מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה הגישה הבוקר (שני) כתב אישום נגד חייל מילואים ששירת באמ"ן בגין מסירת ידיעות סודיות. כמו כן, הוגש אישום נוסף נגד נער, שלפי הפרקליטות קיבל את הידיעות הסודיות, שיתף בהן את חבריו ופרסם אותן ברשתות. חייל נוסף נמצא במעצר, ועניינו מתברר כעת במעורבות התביעה הצבאית. לפי המדינה, "נגרם סיכון בטחוני חמור ביותר" כתוצאה מהמעשים.
החקירה מתנהלת קרוב לחודשיים, ובצבא אמרו כי מדובר בפרשה "חמורה וחריגה" שהערכת הנזק שנגרם בעקבותיה עוד נאמדת - אך המניעים שהובילו את שלושת המעורבים הם אישיים ולא אידיאולוגיים, כספיים או תקשורתיים, כלומר רצו להיות הראשונים שיעדכנו את חבריהם בנעשה. בצה"ל ציינו כי האירועים התרחשו לא רק ביחידה שבה שירת סרן ת' שנמצא מת בתאו בכלא, וכי חלק מהלקחים היו צריכים להילקח עוד לפני 4-3 שנים.
1 צפייה בגלריה
ארכיון
ארכיון
ארכיון
(צילום: טל שחר)
לפי צה"ל, "החקירה החלה לפני כמה שבועות בעקבות פרסומים ברשתות החברתיות, כפי שהתגלה בשב"כ, מהם התעורר חשד לדליפת סוד. במסגרת החקירה נחקרו כמה מעורבים, חיילים ואזרחים, אחד מהם קטין, בחשד לעבירות ביטחון שמהותן פרסום ידיעות מסווגות. ב-24 במאי נעצרו חשודים בביצוע העבירות, וכיום מוחזקים במעצר, באישור בית המשפט ובית הדין הצבאי, שני אזרחים וחייל בשירות חובה".
החקירה לוותה על-ידי מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה ועל ידי התביעה הצבאית. בין היתר השתתפו בה יאחב"ל להב 433, היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות (ימל"ם) של המשטרה הצבאית החוקרת, שב"כ ומחלקת ביטחון מידע בצה"ל.
החשודים, לפי החקירה, לא הופעלו על-ידי גורמים עוינים כלשהם, והם פעלו יחדי ופרסמו מידע מסווג ורגיש ברשת. בכתב האישום מיוחסות לאיש המילואים מאמ"ן עבירות של השגה, איסוף, רישום והחזקה של ידיעות סודיות וכן עבירות מסירת ידיעות סודיות שהגיעו לידיהם. בכתב האישום נגד הנער נטען כי קיבל ידיעות סודיות מהנאשם ומחייל נוסף, שיתף בהן את מכריו ואף פרסם חלק מהן. ייתכן שיינקטו צעדים נוספים, משמעתיים או פליליים, נגד אנשי קבע נוספים.
"עניינו של החייל בשירות החובה, שנחשד במסירת מידע מסווג ובפרסום מידע, מטופל בימים אלה על ידי התביעה הצבאית", נמסר מצה"ל. "לבקשת בא כוחו של החשוד, כתב האישום נגדו יוגש רק לאחר עריכת שימוע. כלל החשודים נתונים במעצר, בהתאם להחלטות בית משפט השלום ובית הדין הצבאי".
ראש אגף המודיעין, אלוף אהרון חליוה, הורה בעקבות הפרשה על מינוי צוות בראשות קצין בדרגת אלוף-משנה, שיערוך בדיקה מערכתית ומקיפה, לבחינת ההתנהלות בתחום ביטחון המידע, ויגבש המלצות בעניין. באמ"ן מבצעים גם תחקיר פיקודי תוך ליווי החיילים המעורבים ומול משפחותיהם. בנוסף הוקמה ועדה בראשות אל"מ לבחינת סוגיית שמירת החומרים המסווגים והשימוש של החיילים ברשתות החברתיות.
עורכי הדין רן כהן רוכברגר ואמיר גונמן שמייצגים את החייל הסדיר מטעם הסנגוריה הצבאית מסרו כי "מדובר בחייל מצטיין, מקצועי וערכי שתרם רבות בשירותו. גם אם טעה בשיקול דעתו, לא התכוון חלילה לפגוע בצבא. בשימוע שייערך בשבוע הבא נציג לתביעה הצבאית ראיות וטענות משמעותיות ביחס לחייל ולנסיבות מעשיו. אנחנו משוכנעים שבעקבות זאת יובן ההקשר הנכון והמקל של המקרה".
עו"ד אורית חיון ועו"ד דין כוכביעו"ד דין כוכביצילום: אריק מרמור
עורכת דין אורית חיוןעו"ד אורית חיוןצילום: ז׳אן כהן
מטעם עורכי הדין המייצגים את הנער, אורית חיון ודין כוכבי, נמסר כי "עניינו של הקטין שונה בפער עצום ורב מעניינם של החיילים. ביטחון המדינה הוא ערך חשוב מאוד ואין טענה כי הייתה כוונה לפגוע בו. אנחנו נלמד את הראיות לעומקן ורק אז נוכל להעריך את הנטען. מצבו הנפשי של הנער ומשפחתו קשה ואנחנו סבורים כי הותרתו במעצר עוד בטרם נבחנו ההאשמות נגדו מסכנת את חייו".
משפטו החוזר של רומן זדורובעו"ד ירום הלויצילום: אביהו שפירא
עו"ד ירום הלוי, שמייצג את איש המילואים, הוסיף כי "חרף ההאשמה החמורה והלכאורית חשוב לציין כי גם החוקרים וגם בית המשפט שליווה את מעצרו של הנאשם הסכימו שלא פעל מתוך מניע אידיאולוגי, כספי, פרסומי או כל מניע לשם טובת הנאה כלשהי. המסקנה היא שככל הנראה היו מעורבות כאן תמימות וטפשות, ואנו נבחן כמובן את משמעותן ומימדיהן כשנקבל את חומר הראיות". את הקטין מייצגים עורכי הדין אורית חיון ודין כוכבי.