אחרי שסוף סוף זכו אתמול (ד') עשרות אלפי הורים לילדים מ-42 יישובי גבול לבנון שנעקרו מבתיהם לפני למעלה משנה, לקבל תשובות אודות הצפוי להם החל מהראשון במרץ עם תום מועד הפינוי, עדיין נותרו הרבה שאלות פתוחות.
ההורים שמעו אתמול משר החינוך יואב קיש המון הבטחות על מענה חינוכי ורגשי לילדים שיאלצו לחוות שוב טלטלה נוספת עם שובם צפונה, אבל נותרו עם שאלות רבות ולא פתורות עליהן התחייב קיש כי יימצאו התשובות בהמשך. "משרד החינוך מפקיר את הילדים שלנו", מאשים גולן בוכריס, יו"ר הנהגת ההורים בקריית שמונה. הוא מפציר בהורי העיר: "אל תמהרו לחזור, הילדים שלנו סבלו מספיק במלחמה ובפינוי וחובתנו לדאוג שלא עוד". בשאר הרשויות ניכר כי אין התנגדות משמעותית למתווה שעליו החליטו במשרד החינוך, אך כמובן שהוא לא חף מבעיות.
העיר קריית שמונה היא זאת שנושא החינוך הוא המורכב בה ביותר, בשל כמות התלמידים העצומה שלומדים במערכת החינוך שלה – כ-7,500 ילדים וילדות. כל מוסדות החינוך בה נפגעו בשל ירי חיזבאללה, שהות החיילים בהם ונזקי עזובה קשים ובמשרד לפיתוח הנגב והגליל בשיתוף עיריית קריית שמונה ומשרד החינוך עושים בימים אלה מאמצים גדולים כדי להכשיר אותם לקליטת תלמידים כבר בשני במרץ, בעוד פחות משבועיים.
בעירייה ובהנהגת ההורים הגישו בתחילת השבוע עתירה לבית המשפט העליון נגד סגירת בתי הספר הארעיים בתל אביב, טבריה ואילת ודורשים לאפשר לילדי התושבים שלא מעוניינים לשוב עדיין להשלים את שנת הלימודים בלי טלטלות נוספות. בוכריס ציין כי מאז תחילת המלחמה נשרו ממערכת החינוך מעל ל-500 תלמידים שיצאו מכל מסגרת חינוכית: "במקום לנקוט בפעולה הפוכה, החליט משרד החינוך להנשיר מהמערכת עוד 1,000 תלמידים ע"י זה שהוא סוגר להם את בתי הספר ומשאיר אותם ללא מענה חינוכי". לדבריו, "משרד החינוך משקר לציבור ואומר כי תלמיד שיחפוץ להישאר במקום הפינוי יוכל לבחור ללמוד במסגרת אחרת כשהוא יודע שהדבר בלתי אפשרי - הן בשל פערי הרמות שהמשרד בעצמו יצר, ובעיקר בשל המחיר החברתי רגשי של מעבר ממוסד למוסד בשלב מאוחר זה של שנה"ל. ילדינו אינם חפצים".
למרות ההתחייבות, בתי הספר הארעיים ייסגרו
בשונה מכל רשות אחרת, תלמידי קריית שמונה התפזרו בין מאות יישובים ברחבי המדינה וכ-40% מהם לומדים בבתי ספר ארעיים באילת, תל אביב וטבריה שצפויים להיסגר, למעט זה שבאילת. במשרד החינוך הסבירו כי לא הצליחו בשום אופן להשאיר את בתי הספר האלו, למרות התחייבויות שרי הממשלה, מאחר ולא הצליחו להשיג אנשי צוות להפעלת שתי מערכות חינוך – בקריית שמונה ומחוצה לה.
שמעון ואושרת כהן, הורים לחמישה ילדים מקריית שמונה שפונו לבית מלון בתל אביב החליפו מאז אוקטובר 2023 ארבע בתי מלון ודירות ברחבי המדינה, עד שמצאו את מקומם. בנם הקטן אריאל, לומד בכיתה יא' בבית הספר למפונים שצפוי להיסגר ויידרש כעת למצוא מסגרת חלופית חדשה, כשכבר החלה תקופת מבחני הבגרות שלו: "אנחנו לא מתכוונים לעזוב את תל אביב, אנחנו יודעים שבקריית שמונה לא יהיה לו מענה", אומר שמעון. "לא נהמר על העתיד שלו ונשלח אותו למקום שאין בו פתרונות ברורים. לא ניתן שהילדים שלנו יהפכו לשואבי מים וחוטבי עצים. לא עושים על הגב שלהם ניסויים".
