ראש הממשלה בנימין נתניהו וסביבתו ממשיכים לפעול בשני צירים כדי למנוע מהחרדים להצביע מחר (רביעי) בעד פיזור הכנסת בקריאה טרומית. מזכיר הממשלה יוסי פוקס מנסה להשיג מהחרדים דחייה של שבוע - בשעה שנתניהו ממשיך לדבר על התפתחויות ביטחוניות.
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו אריה דרעי יצחק גולדקנופף משה גפני יולי אדלשטיין
בנימין נתניהו אריה דרעי יצחק גולדקנופף משה גפני יולי אדלשטיין
(צילום: אלכס קולומויסקי, שלו שלום, Oliver CONTRERAS / AFP, Dmitry Pistrov shutterstock)
נתניהו והסביבה מתנהלים אך ורק מול משה גפני ואנשי ש"ס, ולא מול יצחק גולדקנופף - שעל הצבעתו החליטו לוותר נוכח העמדות שהשמיע בימים האחרונים. לחרדים הוצגו הערב עקרונות למתווה גיוס על סמך מה שהייעוץ המשפטי לכנסת מוכן להגן בבג"ץ - אחרי "דילוג" על יועמ"שית ועדת החוץ והביטחון.
בינתיים, מועצת חכמי התורה של ש"ס - שהייתה אמורה להתכנס היום ולהחליט כיצד יצביעו חברי הכנסת של המפלגה על ההצעה - נדחתה למחר. הדחייה עשויה לסמן על כך שיו"ר ש"ס אריה דרעי מאמין שדברים ישתנו בשיחות - ויציג לרבנים מצב שונה.
במקביל, חילוקי דעות קשים מאוד באופוזיציה על העלאת החוק לפיזור הכנסת. יש עתיד מבקשים ליישר קו ולמשוך מחר את הצעות הפיזור, ולא להעלותן להצבעה, אם יש אווירה של פתרון המשבר בקואליציה, אך בישראל ביתנו מתעקשים לקיים בכל מקרה את ההצעה, ואומרים כי יהדות התורה הודיעה שתתמוך בפיזור, ואם שם לא יחזרו בהם פומבית מההצהרה - יעלו את החוק בניסיון לחשק את ש"ס, מתוך מחשבה שהם לא יאפשרו ליהדות התורה לתמוך בפיזור לבד.
הגישה של ישראל ביתנו כרוכה בסיכון מסוים - משום שלפי תקנון הכנסת, אם החוק ייפול מחר, הוא עשוי להיתקע חצי שנה. בסמכות יו"ר הכנסת לאשר הצבעה על חוק שנפל בפרק זמן קצר יותר. בישראל ביתנו אומרים שבכל מקרה החצי שנה היא לא קריטית כי אם ימשכו את ההצבעה וידחו אותה לשבוע השני של יוני ממילא הדיונים יגררו ובמקום להצביע על פיזור בנובמבר יצביעו עליו בדצמבר.

קרב הבלימה עד הרגע האחרון

ביומיים האחרונים מתנהלות מאחורי הקלעים שיחות אינטנסיביות, שמאחוריהן מכנה משותף אחד - לחץ כבד שמפעיל נתניהו כדי שההצבעה תידחה, כך שהחרדים יאפשרו חלון זמן של שבוע נוסף לפני שהצעת החוק לפיזור הכנסת תעלה להצבעה. בינתיים, זימן היום נתניהו את אדלשטיין לפגישה דחופה - במאמץ אחרון לשכנע אותו להתפשר על הסנקציות - כך שלא יחולו מיד אחרי שהחוק עובר, אלא יאפשר זמן הסתגלות.
ההצעה לפיזור הכנסת, גם אם תעלה להצבעה, כרוכה בתהליך חקיקה מתמשך וארוך יחסית, אולם נתניהו סבור שמרגע שתעלה - היא תכניס בקואליציה דם רע עוד יותר, ותיצור דינמיקה של בחירות. הרבה מעבר למה שקורה כרגע.
2 צפייה בגלריה
ארכיון. קרבות הבלימה נמשכים בכל ה"חזיתות"
ארכיון. קרבות הבלימה נמשכים בכל ה"חזיתות"
ארכיון. קרבות הבלימה נמשכים בכל ה"חזיתות"
(צילום: אוהד צויגנברג)
גורמים המעורים בפרטים סיפרו כי נתניהו פועל בכל החזיתות במקביל: הראשונה היא להבהיר לחרדים שהסוגיה האיראנית היא רגישה ודורשת זמן ומדובר בדיני נפשות ממש. סוגיית התקיפה והטיפול במה שהוא מכנה "ראש הנחש" תחייב את החרדים להעניק זמן, ואכן יש בקרב החרדים מי שסבורים שהעיסוק בגיוס צריך לפנות את מקומו לסוגיות כבדות יותר מבחינה מדינית-ביטחונית, ולא לדחוק את נתניהו לפינה.
חזית נוספת היא הלחץ על אדלשטיין, גם בתוך הליכוד פנימה, אבל גם בסוגיות הביטחוניות. נתניהו מפעיל את כל כובד משקלו על אדלשטיין בתקווה שהוא יגלה התגמשות ויתפשר בנוגע לסוגיות שבמחלוקת סביב חוק הפטור מגיוס. החזית השלישית היא הלחץ על החרדים, הרבנים וחצרות הרבנים. נתניהו טען כי מבחינה ביטחונית, המציאות רגישה ומורכבת, וכי הוא נחוש להביא פתרון לסוגיה הבוערת של הרחוב החרדי.
על-פי המסרים שיוצאים מלשכתו, "אין עוד ממשלה שתפעל ברגישות גדולה כל כך סביב הנושא, ובשל כך פירוק הממשלה הזאת הוא מהלך חסר היגיון". ביממה האחרונה פעלו שליחים מטעם נתניהו שדרשו מהחרדים לא לתמוך מחר בהצעת החוק, ולהמתין.