שיגור ראשון של רקטה זה שבועות, הערכת מצב של שעות בהשתתפות ראש הממשלה - ודום שתיקה ישראלי לאחר הדיווחים במצרים ובקטאר על סיום משבר עסקת החטופים. שעות ארוכות חלפו מאז אותם דיווחים אתמול (חמישי) שהפעימה השישית תתקיים כמתוכנן, ולאחר הכחשה ישראלית ראשונית מצד דובר ראש הממשלה, לא נמסרו תגובות נוספות - ומשפחות החטופים במתח שיא.
הציפייה בישראל היא לקבל ביממה הקרובה את רשימת החטופים שישוחררו בשבת - אבל הודעה רשמית על המשך העסקה או על מספר החטופים שישראל מצפה לקבל, לא נמסרה. ב"אל-ג'זירה" דווח אתמול בבוקר על הצלחת המגעים, חמאס הודיע על "המשך יישום ההסכם בהתאם למה שנחתם" - כלומר שחרור שלושה חטופים בשבת הקרובה - אבל עד כה בישראל לא אישרו שהמשבר נפתר.
חסימה באיילון למען שחרור החטופים, הבוקר
(צילום: אמיתי אלוני, מחאת הנשים להחזרת החטופות והחטופים)

ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי המתווכות פועלות, לבקשתה של ישראל, להאיץ את שחרור ששת החטופים החיים שנכללים בשלב א' של העסקה ושיישארו בשבי אחרי הפעימה הבאה בשבת – שבה צפויים להשתחרר שלושה חטופים נוספים, אחרי 498 ימים בשבי חמאס.
ברשימת 17 החטופים שנכללים בשלב א' וטרם שוחררו נמנים שירי ביבס וילדיה אריאל וכפיר, שבצה"ל מדגישים כי יש חשש כבד לגורלם. בנוסף, צפויים להשתחרר 5 גברים בקטגוריית המבוגרים: איציק אלגרט, שלמה מנצור ז"ל, אוהד יהלומי, עודד ליפשיץ וצחי עידן. עוד צפויים להשתחרר 9 חטופים המוגדרים חולים או פצועים: שגיא דקל חן, יאיר הורן, עומר ונקרט, סשה טרופנוב, אליה כהן, טל שהם ועומר שם טוב, וכן אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. ככל הידוע, 9 מ-17 החטופים הללו נמצאים בחיים.
בדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", שמסתמך על גורמים בקרב המתווכות, לא נטען במפורש לקשר ישיר בין המאמצים להאצת שחרור ששת החטופים החיים האחרים שנכללים בשלב א', לבין אותו הסכם לפתרון המשבר - הסכם שבישראל טרם אישרו את קיומו. אולם גורמים בישראל כבר הבהירו השבוע שאחת האפשרויות לפתרון המשבר היא שחרור שלושה חטופים בשבת ובהמשך שחרור מהיר יותר של השישה הנוספים (במקום בשתי פעימות נוספות לאורך שבועיים).
לפי "וול סטריט ג'ורנל", ישראל גם ביקשה מהמתווכות להוסיף חטופים נוספים לרשימת ה-33 המקורית בשלב א' - על רקע הערכות שכבר פורסמו בעבר שבישראל ינסו אולי להאריך את השלב הזה, במקום להמשיך לשלב השני שכולל את סיום המלחמה ושחרור כל שאר החטופים החיים. בעיתון האמריקני הדגישו כי לא ברור אם חמאס ייענה לבקשה הזו.
4 צפייה בגלריה
מעבר רפיח
