששכנים הבחינו כי לא נראתה זמן מה ולא ענתה לטלפונים, החלו לחשוש לגורלה. באותו לילה התפוצץ צינור מים בקומה הרביעית של הבניין, בדירתה של באבה ז׳ניה, והמים החלו להציף את הבניין ולקפוא בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות.
רק לאחר לחץ כבד מצד הדיירים הסכימה המשטרה לפרוץ לדירה. בפנים נמצאה האישה ללא רוח חיים, גופתה קפואה לחלוטין, כשהדירה כולה מכוסה קרח. המשטרה העריכה כי נפטרה כמה ימים קודם לכן.
שכנתה, יוליה חרימצ׳ק, סיפרה כי דיירי הבניין נהגו להביא לבאבה ז׳ניה מצרכים ולדאוג לה ככל שיכלו. ״אף אחד לא שאל מתי יחזרו המים או החשמל, כולם רק הצטערו עליה״, אמרה, ״אנחנו קהילה שמחזיקה מעמד יחד, גם כשקשה״.
לדברי השכנים, המקרה ממחיש את מציאות החיים הקשה בקייב בחורף הנוכחי, שבו תושבים מתמודדים עם קור קיצוני, תשתיות קורסות ופגיעות מתמשכות במערכות החשמל והמים. כך, באבה ז׳ניה, ששרדה את השואה, מצאה את מותה לבדה, בקור המקפיא של החורף האוקראיני.