הוא חושש כי בממשלה ובצבא העמידו תאריך יעד ל"תמונת הנצחון" לחזרה צפונה, ומתקדמים לעברו בעיניים עיוורות למחירים הנפשיים שהמהלך יגבה. "רוצים להחזיר אותנו שנות דור לאחור. שהעתיד של הילדים שלנו יהיה כמו שאנחנו וההורים שלנו חיינו, בימי סאלח שבתי", מאשים כהן. לדבריו, "לא ניתן להם להיות דור שלישי למצוקה ונחשלות. אנחנו רוצים חיים עשירים המלאים בחיי תרבות, בהשכלה, בשירותי בריאות כפי שיש לכל שאר התושבים במדינה. אנחנו כבר יודעים מה הפסדנו כל השנים כשגרנו רחוק בפריפריה ואף אחד לא ספר אותנו".
הורים שתומכים בחזרה: "הילדים שלנו נקלטו בבתי ספר אחרים ולמדו שם ואף רכשו חברים חדשים, אך הגעגוע לבית נשאר. הם חוזרים איתנו לבית שלהם - למקום היציב והמוכר והקבוע שלהם, הם לא מטולטלים - אין כמו בבית"
מנגד, מאות הורים מקריית שמונה כבר הביעו נכונותם לחזור לעיר. זאת על אף הקשיים והמוכנות החלקית לפתיחת מערכת החינוך. "אחרי 16 חודשים מחוץ לבית, בבתים זמניים, אנחנו רוצים לחזור הביתה", הסביר אליאב סמואל, ממפוני העיר. לדבריו, "הילדים שלנו נקלטו בבתי ספר אחרים ולמדו שם ואף רכשו חברים חדשים, אך הגעגוע לבית נשאר. הם חוזרים איתנו לבית שלהם - למקום היציב והמוכר והקבוע שלהם, הם לא מטולטלים - אין כמו בבית. החזרה שלנו לחבל הארץ שנעזב צריכה להיות יום חג".
בעתירה לבג"צ העלו אנשי קריית שמונה שורה ארוכה של פערים חינוכיים, נפשיים ותשתיתיים שלא יימצא להם מענה עד לחודש מרץ, אם מערכת החינוך תדרש להיפתח במלואה ומערכות החינוך הארעיות שלה ייסגרו. בשיחות פנימיות אמר אתמול שר החינוך יואב קיש כי לכל השאלות הנוגעות להסעות, מקומות לימוד ומענים חינוכיים יינתנו הפתרונות בהמשך. "אנחנו נעבוד קשה בשביל שזה יצליח. וכל בעיה שתהיה, ויהיו הרבה בעיות. יהיה מענה להכל", התחייב קיש.
הוא ציין כי המענה החינוכי לתלמידי התיכון המפונים לתל אביב יינתן בכמה בתי ספר אחרים והם ישולבו עם תלמידים מקומיים: "מי שלא רוצה, לא נכריח אותו לחזור. המשמעות שהמענה שיקבל הוא לא טוב, ולא היינו רוצים שזה יקרה".
השר קיש הסביר כי לא אפשרי שאירוע כזה יהיה חלק וחף מתקלות, ויש להתאזר בסבלנות בשבוע הראשון של פתיחת מערכת החינוך מחדש בקריית שמונה, כמו בשאר היישובים המפונים. "מחזירים עיר שלמה הביתה אחרי שלא היו שנה וחצי בבית. זה אירוע קשה וחשוב ואתגר ציוני ואנחנו עושים הכל כדי לחזק את קריית שמונה", הוסיף.
שיקום מבני חינוך בקריית שמונה
(צילום: אביהו שפירא)
מנהלת המחוז הצפוני, ד"ר אורנה שמחון אף הבטיחה לאביחי שטרן, ראש העירייה ולמנהלת אגף החינוך אסנת רון רסקי כי "אעביר את הלשכה שלי לקריית שמונה מה-2 במרץ כדי שניתן את המענים און ליין ולא יחסר שקל אחד לקריית שמונה. נבנה את כל המענים ברמה דיפרנציאלית ופרטנית לרבות החינוך המיוחד. כמו שהתגברנו על הפינוי, אנחנו נתגבר על החזרה. אנחנו לא נעזוב אתכם לרגע אחד וניתן לכם את כל המענים". הדיון בבג"צ צפוי להתקיים בתאריך 20 בפברואר ובעירייה לא מתכוונים לוותר עד שיוודאו כי ילדי העיר יקבלו את המענה הטוב ביותר המגיע להם.