מעבר רפיח
המשבר נפתר? טרקטורים וקראוונים במעבר רפיח
(צילום: AP Photo/Mohamed Arafat)
4 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים כעת הערכת מצב ביטחונית בפיקוד הדרום, יחד עם בכירי צה"ל ומערכת הביטחון
ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים כעת הערכת מצב ביטחונית בפיקוד הדרום, יחד עם בכירי צה"ל ומערכת הביטחון
נתניהו בהערכת מצב בפיקוד דרום
(צילום: חיים צח/ לע״מ)
בינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו השתתף בפיקוד דרום בהערכת מצב שארכה לא פחות משש שעות, על רקע תגבור הכוחות בעקבות הודעת חמאס על דחיית שחרור החטופים עד להודעה חדשה - הודעה שממנה חזר בו למעשה אתמול בבוקר. במהלך אותה הערכת מצב שוגרה כאמור רקטה מעזה - לראשונה זה יותר מחודש. היא נפלה בשטח הרצועה, במחנה הפליטים אל-בורייג', ונער פלסטיני בן 14 נהרג. צה"ל תקף בעקבות זאת את המשגר. "אנחנו נחושים לקיים את תנאי ההסכם במלואם לשם השבת החטופים", נמסר מצה"ל.
בחמאס אמרו שהם חוקרים את מותו של הנער, וטענו שאין מדובר בשיגור מכוון: "קוראים לאזרחים להיזהר ולא לגעת בחפצים חשודים, אלא להודיע מיד לרשויות המוסמכות". אמש התייחס לתקרית דובר צה"ל בערבית, אלוף-משנה אביחי אדרעי, ומסר: "בהפרה בוטה של ​​הסכם הפסקת האש, שיגר חמאס רקטה מרצועת עזה שנפלה בתוך הרצועה וגרמה לנפגעים פלסטינים. האם התקשורת הפלסטינית והערבית תעז לפרסם את האמת?".
חמאס, נזכיר, חולל בתחילת השבוע משבר שאיים לפוצץ את העסקה כולה כאשר הודיע כי לא ישחרר את שלושת החטופים בפעימה השישית שמתוכננת לשבת – בטענה להפרות ישראליות של הסכם הפסקת האש, כשהוא מתכוון בעיקר לעיכובים בהכנסת מחסות לעקורים, אם כי ברקע גם כנראה הזעם שלו על תוכניתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לטרנספר בעזה והעיכוב בפתיחת המשא ומתן על שלב ב' של העסקה – שהיה אמור להתחיל כבר בשבוע שעבר.
בישראל איימו בעקבות זאת בחידוש המלחמה וצה"ל תגבר כוחות בדרום, בעוד טראמפ דרש מצידו את שחרור כל החטופים עד שבת ב-12:00 – והציע לישראל "לפתוח את שערי הגיהינום" על עזה אם חמאס לא יעמוד בדד-ליין. על רקע לחץ מימין לאמץ כלשונו את הדד-ליין של טראמפ, שיגר ראש הממשלה בנימין נתניהו מסרים מעורפלים בנוגע למספר החטופים שישראל דורשת לשחרר בשבת, אבל בפועל נראה כי היא מבינה ומסכימה לכך שישוחררו כמוסכם רק שלושה. במסר שהועבר אתמול בבוקר לשרים על-ידי מערך ההסברה הלאומי אף הודגש כי "אנו עומדים על קיום ההסכמות כלשונן" – כלומר שלושה חטופים בפעימה הקרובה.
השיגור הכושל מעזה - שנפל ברצועה

