לא ראו את השמש וחלמו לאכול סלט "סום טאם": חמשת החטופים התאילנדים, ששוחררו בפעימה השלישית, סיפרו לכלי התקשורת בתאילנד על תקופתם בשבי. בני המשפחות שחיכו לשובם במשך 482 ימים החלו אתמול (שני) במסע לישראל, להתאחד עם יקיריהם.
השבים התאילנדים נפגשים עם בני משפחותיהם
(צילום: שבתאי יצחק עידן / המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא))
פונגסאק ת'איננא סיפר כי נחטף בבוקר 7 באוקטובר יחד עם בנאוואת סאית'יאו, ששוחרר גם הוא בעסקה: "היינו שנינו יחד. נחטפנו ממקומות שונים, אבל העלו אותנו לאותו רכב. ממקומות אחרים הם הביאו עוד שניים (חטופים - ר"ע). לא נפגשו כולנו. היינו כל הזמן סגורים בחדר, לא יצאנו החוצה, לא ראינו אור שמש, לא ראינו אור של כוכבים. מדי פעם ראינו אור של רכב שעבר ליד החלון. התקלחנו פעם בארבעה או חמישה ימים. היה איתנו שומר 24 שעות ביממה", אמר. הוא הוסיף כי מאוחר יותר שהה איתם בשבי בעזה חטוף ישראלי.
בריאיון ל"בנגקוק פוסט" תיאר את שחרורו מהשבי בעזה כ"לידה מחדש". לדבריו, החיים בשבי היו קשים, אך הוא מעולם לא איבד תקווה שיום אחד ישתחרר. הוא סיפר כי המחשבות על משפחתו ובמיוחד על בתו בת ה-15, שאותה לא ראה במשך יותר משבע שנים, העניקו לו כוחות לשרוד.
סאית'יאו אמר כי "מהיום שנחטפתי התגעגעתי הביתה לתאילנד. הכרחנו את עצמו לאכול רק כדי לשרוד ולחזור הביתה. עודדנו זה את זה". הוא ביקש להודות לעם התאילנדי שלא ויתר, המשיך לדאוג להם ודרש את שחרורם.
שר העבודה של תאילנד פיפאת ראצ'אקיטפראקרן שוחח מבנגקוק עם החטופים המשוחררים, שמטופלים במרכז הרפואי שמיר-אסף הרופא, וסיפר לכלי התקשורת במדינתו כי הם צפויים להשתחרר מבית החולים ב-11 בפברואר. הוא הוסיף כי תאריך חזרתם לתאילנד עדיין לא נקבע, אך הבטיח לקבל את פניהם באופן אישי עם נחיתתם בשדה התעופה.
לדבריו, חמשת אזרחי תאילנד סיפרו לו כי חלמו במשך תקופה ארוכה בשבי לאכול סלט "סום טאם" עם רוטב דגים - סלט המבוסס על רצועות פאפיה ירוקה, אליו ניתן להוסיף שריפמס וסרטנים - וכבר הספיקו לאכול את המאכל התאילנדי הנפוץ לאחר שחרורם.
ווירהצ'וט, אחיו הצעיר של וואטצ'ארא, וקאמי, אמו של לאמנאו, יצאו אתמול בבוקר ממחוז אודון טהאני לעבר בנגקוק, משם המשיכו לישראל. סגן מושל המחוז ליווה אותם אל הבירה, שם הונפקו להם דרכון ואשרת כניסה לישראל כדי שיוכלו לבקר את קרובי משפחתם ששרדו את השבי בעזה.
10 צפייה בגלריה


שר החוץ התאילנדי עם החטופים ששוחררו
(צילום: Ministry of Foreign Affairs of Thailand )

ווירהצ'וט, שאחיו תועד לאחר שחרור עם פגיעה בפיו ושיניים קדמיות חסרות, אמר כי "כל המשפחה שמחה" שהוא טס לפגוש אותו. "ההורים מחכים בתאילנד שוואטצ'ארא יחזור הביתה", הוא הוסיף. אמו של לאמנאו סיפרה איך חיכתה לבנה במשך יותר משנה. היא שיתפה בתאילנד על הכמיהה לחזרתו, לצד הטענות שנרצח. לדבריה, היא המשיכה להאמין שבנה בחיים.
בכלי התקשורת בתאילנד דיווחו בנוסף כי הביטוח הלאומי צפוי לשלם לחטופים המשוחררים כ-60 אלף ש"ח. זאת בנוסף לתשלום חודשי בגובה של כ-3,000 ש"ח. כך נמסר ממשרד העבודה התאילנדי. החמישה הגיעו לישראל ממחוזות כפריים בצפון ובצפון-מזרח תאילנד, ועבדו ביישובי העוטף, מהם נחטפו.
סריאון וואטצ'ארא וסולאסאק לאמנאו הגיעו ממחוז אודון טהאני (Udon Thani), פונגסאק ת'איננא הגיע ממחוז בורי ראם (Buri Ram), סאת'ין סוואנקהם הגיע ממחוז נונג באו לם פו (Nong Bua Lamphu) ובנאוואת סאית'יאו הגיע ממחוז נאן (Nan). גם אחרי שחרור חמשת החטופים התאילנדים, חמישה חטופים זרים נוספים עדיין בשבי. שלושה מהם נרצחו בטבח 7 באוקטובר, ובהם ג'ושוע לואיטו מולל מטנזיה. בין השניים שעדיין מוגדרים בחיים גם ביפין ג'ושי, החטוף הנפאלי היחיד.
פורסם לראשונה: 02:13, 04.02.25