4 צפייה בגלריה
ועידת השלום של אוקראינה, המתקיימת בשוויץ
ועידת השלום של אוקראינה, המתקיימת בשוויץ
אדלשטיין טען שיש עיסוק בשלב ב', דובר רה"מ הכחיש
(צילום: MICHAEL BUHOLZER / POOL / AFP)
בימים האחרונים הגבירו מצרים וקטאר את מאמצי התיווך שלהן כדי להציל את העסקה ואת הפסקת האש – וכעת, לפי חמאס והדיווחים בשתי המדינות המתווכות, נענתה למעשה דרישתו של ארגון הטרור להזרמת ציוד רב יותר לעזה. לפי גורמים בקרב המתווכות, חמאס הסכים לשחרור החטופים אחרי שקיבל ערבויות שהקרוואנים וגם ציוד רפואי יוכנסו לרצועה. מתחילת הפסקת האש הוכנסו לפי הדיווחים רבבות אוהלים לרצועה, אבל לא קרוואנים. במהלך שלב א' של העסקה, יצוין, סוכם מראש כי לרצועה יוכנסו לפחות 200,000 אוהלים ו-60,000 קרוואנים.
מחוץ למעבר רפיח כבר נראו אתמול בבוקר עשרות משאיות שנשאו קרוואנים וגם טרקטורים. בלשכת נתניהו אומנם הכחישו שיש תיאום על הכנסת ציוד כזה לרצועה או שהוא ייכנס דרך מעבר רפיח – אבל לא שללו את האפשרות שהוא ייכנס בהמשך דרך מעברים אחרים, אולי כרם שלום, אחרי בדיקה ישראלית. גם לפי הדיווחים בתקשורת המצרית הציוד יוכנס רק לאחר בדיקה ישראלית, כפי שנעשה לכל המשאיות שנכנסות לרצועה עם סיוע הומניטרי. עם זאת, לפי שעה הציוד הכבד לא נכנס לרצועה ולא תועד בשטחה.
כבר שלשום התקבלו איתותים על הפשרה המסתמנת, עם דיווחים על כניסת עשרות משאיות "עמוסות אוהלים" לצפון הרצועה. בתוך כך, שלשום נכנסו לרצועה כ-800 משאיות בסך הכול - 200 יותר מאשר נדרש בהסכם.

העימות בקואליציה סביב שלב ב'

בצל המגעים לפתרון המשבר מול חמאס, אתמול התפתח עימות בתוך הקואליציה הנוגע לשלב השני של העסקה. בתשובה לתחינת משפחות החטופים בכנסת לעסוק גם בשלב זה, ענה יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, כי "חד-משמעית" ישראל עוסקת בשלב זה. מעט אחר כך סתר דובר ראש הממשלה עומר דוסטרי את דברי אדלשטיין. "בניגוד לטענת ח"כ אדלשטיין - ישראל לא מנהלת כרגע משא ומתן על שלב ב' בעסקה", טען דוסטרי.
4 צפייה בגלריה
מחאה בתל אביב
מחאה בתל אביב
מחאה על איילון למען שחרור החטופים והשלמת העסקה
(צילום: JACK GUEZ / AFP)
אדלשטיין נשאל אם עוסקים בשלב ב', והשיב: "חד-משמעית"
(צילום: ערוץ הכנסת)

זה לא היה הגילוי היחיד של אדלשטיין בוועדת החוץ והביטחון. הוא סיפר כי אחד מאנשי המקצוע הקשורים לצוות המשא ומתן לעסקת החטופים דרש ממנו לכנס את ועדת המשנה החסויה של הוועדה, כדי לחשוף בפניו שקרים ומניפולציות שנעשו במהלך המשא ומתן לשחרור החטופים.
"אחד מן האנשים שהם אנשי המקצוע בתחום ומעורבים במו"מ אמר לי: 'תכנס את ועדת המשנה של חוץ וביטחון, אנחנו צריכים לבוא'. שאלתי אותו מה קרה? הרי נפגשנו לא מזמן. הוא השיב לי: 'יש כל כך הרבה שקרים שמסתובבים מסביב וכל כך הרבה דברים שהם לא אמיתיים, שהוועדה שלך חייבת לדעת מה קורה ומה אנחנו באמת עושים'. כאב לי לשמוע את הדברים האלה. הוא לא נמצא בוויכוח פוליטי והוא לא מקורב לשום צד. כל כולו למען המשימה של שחרור החטופים והוא כבר לא יודע מה לעשות עם עצמו. יש פרסום, דיבורים והדלפות שהוא רוצה שנדע מזה".
פורסם לראשונה: 22:39, 13.02.25